Lélek Sztárok

Csillapíthatatlan szexuális vágy hajtotta Gombaszögi Fridát: napi nyolcszor bújt ágyba szeretőivel

Filmbe illő történet az övé. Volt ünnepelt díva, majd egy őrült hódolja közvetlen közelről fejbe lőtte, később pedig a sajtómágnásként tevékenykedő férje halála után az ország egyik legtehetősebb asszonya lett. Mégis nincstelenül, az életéért küzdve élte túl a II. világháborút.

Gombaszögi Frida 1890-ben született Budapesten. Érdekes adalék: mind a négy Gombaszögi-lányból színésznő lett. A legidősebb, Margit hamar búcsút mondott a színháznak, s csupán 44 éves volt mikor meghalt. A legkisebb, Irén szintén ismert színésznővé vált, ám 1938-ban a férjével együtt kivándorolt Amerikába és ott is halt meg később. A két „középső” Gombaszögi-lány viszont valódi karriert csinált. Frida a drámai szerepekben csillogott, Ella pedig komikaként volt elragadó. Frida karrierje hamar felfelé ívelt, a karcsú szépségért rajongott a közönség és a férfiak – írta meg az Újságmúzeum.

Imádták a férfiak

Csupán 19 éves volt, mikor feleségül ment a színész Rajnai Gáborhoz. A nagy szerelem azonban elcsitult, olyannyira, hogy 1918-ban elváltak. Rajnait ugyanis untatták a partik, a társasági élet, Frida viszont imádta a nagyvárosi nyüzsgést. A válás után számtalan történetet írtak a bulvárlapok arról, hogy milyen hírességekkel szűrte össze a levet a csinos színésznő. Annak valószínűleg volt valóságalapja, hogy a híres olasz zeneszerzővel, a Parasztbecsületet is megkomponáló Pietro Mascagnival közeli kapcsolatba került. A 27 évnyi korkülönbség ellenére. Sokan azt is biztosra vették, hogy az utolsó magyar királyhoz, IV. Károlyhoz is volt köze, de még az uralkodása előtt.

Frida azonban nemcsak a tehetségével, hanem erős kisugárzásával, no meg feltűnő szépségével vonta magára a figyelmet, visszaemlékezések szerint pedig lételeme volt a szerelem és a szenvedély. Csillapíthatatlan volt a szexuális étvágya, valósággal falta a férfiakat, sőt az a szóbeszéd járta, hogy a későbbi IV. Károly ágyában is megfordult.

Aztán a nagyvilági élet egy pillanat alatt drámai fordulatot vett. Fridát 1919-ben egy zavarodott fiú kezdte követni, sokszor a háza előtt várakozott. Egy este aztán becsöngetett, a gyanútlan színésznő ajtót nyitott, a fiú pedig közvetlen közelről fejen lőtte a pisztolyával, majd végzett magával. Frida élet és halál között lebegett, ám végül az orvosok megmentették az életét s szinte nyoma sem maradt a merényletnek.

A támadás előtt már a dúsgazdag sajtómágnás, Miklós Andor udvarolt neki.

Miklósról tudni kell, 1910-ben szinte a semmiből csinálta meg Az Est nevű bulvár újságot, amely az I. világháború alatt olykor ötszázezer példányban fogyott. Miklós párját ritkító sajtóbirodalmat épített ki, három újságot üzemeltetett és csak rikkancsból hatezret tartott Budapesten… 1922-ben vette el Gombaszögi Fridát, aki sosem látott gazdagságba csöppent. Közben színésznőként is sikereket aratott, ám 1933-ban váratlanul – mindössze 53 évesen – meghalt Miklós Andor, aki mindenét az imádott feleségére hagyta.

Vitték a vagyonát

Gombaszögi helyében sokan biztosan megváltak volna a birodalomtól, ám ő tovább vitte és a színészettől visszavonulva sajtómágnásként folytatta. Persze sokan szerették volna megkaparintani az újságjait, de nem adta. Aztán már vitték… A zsidótörvények és az államosítás oda vezetett, hogy Gombaszöginek le kellett mondania férje életművéről s nem sokkal később már annak is örült, hogy életben maradt. A származása miatt ugyanis a II. világháború alatt bujkálni kényszerült, egy hamis útlevéllel úszta meg a borzalmakat. A férjétől örökölt villájából mindent elhordtak, nincstelenül érte a világháború vége. De legalább élt.

Mikor 1945-ben – 12 év szünet után – újrakezdte a színészkedést (meg akart élni valamiből) csak arra nem számított, hogy mint egykori tőkést, a Rákosi-rendszerben üldözni fogják. Pedig így történt, száműzték Budapestről és csak vidéki színházakban léphetett fel. De ezt is megemésztette… Gombaszögi Frida 1961-ben, 70 éves korában, agyvérzése után halt meg Budapesten. A második férje, Miklós Andor mellé temették el. Ma is egymás mellett pihennek a Fiumei úti sírkertben…

Forrás: femcafe.hu, újságmúzeum.hu,

Fotó: facebook

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete