Sztár

Ennek a hatására múlt el László Lilla tejérzékenysége: „Egyre gyakrabban puffadtam”

A szervezet folyamatosan változik, és amit évekig jól tolerálunk, egy idő után akár komoly problémákat is okozhat. László Lilla éppen ebben a cipőben járt pár évvel ezelőtt.
lászló lilla műsorvezető

Sokan azt gondolják, hogy az ételintolerancia valami veleszületett dolog, ami gyerekkorban már megmutatkozik. Pedig a szervezet folyamatosan változik, és amit évekig jól tolerálunk, egy idő után akár komoly problémákat is okozhat. László Lilla, a Sláger FM egykori műsorvezetője éppen ebben a cipőben járt pár évvel ezelőtt – erről mesélt a Meglepetés.hu-nak.

Tejtermékek minden mennyiségben

„Gyerekkoromtól kezdve nem ettem húst. Nem tiltás vagy elvi döntés miatt, egyszerűen nem kívántam. Megkóstoltam ezt-azt, de valahogy sosem szerettem meg a hús ízét. Helyette viszont rengeteg tejterméket ettem: sajt, joghurt, túró, tej – ezek mindennaposak voltak az étrendemben. Sokáig eszembe sem jutott, hogy ez valaha gondot okozhat. Egy ideig semmi bajom nem volt – sőt, egészségesnek és energikusnak éreztem magam. De néhány év után lassan elkezdtem észrevenni, hogy egyre gyakrabban puffadok, feszül a hasam, és folyamatos alhasi diszkomfortérzet kínoz” – emlékezett vissza a műsorvezető.

A diagnózis

 

lászló lilla műsorvezető
A műsorvezető sokáig azt hitte a panaszaira, hogy csak túl sokat evett

„Eleinte azt hittem, egyszerűen „túl sokat ettem” valamiből, és ez okozza a panaszokat. Végül elmentem vérvételre, és ott jött a meglepetés: laktóz- és kazeinérzékeny vagyok. Az eredmények nagyon magas értékeket mutattak. Gyerekkoromban semmi gondom nem volt a tejjel, ezért megdöbbentett, hogy idővel a szervezetem ennyire elutasította. Azt mondják, lehet valamiből annyit fogyasztani, hogy a test egy ponton „megunja”, és jelzi: elég volt” – részletezte László Lilla.

Ez is érdekelhet

Két és fél év vegán élet

Váltania kellett és alkalmazkodni az új életmódhoz.

„A diagnózis után nem volt más választásom: el kellett hagynom minden tejterméket. A kazeinérzékenység miatt két és fél évig vegán étrendet követtem. Akkoriban még nem volt ekkora kínálat növényi alapú termékekből – mindössze néhány boltban lehetett kapni pár helyettesítőt, és főzni is nehéz volt velük. Mégis, ez az időszak nagyon sokat adott: a szervezetem teljesen kitisztult, a puffadás megszűnt, és visszanyertem az egészségemet” – mondta.

Egyensúly és tudatosság

Azóta sok minden változott, már nem teljesen vegán, inkább flexitariánusnak nevezné magát

„A csirkemellet alkalmanként – főleg vendégségben – megeszem, de alapvetően növényi étrendet követek. Mandulatejet, rizstejszínt, vegán joghurtokat eszem és iszom, ezeket nagyon jól lehet kombinálni egy húsmentes életmóddal.

A legfontosabb, amit megtanultam, hogy a testünk mindig kommunikál velünk – csak figyelni kell rá.

Ha időben meghalljuk a jelzéseit, nem büntet, hanem segít visszatalálni az egyensúlyhoz. Egy kis tudatossággal és nyitottsággal minden szépen szinten tartható – és a szervezetünk hálás lesz érte” – zárta szavait.