Konyha

Nyári menü fillérekből: eljött az olcsó és kiadós saláták ideje! – 3 recept

A melegben nem kívánjuk a nehéz ételeket, áttérhetünk a salátákra. Különleges alapanyagokkal, ízesítőkkel feldobhatjuk őket.

Pikáns répasaláta

Hozzávalók:
■ 60 dkg sárgarépa
■ 1 csokor petrezselyem
■ 2 dl szezámolaj
■ 2 evőkanál fehérborecet
■ 1 teáskanál őrölt fahéj
■ 1 teáskanál frissen tört római kömény
■ 1 teáskanál csilikrém
■ bajor grillkolbász

A megpucolt répákat káposztareszelőn lereszeljük. Összekeverjük az olajat és az ecetet, hozzáadjuk a fűszereket, a csilikrémet. A répát elkeverjük az aprított petrezselyemmel, majd az olajos keverékkel. Grillhúsok, grillkolbászok mellé kínáljuk.

Egészséges salátaolaj

A szezámolaj fogyasztása az ősidőkből ered, már legalább 6000 éve. Az ókoriak fontos energiaforrásnak tartották, élelmiszerként és gyógyszerként is használták. Magas lecitintartalma jótékony hatással van a gondolkodásra. Fáradtságra, álmatlanságra is hasznos. A kínai és más távol-keleti konyhák egyik legfontosabb alapanyaga. Illata és íze jellegzetes, kicsit a mogyoróéra emlékeztet. Kiváló kiegészítője az egzotikus ételeknek, aromás íze közkedvelt. Sütéshez, főzéshez is használható, de leginkább utólag adják a levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz, így lehet megőrizni minden hasznos összetevőjét.

Avokádós-mangós rizssaláta

Hozzávalók:
■ 1 mangó
■ 1 avokádó
■ 5 evőkanál mogyoró- vagy szezámolaj
■ 1 fej lila hagyma
■ fél lime leve
■ 1 kis csokor friss koriander
■ frissen őrölt bors
■ 15 dkg basmati vagy jázminrizs
■ só

Az avokádót, a lila hagymát és a mangót felkockázzuk. Összekeverjük, elvegyítjük a mogyoróolajjal és a felaprított korianderrel. Lime-levet facsarunk rá, borsot őrölünk bele. A rizst lobogó sós vízben kifőzzük, ha megpuhult, leszűrjük. Ha kihűlt, elkeverjük az avokádós-mangós keverékkel.

A koriander

A Földközi-tenger vidékéről származik. Magja illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Mindegyik része ehető, Európában és Amerikában a szárított magvait használják, de a currykeverékekben is mindig benne van. A Közel-Keleten a leveleit használják, Thaiföldön pedig a gyökerét. Sültek, pácok, szószok készítéséhez, uborka és paprika eltevéséhez használhatjuk. Süteményeket, likőröket ízesítenek vele. Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemével, de íze egészen más, jellegzetesen aromás, sokak szerint viszont poloskaszagú. A közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, de nálunk is termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve néhány napig eláll a hűtőben.

Grillezett paprikasaláta bulgurral

Hozzávalók:
■ 50 dkg piros és sárga kaliforniai paprika
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 4 evőkanál olívaolaj
■ 2 evőkanál balzsamecet
■ 10 dkg krémfehérsajt
■ 15 dkg bulgur
■ só, friss bazsalikom

A bulgurt sós vízben puhára főzzük, amikor megpuhult, átszűrjük, és elkeverjük 3 evőkanál olívaolajjal. A paprikákat felcsíkozzuk, vékonyan kikenünk olívaolajjal egy serpenyőt, és meggrillezzük a paprikákat. Ha elkészültek, a balzsamecettel elkeverjük őket. A lila hagymát vékonyra csíkozzuk, a kihűlt paprikákhoz keverjük. Beletesszük a kihűlt bulgurt is. A sajtot felkockázzuk, és az összetépkedett bazsalikomlevelekkel együtt
a salátához keverjük.

Fotó: archív