Óvakodjunk a kórháztól!
„A hagyományos ünnepi ételek némelyike nem túl kedvező szervezetünk számára. Magas a zsír-, a finomított szénhidrát- és cukortartalmuk, nehezen emészthetőek és igazi kalóriabombák” – kezdi dr. Gulyás Tamás orvos. „Sajnos sokszor az epe-, hasnyálmirigy- vagy cukorbetegek sem tudnak ellenállni az ünnepi túlevés kísértésének. Karácsony után rengeteg embert kezelnek gyomorrontással, hasnyálmirigy-gyulladással az orvosok. Pedig a kellemetlenségeket elkerülhetnénk, ha néhány alapszabályt betartanánk”
–figyelmeztet a szakértő.
Ha mégis beüt a ménkű
Sajnos, ha képtelenek vagyunk ellenállni a finom falatoknak, komoly gyomorrontással zárhatjuk az évet. Telítettségérzet, émelygés, hányinger, hányás, hasi görcsök és hasmenés is jelentkezhet. Súlyosabb esetekben hirtelen fellépő epegörcs is kialakulhat. A legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy-gyulladás, ami már feltétlenül kórházi kezelést igényel.
Gyomorrontás és epegörcs esetén a legjobb megoldás a koplalás. Ilyenkor fontos, hogy segítsük a mérgezett állapot megszüntetését, gyorsítsuk fel az ürülést. „Ha elcsaptuk a gyomrunkat, a diéta mellett a legjobb, ha napi háromszor egy evőkanál zabkorpával is kúráljuk magunkat. Ez azonban csak akkor segít, ha bőséges folyadékot is fogyasztunk mellette” – tanácsolja dr. Gulyás Tamás. Ha nem enyhülnek vagy nem szűnnek meg a panaszok, orvoshoz kell fordulni.
Tipp!
Szentestére csak könnyű vacsorát készítsünk. Ahogy a nevében is benne van, ez egy este, nem kell hatalmas lakomával kezdeni. Koncentráljunk inkább a másnapi ebédre, így biztosan elkerülhetjük a gyomorrontást.
Jó tudni!
Ha szűnni nem akaró hasi fájdalmunk van, ami hátba, lapockába húzódik, azonnal menjünk orvoshoz, mert lehet, hogy hasnyálmirigy-gyulladást kaptunk. A betegség gyakran bőséges lakoma – vagy bőséges alkoholivás – után lángol fel. Akinél már előfordult hasonló, annak fokozottan érdemes vigyáznia az ünnepi étkezéssel.
Mi is a gyomorrontás?
A gyomorhurut (latinul gastritis vagy köznapi nevén gyomorrontás) a gyomor egyik megbetegedése.
Változatai a heveny (akut) és az idült (krónikus) gyomorhurut.
Okai
A heveny gyomorhurutot vagy ételtúlterhelés (túl zsíros ételek, túl sok édesség elfogyasztása), vagy ételfertőzés, vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, vagy gyógyszer okozta gyomornyálkahártya-izgalom okozza.
Az idült gyomorhurut a következménye olyan hosszú időn át tartó ártalmaknak, mint a rendszertelen étkezés, a gyors táplálékfogyasztás, a túl hideg, túl zsíros vagy túl fűszeres ételek gyakori fogyasztása.[1]
Fotó: Shutterstock