Piros, lila, sárga
A táplálkozástudósok szerint a színek használata a gasztronómia része. A látvány, a tetszetős tálalás legalább annyira fontos, mint a fűszerezés. A töltött zöldségek szépség iránti igényünket is kielégítik különböző színeikkel és formáikkal – a piros paprikával, a zöld cukkinivel, a kerek karalábéval – és még a töltelékekkel is bűvészkedhetünk. Süthetünk egyszerre is különböző zöldségeket, hagymát, gombát, tököt, paradicsomot, sárga kaliforniai paprikát, lila padlizsánt, és gyönyörű kompozíciókat hozhatunk létre a tányéron.
Nem csak hússal tölthető
Robotgépben darálhatunk sonkát, májat, krinolint, maradék sült húsokat. Tölthetjük a zöldségeket zöldséggel is, zöldborsóval, póréhagymával, gombával. Keverhetünk bele tonhalat, szardíniát, szardellát. Krémesebbé tehetjük fehérsajttal vagy túróval. A tojás és a rizs is jó alkotóelemek. A rizs lehet barna, egészséges és színesebb is, helyettesíthetjük főtt kölessel, bulgurral, kuszkusszal.
A finomra vágott petrezselyem remekül koronázza meg a töltött zöldségeket, de más fűszerek is remekül használhatók, attól függően, milyen stílusú töltött zöldségre vágyunk: magyarosra, mediterránra vagy keletiesre.
Töltött tökhajó
Hozzávalók:
■ 2 apró tök
■ 20 dkg csirkemáj
■ 10 dkg füstölt hús (vagy húsos szalonna)
■ 3 zsemle
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 tojás, tej
■ só, bors, napraforgóolaj
Az apróra kockázott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, beletesszük az elkapart májat. Sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt készre sütjük. Hozzáadjuk a tejbe áztatott, majd kifacsart zsemléket, az aprított petrezselymet. Kézzel összedolgozzuk a tölteléket, megsózzuk és megborsozzuk. A megpucolt tököket kettévágjuk, enyhén sózzuk, beléjük töltjük a májas tölteléket, és 30 percig sütjük 200 fokon.
Citromos-kapros karalábé
Hozzávalók:
■ 4 zsenge karalábé
Morzsás cukkini
■ 2 közepes méretű cukkini
■ 30 dkg pulykamell
■ 15 dkg csiperkegomba
■ 4 szem paradicsom
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 kisebb fej vöröshagyma
■ 1 kis csokor friss bazsalikom
■ só, bors, 5 dkg zsemlemorzsa
■ 1 dl olívaolaj