Címlapsztori

Így él most a titokzatos Kudlik Júlia: „Egyszer szeretnék 10 percig unatkozni”

Olvasóink évek óta kérik, írjunk Kudlik Júliáról. Közkívánatra összegyűjtöttünk számos érdekes információt a legendás tévébemondónőről.

Sok éve a nyilvánosság kizárásával él Szentendrén, és az interjúfelkérésekre következetesen nemet mond. Az egykori kollégáival sem tartja a kapcsolatot. De a tévénézőknek ma is nagyon hiányzik a kedvessége, a megnyugtató hangja és a jelenléte, hiszen évtizedeken át volt mindannyiunk családtagja. A hajdani tévés azért olykor feltűnik rendezvényeken – legutóbb a Klebelsberg-kastélyban láthattuk műsorvezetőként Bencsik Gábor Mari története című könyvének különleges díszbemutatóján.

Elhunyt férjével beszélget

A jelenlévők rácsodálkoztak, még mindig milyen sziporkázó, mennyire jó formában van, milyen felkészült, és – a tőle megszokott módon – szívét-lelkét beleadja a feladatba. Nemcsak kérdezett, hanem személyes gondolatait is megosztotta a hallgatósággal. Például elárulta, számára mi a legfontosabb. „Az élet lényege a szeretet, amit csak szeretve lehet megtanulni. Az a valaki, akit nem szeretnek, egész életében keseregni fog, és vágyódni valami olyan iránt, amit nem kap meg. Úgy kell szeretni, ahogy a másiknak jó, és nem úgy, ahogy nekünk” – mondta a rendezvényen Kudlik Júlia, aki nyáron ünnepelte a 77. születésnapját. Nyugdíjasként is rendkívül aktívan éli az életét: Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekesnővel közös előadóestjükkel járja az országot, emellett olykor vidéki közönségtalálkozókon is részt vesz. Két éve egy ilyen alkalom után adott interjút egy városi kábeltévének.

Antal Imrével gyakran szerepelt bohózatokban

„Amióta nyugdíjban vagyok, semmire nem érek rá. Nekem annyi dolgom van! Megtanultam patchworköz­ni, tehát a foltvarrást, ezenkívül a gobelin­szövést, a csipkeverést is csinálom. Ha az egyiket megunom, jöhet a másik. Vannak barátaim, családtagjaim, velük is elég sok időt töltök, és kertes házban lakom, ahol van mit tenni-venni, úgyhogy nem érek rá. Egyszer szeretnék tíz percig unatkozni” – mesélt a riportban, majd azt is hozzátette, hogy mostanában komplett életműveket olvas el különböző szerzőktől, és nagyon élvezi. Míg dolgozott, erre sosem volt ideje.

Férjével, Szűcs László rendezővel negyven évig élt boldog házasságban. De özvegyasszonyként is beszélget a férfival.

„Miután véget ért a földi zarándokútja, azóta fél emberként próbálok helytállni, mert nekem még dolgom, feladatom van. Folyamatosan beszélgetek vele, és ma is számíthatok rá, annak ellenére, hogy a szememmel nem láthatom. Igazán úgyis csak a szívével lát az ember” – nyilatkozta Kudlik Júlia 2018-ban.

Csalók éltek vissza a nevével

A műsorvezetőnek nem hiányzik a rivaldafény, és csak a számára fontos ügyekben szólal meg. Hadilábon áll az internettel, a közösségi oldalakat nem tartja sokra, így hát nincs is jelen. „Akkor kell megszólalni, ha a mondanivalóm érdekesebb, mint a csönd. A Facebookról azt sem tudom, micsoda, volt négy oldalam, nem én működtettem, a nevemben irkálnak, szóval annyi hazugság jelenik meg, hogy én abba nem folyok bele” – fogalmazott a tévériportban, majd hozzátette: „Ez a Facebook valami szeretetpótló dolog, mert ott ki lehet teljesedni, ott mindent ki lehet írni, lehet dicsekedni. Én szerepeltem éppen eleget negyven évig, nekem nem a maga­mutogatás a célom, akkor sem az volt.”

Kudlik Júlia mindig boldogan emlékszik vissza a kezdetekre. Arra az időszakra, amikor elindult Magyarországon a televíziózás. Érezhetően hálás azért, hogy ennek részese lehetett. „Mindenki szinte mindent csinált. Tehát én ott álltam nagyestélyiben, tűsarkúban, ki­frizurázva, és azt mondták, vigyétek odébb azt a lámpát, és senki nem mozdult, akkor én a tűsarkúban, nagyestélyiben megfogtam az ötszázas lámpát, és odébb vittem, mert nekem ettől nem esett le a korona a fejemről, sem az aranygyűrű az ujjamról. Ott mindenki azon dolgozott, hogy ami odakerül a néző elé, az tökéletes, hibátlan, kifogástalan legyen.”

Háziasszonyként is láthattuk a tévében

Estin végezte el az egyetemet

Annak idején, 18 évesen nem vették fel a színművészetire, ezután véletlenül került a televízióhoz, ahol a ranglétra aljáról indult. „Hozd be, vidd ki, írjál kelléklistát, hívd be a színészt, hozz egy pohár vizet, szóval ezeket csináltam” – idézte fel a már említett tévériportban. De a televíziózás előtt a Magyar Rádió bemondópályázatán is indult, ahonnan azzal küldték el, hogy a nézők ilyen hang mögé nem egy fiatal lányt, hanem egy érett, negyven év körüli nőt képzelnek. „18 éves naiv lányként tudomásul vettem, hogy nem feleltem meg. Aztán egyik nap hazamentem, és a Magyar Televíziótól is kaptam egy behívót. Mondtam, dehogy megyek én el, ott még látnak is, mit mondanának rám? A kollégáim előtt füstölögtem, hogy nekem semmi sem sikerül, de mondták, hogy próbáld meg, egy tapasztalattal több” – Juli pedig megpróbálta, és sikerült neki. Olyannyira, hogy a döntnökök végzettség híján is kiválasztották.

„Amikor én kezdtem a televíziózást, akkor még voltak követelmények. Kellett egy egyetemi diploma, két idegen nyelvből középfokú vizsga, és hat nyelven ismerni kellett a kiejtési szabályokat. Na most, ugye, 18 évesen volt egy érettségim, semmi egyéb, de megelőlegezték, hogy lesz nekem diplomám, és meg is lett. Hat év alatt estin elvégeztem a bölcsészkart, letettem a két középfokú nyelvvizsgát” – mesélte büszke mosollyal az arcán Kudlik Júlia, akit ha arról kérdeznek, szerinte mi a máig töretlen népszerűségének a titka, szerényen ezt feleli: „Hiteles voltam. Amit gondoltam, azt mondtam és azt cselekedtem. És ez nagyon fontos, ami manapság bizony nem divat.”

Kedvence volt a Juli Suli

A legendás tévés 1964-ben került képernyőre, és hamarosan megkapta emblematikus műsorát, a Deltát. Később számos műfajban kipróbálhatta magát, nem állt tőle távol a humor és a szórakoztatás sem. Személyes kedvencei azonban azok a műsorai voltak, amelyekben saját érdeklődésére, kíváncsiságára támaszkodva segíthette a nézőket. Ilyen volt például a 90-es években a Juli suli.

Fotó: Olajos Piroska, MTI, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete