Lélek Sztárok

Házibarátot tartott Turay Ida és férje: senki sem tudta, ki, kibe volt szerelmes

A szabados és nagyvilági életet élő Turay-Békeffy házaspárnál minden este volt ürügy egy kis partira.

Tizenhat évesen aratta első filmsikerét Turay Ida, ezután a főváros valamennyi teát­ruma tárt karokkal várta. Egy főpróbán ismerkedett meg a férjével, a kabaré- és operettszerző, slágergyáros Békeffi Istvánnal. Amikor először találkoztak, Bé­keffi nem lelkesedett Idáért, azt mondta, helyes kislány, csak görbe a lába. Második találkozásukkor Békeffi taxival akarta hazavinni a színésznőt, aki közölte, hogy Rákospalota, ahol lakott, messze van a taxizáshoz. A legenda szerint ekkor villamossal kísérte haza. Mire leszálltak, egy pár voltak.

A két világháború között a Békeffi–Turay házaspár az ország első számú álompárja volt, rengeteget dolgoztak és rengeteg pénzt kerestek. A művésznő a róla szóló könyvben erről így nyilatkozott: „Bőséggel szórtuk a pénzt. Külföldre utaztunk, modernül berendezett tágas lakásban laktunk, háromban is, és cselédeket tartottunk. Esténként pedig mindig találtunk ürügyet egy-egy partira.”

Gyermek nélkül, de nem kettesben élték az életüket. A házaspár otthonába költözött a tehetséges fiatal rendező, Jeney Imre. Akkoriban állandó téma volt a nem mindennapi életük, de biztosat senki sem tudott. Még elegáns eseményekre is hárman mentek: Ida egyik karján a férjével, a másikon pedig házibarátjával. Senki sem tudta, ki kibe szerelmes…

Fotó: Fortepan

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete