Lélek Sztárok

Lórán Barna, Trabarna: „Úgy sírtam, mint egy kisgida”

A közönség Trabarnaként ismeri, de a gyerekkori barátai Gidának hívják. Miért kapta ezt a furcsa becenevet?

A családjában csak egy távoli felmenőjéről tud, aki hivatásszerűen foglalkozott a humorral.

„Édesapám unokatestvére volt Lorán Lenke, de nem tartottuk a kapcsolatot. Amikor 2006-ban megnyertem a Humorfesztivált, a komika küldött nekem egy gratuláló üzenetet, de személyesen sosem találkoztunk” – meséli Barnabás, aki Trabant-, Wartburg- és Lada-hangutánzóként vált ismertté.

„21 éves voltam, amikor egy holland evezőtúrán először szerepeltem több ember előtt. Nagyon élveztem, hogy sikerült megnevettetnem a társaságot, és rájöttem, hogy a szereplés doppingol.” De hosszú út vezetett a színpadig. Barna az iskoláit befejezve először egy szállítmányozási vállaltnál, majd egy informatikai cégnél helyezkedett el. Ezekben az időkben ismerte meg a feleségét, aki akkoriban jogász gyakornok volt. Házasságuk két évtizede tart, két fiuk született. Samu 16 éves, Dani 14.

„A családom szerencsére jól kezeli, ha az emberek megszólítanak az utcán, és közös szelfit kérnek velem. A fordított életemet is megszokták: hétköznap több időm jut rájuk, hétvégenként általában eltűnök fellépni. Úgy vettem észre, hogy a gyerekeim szeretnek parodizálni másokat, de most még nem tudom megmondani, hogy követnek-e a pályán. Samu humán beállítottságú, falja a könyveket, Dani speciális matematika szakra jár. Mindketten nagyon okosak. Ha egyszer mégis humoristák szeretnének lenni, van egy csomó rossz poénom, amit még nem sütöttem el, odaadom majd nekik” – mondja viccesen. Trabarna nem titkolja, hogy az utolsó civil munkahelyéről 2008-ban kirúgták, aminek azért is örül, mert így indoka lett arra, hogy a humorista pályát főfoglalkozásnak válassza. A Dumaszínház tagja volt, a Showder Klubban folyamatosan szerepel, a stand up estjeivel járja az országot, a Rádiókabaréban is hallható.

Lorán Lenkéhez rokoni szálak fűzték

„Fábry Sándornak sokat köszönhetek. Hatott rám az előadói stílusa. Szeretek vele dolgozni, de szerintem én jobban kedvelem őt, mint ő engem.” A 46 éves Barnabás fiatalon versenyszerűen evezett, most már inkább csak fut, és az egy kerékpár-építővel közösen készített egyedi kerékpárját tekeri. Jó időben a siófoki hétvégi házukat újítja fel, egy gyerekkori barátjával közös cégében pedig használt elektromos autókat forgalmaz, amolyan hobbinepperek. Szabadidejében a családjával és a barátaival szeret lenni. Akik kiskorából ismerik, Gidának szólítják.

„Gyerekként mindig úgy sírtam, mint egy kisgida, ezért ragadt rám ez a név. Édesapám a mai napig Gidának hív, Trabarna csak a közönség számára vagyok.”

Fotó: Birton Szabolcs, Chikán Erika

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete