Konyha

Főzzünk jókat olcsón: mennyei töltött zöldségek nyárra – 3 recept

A kora nyár legfinomabb étele a töltött karalábé. Vagy a töltött tök. Esetleg a töltött cukkini? Hogy ezt a kérdést eldönthessük, ki kell próbálni mindhárom receptet!

Piros, lila, sárga

A táplálkozástudósok szerint a színek használata a gasztronómia része. A látvány, a tetszetős tálalás legalább annyira fontos, mint a fűszerezés. A töltött zöldségek szépség iránti igényünket is kielégítik különböző színeikkel és formáikkal – a piros paprikával, a zöld cukkinivel, a kerek karalábéval – és még a töltelékekkel is bűvészkedhetünk. Süthetünk egyszerre is különböző zöldségeket, hagymát, gombát, tököt, paradicsomot, sárga kaliforniai paprikát, lila padlizsánt, és gyönyörű kompozíciókat hozhatunk létre a tányéron.

Nem csak hússal tölthető

Robotgépben darálhatunk sonkát, májat, krinolint, maradék sült húsokat. Tölthetjük a zöldségeket zöldséggel is, zöldborsóval, póréhagymával, gombával. Keverhetünk bele tonhalat, szardíniát, szardellát. Krémesebbé tehetjük fehérsajttal vagy túróval. A tojás és a rizs is jó alkotóelemek. A rizs lehet barna, egészséges és színesebb is, helyettesíthetjük főtt kölessel, bulgurral, kuszkusszal.

A finomra vágott petrezselyem remekül koronázza meg a töltött zöldségeket, de más fűszerek is remekül használhatók, attól függően, milyen stílusú töltött zöldségre vágyunk: magyarosra, mediterránra vagy keletiesre.

Töltött tökhajó

Hozzávalók:
■ 2 apró tök
■ 20 dkg csirkemáj
■ 10 dkg füstölt hús (vagy húsos szalonna)
■ 3 zsemle
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 tojás, tej
■ só, bors, napraforgóolaj

Az apróra kockázott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, beletesszük az elkapart májat. Sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt készre sütjük. Hozzáadjuk a tejbe áztatott, majd kifacsart zsemléket, az aprított petrezselymet. Kézzel összedolgozzuk a tölteléket, megsózzuk és megborsozzuk. A megpucolt tököket kettévágjuk, enyhén sózzuk, beléjük töltjük a májas tölteléket, és 30 percig sütjük 200 fokon.

Citromos-kapros karalábé

Hozzávalók:

■ 4 zsenge karalábé

■ 30 dkg szaftosabb disznóhús (pl. tarja)
■ 3 dl tejföl
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 tojás
■ 1 citrom
■ 1 csokor kapor
■ só, bors, napraforgóolaj
A karalábék „kalapját” levágjuk, a karalábék belsejét kivájjuk úgy, hogy hagyunk egy kis peremet. A kivájt karalábéhúst egészen apróra feldaraboljuk, a karalábéfejeket sós vízben előfőzzük. Az apróra kockázott hagymát egy kevés olajon dinszteljük, hozzáadjuk a szintén apróra kockázott tarját. Átsütjük a húst, majd szedünk rá pár kanállal a karalábé főzővizéből, hozzáadjuk az aprított kapor felét és a darabolt karalábét. Sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk a húst. Mikor kész, belekeverjük a tejfölt, a maradék aprított kaprot és a citrom reszelt héját. Takarékon, kevergetve sűrítjük 4-5 percig a mártást. Ha kész, hagyjuk hűlni, és elkeverjük benne az egész tojást. A karalábékat megtöltjük a tejfölös raguval, és 25-30 percig 200 fokos sütőben sütjük.

Morzsás cukkini

Hozzávalók:
■ 2 közepes méretű cukkini
■ 30 dkg pulykamell
■ 15 dkg csiperkegomba
■ 4 szem paradicsom
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 kisebb fej vöröshagyma
■ 1 kis csokor friss bazsalikom
■ só, bors, 5 dkg zsemlemorzsa
■ 1 dl olívaolaj
Az olaj felén megdinszteljük az apróra kockázott hagymát, beletesszük a felkockázott mellfilét. Megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és 1 gerezd aprított fokhagymát teszünk bele. 10 percen át pároljuk. Beletesszük a darabolt paradicsomot és az aprított bazsalikomot. A mártást pár percig főzzük, amíg a paradicsomok kicsit megereszkednek. A maradék olajon enyhén megpirítjuk a zsemlemorzsát a másik gerezd aprított fokhagymával együtt. A cukkiniket hosszában kettévágjuk, kivájjuk a belsejüket. Sózzuk, szórunk rájuk egy vékony adag morzsát. A maradék morzsa nagy részét elkeverjük a raguval, a ragut a cukkinikbe töltjük, és megszórjuk egy kevés maradék morzsával. 200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Fotó: archív