Sztár

Tudta? Nem használt súgógépet Kudlik Júlia: „Sokkal emberibb dolog, ha szemtől szembe beszélek”

A hitelesség és az igényesség mindig fontos szempont volt Kudlik Júlia életében. Nemcsak a képernyőn, hanem a magánéletében is.

Kudlik Júlia már csak elvétve ad interjút, pedig nagyon sokan lennének kíváncsiak arra, hogy hogyan él, mióta 2001-ben kirúgták a Magyar Televíziótól. Nemrég kivételt tett és egy tartalmas beszélgetésre leült Bödők Gergővel a komáromi Kikötő Polgári Szalon rendezvényen.

A beszélgetésből nem csak a teljes visszavonulás oka derül ki, hanem például az is, miért nem lett színésznő, hogyan indult a televíziós pályafutása? Mi volt a baj a hangjával? Milyen érzés volt az első bejelentkezés a televízióban? Hogyan telnek a mindennapjai, és milyen a viszonya a korával?

A beszélgetés visszanézhető a YouTube-on, de a vasarnap.com szemlézte is az egykori bemondónő legérdekesebb mondatait.

Igaz, hogy kivételes memóriája van, és nem használt súgógépet, mert megtanulta a felkonferált szövegeket?

Valóban megtanultam a szövegeket. Úgy kezdődött, hogy 1964 májusában rám bízták a Delta című tudományos híradó vezetését. Ez akkor egy hónapban egyszer jelentkezett, mindig vasárnap este hat órakor. Várhelyi Tamás főszerkesztő megírta az összekötő szövegeket. Én leültem egy kamera elé, és előre felmondtam a szövegeket, amik közé vágták azután a filmeket. Amikor az első ilyen alkalom volt, akkor bementem, leültem, és elkezdtem mondani a szövegemet. Mindenki ledöbbent, hogy én ezt kívülről mondom. Erre azt feleltem, hogy szerintem sokkal emberibb dolog, ha szemtől szembe beszélek az emberekhez, mintha csak olvasnám, és a fejem tetejét látnák. Mindig alaposan utánajártam az adott témának, és soha semmi olyat nem ejtettem ki a számon, amit nem értettem. A hitelesség és az igényesség mindig fontos szempont volt az életemben. Nemcsak a képernyőn, hanem a magánéletben is.

Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán