Zöldfűszeres csirkemáj
HOZZÁVALÓK:
30 dkg finomliszt
2 tojás
1 mokkáskanál szárított élesztő
1 mokkáskanál só
langyos tej
60 dkg tisztított csirkemáj
1 kis csokor snidling
fél csokor petrezselyem
1 szál zellerzöld
frissen őrölt bors
5 dl olaj a sütéshez
A liszthez adjuk a tojásokat, a szárított élesztőt, a sót és annyi langyos tejet, hogy a tejszínnél kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. Fél óráig állni hagyjuk, és a felhasználás előtt még egyszer átkeverjük. A csirkemájakat leszárítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd az apróra vágott snidlinggel, petrezselyemmel, zellerzölddel, frissen őrölt borssal fűszerezzük.
A májdarabokat villa segítségével a kicsit megkelt tésztába mártjuk, és a közepesen forró olajban közepes tűzön megsütjük úgy, hogy a közepük rózsaszín maradjon. Végül lecsepegtetve papírszalvétára szedjük, és forrón tálaljuk. Köretnek vajon párolt zöldséget kínáljunk.
Sült sertéskaraj csalamádéval
HOZZÁVALÓK:
80 dkg csont nélküli sertéskaraj
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
4 szál kakukkfű
15 dkg liszt
3 tojás
50 dkg tisztított burgonya
4 dl olaj a sütéshez
A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kicsit megklopfoljuk, majd sóval, frissen őrölt borssal, zúzott fokhagymával, apróra vágott kakukkfűvel ízesítjük. Ezután lefóliázva 1-2 órára hűtőbe tesszük pácolódni, és közben előkészítjük a bundához valót. A lisztet átszitáljuk, a tojásokat sóval felverjük, a tisztított, megmosott burgonyát lereszeljük.
Végül az előkészített hússzeleteket villával a lisztbe, a felvert tojásba, majd a reszelt burgonyába mártjuk, a kezünkkel kicsit megnyomkodjuk, hogy a burgonya jól rájuk tapadjon, és serpenyőben, közepesen forró olajban, közepes tűzön minden oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészültek, lecsepegtetjük, majd papírszalvétára tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Forrón tálaljuk. Házi készítésű vagy bolti csalamádéval kínáljuk.
Csirkecsíkok friss salátával
HOZZÁVALÓK:
70 dkg csirkemellfilé
fél dl szójaszósz
1 evőkanál méz
só, frissen őrölt bors
12 dkg liszt
2 tojás
15 dkg napraforgómag
3 dl olaj a sütéshez
A csirkemelleket ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és tálba tesszük. Meglocsoljuk a szójaszósszal, belekeverjük a mézet, és megszórjuk kevés sóval és frissen őrölt borssal. Alaposan összeforgatjuk, hogy a húsokat teljesen befedje a pác, és lefóliázva 1-2 órára hűtőbe tesszük. A lisztet átszitáljuk, a tojásokat kevés sóval felverjük, a napraforgómagot apróra vagdaljuk. Végül az előkészített csirkemellcsíkokat villával lisztbe, a felvert tojásba, majd az aprított napraforgóba forgatjuk, és bő, közepesen forró olajban, közepes tűzön pirosra sütjük.
Konyhai itatósra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Forrón tálaljuk. Köretnek friss vegyes salátát kínálunk mellé.
Pulykamellszeletek
HOZZÁVALÓK:
30 dkg finomliszt
2 tojás
1 mokkáskanál só
száraz fehérbor
60 dkg pulykamellfilé
só, frissen őrölt bors
4 kiskanál mustár
5 dl olaj a sütéshez
A finomlisztet keverőtálba szitáljuk, beleütjük a megmosott, megtörölgetett tojásokat, beleszórjuk a sót, és annyi száraz fehérbort öntünk hozzá, hogy a tejszínnél kicsit sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Ha már sima és csomómentes, kicsit félretesszük állni, majd a pulykamellfilét megmossuk, leszárítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kicsit megklopfoljuk, mert úgy hamarabb átsülnek a szeletek, és sóval, borssal, mustárral ízesítjük.
Villa segítségével a húsokat a bortésztába mártjuk, majd kicsit lecsepegtetjük róluk a felesleges tésztát, és a közepesen forró olajban, közepes tűzön minden oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészültek, lecsepegtetjük, majd papírszalvétára vagy itatósra szedjük, és forrón tálaljuk. A körete rozmaringos párolt rizs.
Fotó: pexels