Lélek Sztárok

Ötvenes éveire célt vesztett az élete: halála előtt már csak pihenésre vágyott Gesztesi Károly

Tragikus hirtelenséggel hunyt el. Éppen akkor, amikor rendezett volt a magánélete, letette az alkoholt, és új célt talált magának.

Évtizedeken át a hazai bulvár rendszeres szereplője volt. Vele kapcsolatban minden érdekelte az embereket, és ő bőségesen adott is magából. Nevetve mesélte egy interjúban, hogy reggelente elment az újságoshoz, és megnézte a címlapokon, hogy éppen mi történik vele. A színpadon és a műsorokban harsány, vidám embernek tűnt, de akik ismerték, tudták, hogy hajlamos a letargiára. Különösen igaz volt ez az ötvenes évei elején, amikor úgy érezte, célt vesztett az élete.

Nem tudott Claudiától elszakadni

„Arra jöttem rá, mindenki életében eljön ez az ötven körüli időszak, amikor valahogy minden értékét veszti – fogalmazott Karcsi egy tévéműsorban. – A család, a munka, a gyerekek elkezdenek felnőni, és az ember dolog nélkül marad. Claudia azt mondta, menjek el favágónak, akkor megtisztul a lelkem.”

Imádta a kislányát, Pankát és a harmadik feleségét, Claudiát

Gesztesi Károly és volt felesége, Liptai Claudia válásuk után is baráti viszonyban maradtak. A színésznő támogatta őt az újrakezdésben, az egyik legfontosabb támasza volt. A halála után két évvel is nagyon szépen beszélt róla egy műsorban.

„Ez olyan dolog volt közöttünk, ami sosem múlt el teljesen. Nem szerelemre gondolok, hanem hogy ő nagyon különleges ember volt és maradt az életemben. Az egyértelmű, hogy Karcsi soha nem tudott tőlem elszakadni. Azt nem mondanám, hogy szerelmes volt, de szerintem sokat jelentettem számára. Én voltam az egyik ember, aki minden téren nagyon megértette, és azt próbáltam neki mondani, hogy muszáj a gyerekeid meg minden miatt jól lenned” – emlékezett Claudia.

A feleségeit sosem csalta meg

Károly utolsó éveire jellemző volt, hogy új utakat keresett. Felhagyott a tivornyázó életmóddal, csak kólát és ásványvizet ivott, nagy ritkán, ünnepnapokon engedett meg magának utolsó kedvesével, Mattesz Csillával egy-egy pohár rozét. Rendszeresen edzett, sok időt töltött a szabad levegőn és képezte magát: teológusnak tanult.

„Abban biztos vagyok, nem úgy kell az utat megtalálni, hogy a nagy káoszból bármibe belelépsz, az nem igaz út. Ha például egy házasság felbomlik, rögtön bele­kapaszkodni valakibe, nem jó ötlet, egyszer nálam is volt ilyen, nem segít. Mindig éreztem Isten közelségét, de a legnagyobb bajban sosem kerestem.” Gesztesiből ötven felett újra főiskolás lett. Nagyon élvezte a tanulást, tervei voltak a hittudománnyal. Szinkronszínész-növendékeket tanított, számos színházi előadással járta az országot, és sok időt töltött a családjával.

Halála előtt Mattesz Csillával élt

A színésznek három feleségétől összesen öt gyermeke született, de állította, hogy a pletykákkal ellentétben nem volt nagy hódító. „Három feleségem volt, amíg velük éltem, fel sem merült megcsalás, félre sem néztem. Ami rólam elterjedt, az az átmeneti időszakokban történt” – fogalmazott diplomatikusan Gesztesi, akit fiatalon, bárzongoristaként és színészként is csak úgy ismertek a környék lányai: „a Nagyvadász”.

Steven Spielberg ragaszkodott hozzá

Gesztesi Károly hajdanán a mélyszegénységből küzdötte fel magát. Sokáig egyik napról a másikra, alkalmi munkákból élt, és úgy érezte, nincs kiút. Első feleségével, Csarnóy Zsuzsanna színésznővel és gyermekével, Mátéval is sokat nélkülöztek. A színművészeti elvégzése után olyan döcögősen indult a karrierje, hogy végül Hollandiába utazott, ahol egy luxusszállodában zongorázott a vendégeknek. A kilencvenes évek elején aztán vidéki színházakban játszott, majd a Vígszínházhoz szerződött.

Az áttörést leginkább a szinkron hozta meg: Csillagok háborúja, Indiana Jones, Trónok harca – csak néhány világhírű produkció, amelyben a főszereplőnek kölcsönözte a hangját. Legemlékezetesebb hangi alakítása azonban mégis a gyerekek kedvence, Shrek lett. Nagyon büszke volt arra, hogy Steven Spielberg őt választotta a szerepre, arra pedig még jobban, amikor a második rész magyar hanganyagát készítették, a hollywoodi rendező ragaszkodott hozzá. Olyannyira, hogy a produkció szünetelt, amíg Gesztesi egy másik filmet forgatott. A világhírű filmmogul megvárta, hogy Károly ráérjen újra Shreknek lenni.

Az emblematikus siker után nem volt megállás, Gesztesi Károly a legfoglalkoztatottabb magyar sztárok sorába emelkedett, amihez hozzájárult Liptai Claudiával kötött házassága is. Rájuk aggatták az „álompár” jelzőt, ami talán akkoriban nem is állt olyan messze a valóságtól.

A színész a válásuk után a mélybe zuhant, és nagyon hosszú időre volt szüksége, hogy újra magára találjon. Az égiek különös játéka, hogy éppen akkor kellett elmennie, amikor már jól volt, és boldog új párja, Csilla oldalán. Három éve, január 4-én játszani indult Szegedre, amikor az M5-ös autópálya felé igyekezve a Ferdinánd-hídon szívinfarktust kapott. Utolsó erejével félreállt az autójával, és nem tért többé magához. Az eset előtt néhány héttel nyilatkozta, hogy évek óta nem pihent, és most boldog, mert januárban elutazik kikapcsolódni. Nem is sejtette, hogy örökre.

Fotó: Schumy Csaba, Karizs Tamás

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete