Lélek Sztárok

Kórházban fekszik Lukács Sándor: sokkolják a szívét, hogy elkerülhesse a műtétet

A speciális eljárás a szívritmuszavarban küzdő betegeken segít. A színművészt addig nem engedik haza, amíg nem sikerül meggyógyítani.

Bár az első nagy ijedtség már a múlté, még nem nyugodhatott meg Lukács Sándor. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész fáradékonyságra panaszkodva ment be a kórházba, ahonnan már ki sem engedték. Kiderült, szívritmuszavarral küzd, így műtét várhat rá, ha szervezete nem reagál jól a jelenlegi kezelésre.

„Nem kockáztattam, hiszen éreztem, hogy valami nem stimmel. Napok óta fáradékony voltam, teniszezés közben pedig egyszer csak azt vettem észre, hogy nem mozdulok a labdáért. Nem is halogattam sokáig a dolgot, bementem a kórházba, ahonnan már nem is engedtek haza – kezdte a Blikknek a 76 éves színművész, akit azóta is a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján kezel személyesen Merkely Béla klinikaigazgató.

Egyelőre gyógyszerekkel próbálkoznak

Lukács Sándort egyelőre nem műtötték meg, és csak jó néhány nap múlva derül ki, hogy hogyan reagál a gyógyszerekre, amit jelenleg kap.

„Vérhígító és értágító gyógyszereket kapok, de a professzor szerint még egy hét kell ahhoz, hogy kiderüljön, miként reagálok a kezelésre. Imádkozom, hogy elkerüljem a műtétet, mert a másik megoldás, amit Merkely doktor úr javasolt, mégiscsak kevésbé drasztikus beavatkozás. Ha jól reagál a szervezetem a gyógyszerekre, egy úgynevezett kiütéssel helyre lehet állítani a szívritmuszavaromat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy defibrillátorral kiütik a szívem, ami szintén nem hangzik túl jól, de még mindig kevésbé félelmetes eljárás, mint a műtét” – tette hozzá Lukács Sándor.

A színművésznek eddig sosem volt gondja a szívével, nem csoda hát, hogy ő maga és a családja is alaposan megijedt. Sándor azonban tisztában van vele, hogy a lehető legjobb kezekben van.

A felesége nagyon megijedt

„Megijed ilyenkor a család, de szerencsére a feleségem jól viseli és én is, hiszen mindenki nagyon kedves és a legnagyobb szakértelemmel látnak el. Több mint ötven éve vagyok a pályán, volt olyan időszak, amikor rengeteg előadásom volt, az elmúlt néhány évben azonban egyáltalán nem hajtottam túl magam. De hát az ember már csak kopó alkatrészekből van összerakva, egyszer csak előjön a hiba” – mosolyodott el a színművész, aki egyelőre nem tudja, mikor térhet vissza a színpadra, ahol több szerep és egy Páger Antal-díj is várja.

„Laikusként most azt mondanám, egy hónap legalább kell, mire visszatérhetek a színpadra, de nem akarok Merkely professzor úr nélkül találgatni. Rettentően sajnálom, hogy le kell mondanom néhány előadást, de az élet néha közbeszól, és most az a legfontosabb, hogy talpra álljak és egészségesen hagyhassam el a kórházat.”

Altatásban végzik el a beavatkozást

A szívritmuszavar mellett csökken a szív teljesítménye, romlik a vérkeringés és fennáll a vérrög, illetve az infarktus kialakulásának veszélye. A helytelen sinus-ritmust jó eséllyel helyre lehet állítani elektromos úton, amelyet az altatásban végzett beavatkozásban jártas orvos irányít, folyamatos EKG-ellenőrzés mellett. Az áramütés fájdalmát az alvó beteg nem érzi, ébredéséig a légzését oxigén adagolásával segítik.

Fotó: Szabó Lilla

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete