Címlapsztori

Straub Dezső: „Nem akarok a lányom mellett öregember lenni”

A népszerű komikus azt mondja, kétszeresen süt rá a napsugár, hiszen a legkisebb gyermekét úgy hívják, hogy Napsugár. Az édesapa számára igazi örömünnep, amikor a 18 éves lányával tölti az időt.

A színész ötvenéves elmúlt, amikor megszületett a harmadik gyereke. „Az első házasságomból két fiam van, Dezső és Péter. A feleségem elvesztése után megismerkedtem egy kedves nővel. Ebből a kapcsolatomból született Napsugár. Időközben a lányom édesanyjával külön mentünk, ezért Napsi az anyukájával és a nagyszüleivel él Budakeszin. Hétvégenként és suliszünetekben szoktunk közös programokat csinálni. Régebben elkísért a fellépéseimre, színházi előadásaimra. Nagyon okos lány, angolul és spanyolul tanul, gyakran szerepel szavalóversenyeken, és nyolc-tíz éves korától verseket ír. Nem kell aggódnom érte, szorgalmas és céltudatos, nem csak úgy teng-leng a nagy semmiben. Nem akarok nagy szavakat használni, de büszke vagyok a véremre. Sokszínű, izgalmas, édes kishölgy. Azt látom, hogy a mai világban könnyen tévútra tévedhet egy fiatal. Amikor Napsi kamasz volt, leültem vele beszélgetni az értékrendről, és arról, hogy meg kell tanulnia vigyázni magára, mert jöhetnek olyan emberek az életében, akik nem a helyes úton járnak. Szerencsére az atyai tanácsom meghallgatásra talált, mert a lányom nem alkoholizál, nem dohányzik, nem drogozik, és a párkapcsolati dolgait is jól kezeli. Lehet, hogy konzervatív vagyok, de szerintem egy lány jó hírneve, erkölcse az egyik legfontosabb erény. A fér­fiak mindig azt a nőt tisztelik, akit értékesnek tartanak” – mondja Straub Dezső.

Gyógyszergyárból a színpadra

A középiskolás Napsugár pszichológusnak készül, de a pályaválasztáson van ideje gondolkodni. „Korábban színésznő és cukrász is akart lenni. Nagyon finom tortákat, édességeket készít, a kreatív díszítés is jól megy neki. Az ő korában annyi minden érdekli az embert, és ez így természetes. Amikor én voltam fiatal, a suli mellett a Chinoin gyógyszergyárban dolgoztam, énekelni tanultam, fociztam és cselgáncsoztam. És sosem fáradtam el” – teszi hozzá nevetve.

Dezső színészi pályája egy nagy vargabetűvel kezdődött, előbb ugyanis gyógyszergyártó-laboránsként dolgozott ,és táncdalénekes is volt a 70-es évek elején. „Az énektanárnő, akitől magánórákat vettem, annyira elégedett volt a hangommal, hogy az operaénekesi pályát tűzte ki nekem. De én inkább táncdalénekes akartam lenni, mivel nekik nagyobb sikerük van a lányoknál. Huszonéves fiatalemberként csajozni akartam, ezért lettem táncdalénekes, majd operett-musical szakos a Színművészeti Főiskolán. Egyszer azonban nézőként elvetődtem a József Attila Színházba, ahol Bodrogi Gyula játszott. Amikor megláttam őt a színpadon, azt mondtam, a színészetet csak úgy érdemes csinálni, ahogy ő műveli, lazán és közvetlenül. Bodrogi lett a példaképem, és szerencsésnek tartom magam, hogy több mint két évtizeden keresztül játszottunk együtt a legendás Vidám Színpadon.”

Straub Dezső kertje

Megújult, 17 kilót fogyott

A színész első házasságából született két nagyfia is a színpadot választotta. „Dezső jó nevű gitáros és egy rendezvényszervező cég tulajdonosa, Peti színész. Nem én erőltettem a művészi pályára, sőt nem is segítettem neki, mert úgy voltam vele, hogy saját maga előtt kell bebizonyítania, hogy alkalmas a közönség előtti szereplésre. Én majdnem ötven éve teszem, és imádom a hivatásomat.”

A komikus néhány évvel ezelőtt látványos megújuláson ment át. 17 kilót fogyott, és fiatalosan kezdett el öltözködni. „Nem akarok öregembernek látszani a lányom mellett. Ráadásul nem is érzem magam idősnek, hiszen heti kétszer még mindig rúgom a labdát a színészválogatott edzésein és focimeccsein. Ráadásul nemrég költöztem egy új házba. Tavasztól késő őszig a kert is rengeteg feladatot, fizikai munkát ad.”

Száz évig szeretne élni

Miután a legutóbbi párkapcsolata véget ért, a szingli életformára rendezkedett be. „Nem kell sajnálni, mert nem vagyok magányos. Sok barátom van, akik vendégségbe jönnek hozzám, vagy én látogatom meg őket. Horgászni is járok. És a három gyerekem mellett két kisiskolás fiúunokám is van. A picik igazi rosszcsontok, le kell kötni a figyelmüket. Elhatároztam, hogy tavasszal megtanítom őket füvet nyírni, segítsenek csak a nagypapának!” – mondja a 70 éves színművész, aki emlékei szerint utoljára tizenöt évvel ezelőtt volt rossz passzban.

„Akkoriban egy kedves ismerősöm azt mondta, írjam le egy papírlapra, hogy mire vágytam 18 évesen. Én pedig elkezdtem sorolni: focista akartam lenni, háromgyerekes apukaként egy szép házban élni és egy Moszkvics 407 típusú autót birtokolni. Csak az utolsó kívánságom nem teljesült, mert egy Fordom lett. Az ismerősöm ez­után azt mondta: akkor ezek szerint minden vágyad bejött. Majd megfordította a lapot, ami teljesen üresen állt. »Itt a jövőd. Írd tele új célokkal, és hosszú életű leszel!« – tanácsolta nekem. Ha most megkérdeznék, hogy mi szerepel a bakancslistámon, szemtelenül rávágnám, legalább addig szeretnék élni, amíg Napsugár majdani gyerekei felnőnek” – mondja nevetve Dezső, aki ezek szerint legalább százéves koráig tervezi a jövőt.

Komédiás a katedrán

Straub Dezső szeret fiatalok között lenni. Egy ideje tanárként is dolgozik. „A Kőbányai Zene Stúdióban tanítok színpadi kommunikációt. Örülök, hogy a sok évtizedes színpadi rutinomat átadhatom az új generációnak, a mai 18-20 éveseknek. A lányommal egykorú diákjaim vannak, így nagyon hamar megtaláltam velük a közös hangot.”

Képek: Olajos Piroska, archív, saját

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete