Uncategorized

Munkavállalói kisokos: ezt kell tennie, mielőtt külföldre menne dolgozni

Sokan szeretnék magukat a határainkon túl is kipróbálni anyagi okokból, vagy új tapasztalatok begyűjtése miatt – és nem csak a fiatal korosztályból. Utánajártunk, melyek lehetnek a fő buktatók, amikre érdemes előre felkészülni.

Nyelvtudás nélkül: szűkös lehetőségek

Egy idén áprilisi adat szerint 14 ezerrel több magyar dolgozik külföldön, mint az előző év hasonló időszakában. Jó néhány közülük szó szerint az ismeretlenbe ugrik; nyelvtudás és információk nélkül.

„Azok, akik egyáltalán nem ismerik a célország nyelvét, nagyon szűk lehetőségek közül választhatnak – mondja az Andreas­Agro Zrt. munkaközvetítő cég operatív vezetője, Nádai Ágnes. – Ha ugyanis nem tud kommunikálni a munkahelyi vezetővel, akkor leginkább a betanított munkák jöhetnek szóba a szalag mellett, ami persze a bérezést is erősen befolyásolja.”

Érdemes minimális nyelvtudást szerezni, mielőtt útra kelünk. „A számok, irányok, napszakok alapvetően fontosak, hiszen nem mindegy, hogy reggel vagy délután 6-ra kell menni dolgozni, és az sem, hogy a bal oldalon található 2-es szobát kell kitakarítani vagy a jobb felől a 20-ast.”

Azonban aki néhány szót tud csak, annak főképpen javasolják, hogy az első külföldi munkáját közvetítő cégen keresztül vállalja. „Egy ilyen ügynökség elintézi azokat a hivatalos papírokat, amelyek elengedhetetlenek a szabályos munkavállaláshoz. Ilyen az adószám és az egészségügyi biztosítás” – mondja szakértőnk.

Jó tudni!

Akár még itthonról is nyithatunk valamelyik internetes banknál számlát, amelyhez a bankkártyát elküldik néhány héten belül. Javasolt eurószámla nyitása, hogy árfolyamveszteség nélkül jussunk hozzá a bérünkhöz.

Szállás – nem egyértelmű, hogy bérelhetünk

A fizetésen kívül a lakhatás az egyik legfontosabb szempont. „Ha a munkaadó a szállásról is gondoskodik, mindenképpen érdeklődjünk, hogy panzióban vagy munkásszálláson, hány ágyas szobában oldják meg az elhelyezést. Amennyiben lehetséges, kérjünk fotót is a helyszínről, nehogy ott érjen minket a kellemetlen meglepetés.”

Általában az adott országban lakó magyaroknak van a közösségi oldalakon csoportja, itt is kérdezhetünk, ha magunk intézzük a szállásfoglalást. „Akadnak olyan városok, ahol nagyon drága a lakhatás, esetleg várólista van, szükséges helyi lakcím a bérléshez – ilyenkor jól jön, ha lakik ott egy ismerős, akihez ideiglenesen bejelentkezhetünk –, vagy akár 4-6 havi kauciót is elkérnek.”

Tisztázzuk az anyagiakat!

Lényeges információ, hogy az Európa Unió legtöbb országában a minimálbér a külföldi munkavállalókat is megilleti.
Illetve vannak országspecifikus szabályok is. Például Németországban, ugyanabban a munkakörben ugyanannyi fizetést kötelező adni egy német állampolgárnak, mint egy külföldinek.

Érdemes még indulás előtt elkérni a munka­szerződésünket, és esetleg lefordíttatni, ugyanis nem mindegy, hogy az ott szereplő összeg nettó vagy bruttó, illetve, hogy magában foglalja-e a lakhatást és ha igen, ezért mennyit vonnak le.

Induljunk el családdal?

Ez a kérdés mindig egyéni. Ha beszéljük a nyelvet, biztos állás és megélhetés vár minket, akkor a családunk is velünk tarthat, bár ebben az esetben is mindenképpen érdeklődjünk utána, hogy milyen összegbe kerül az óvoda, esetleg az iskola. „Alapesetben viszont azt szoktuk javasolni, hogy először a munkavállaló utazzon csak ki, és amikor már biztonsággal ismeri a kinti szabályokat, lehetőségeket, csak akkor kövesse őt a családja.”

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete