Konyha

Főzzünk jókat olcsón: ízes ragulevesek marhából, csirkéből és sertésből

Nyűgözzük le a családot tartalmas ragulevesekkel!

Zöldséges marha gombás galuskával

Hozzávalók:
30 dkg marhanyak
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
olaj, zellerzöld

a galuskához:
1 tojás, liszt
kis csokor petrezselyem
15 dkg csiperkegomba
1 gerezd fokhagyma
olaj, só, frissen őrölt bors

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és megpirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát, megsózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk a húshoz, és lefedve majdnem puhára pároljuk. Közben pótoljuk az elpárolgott vizet. A zöldségeket meghámozzuk, felkockázzuk, a húshoz adjuk, a levest felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zellerzöldet. Puhára főzzük a zöldségeket. Közben a gombát egészen apróra vágjuk. Kevés olajon egy gerezd aprított fokhagymával együtt 10 perc alatt puhára pároljuk. A tojást elkeverjük, adunk hozzá annyi lisztet, hogy kanállal szaggatható tésztát kapjunk (sűrű nokedlitészta). A tésztába belekeverjük a párolt gombát, az aprított petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, és minimum 30 percig állni hagyjuk. Ha a zöldség és a hús is megpuhult, kanállal galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe, és addig főzzük a galuskákat, amíg fel nem jönnek a leves felszínére.

Kapros-karalábés csirke

Hozzávalók:
35 dkg csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb karalábé
2 sárgarépa
2 dl tejföl
1 citrom
1 csokor friss (vagy 2 evőkanál fagyasztott/szárított) kapor
só, frissen őrölt bors, olaj

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk. A hagymához adjuk, együtt dinszteljük, beletesszük a felkockázott csirkehúst, és ezt is pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket és a húst. Beleszórjuk a kaprot. Takarékon főzzük kb. 45 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. A tejfölt elkeverjük forró levessel, majd fokozatosan felöntjük vele a levest. Citromlével ízesítjük.

Erdélyi tárkonyos raguleves

Hozzávalók:
30 dkg sertéshús
3 dl író
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szem krumpli
20 dkg zöldbab (fagyasztott)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 evőkanál szárított tárkony
só, frissen őrölt bors, olaj

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, és megpirítjuk. Beletesszük a felkockázott répákat, krumplikat, a tárkonyt, az aprított fokhagymát, és összepároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Annyi vízzel öntjük fel a levest, hogy bőven ellepje a zöldségeket és a húst, és takarékon 20 percig főzzük. Beletesszük a zöldbabot, és további 30 percig főzzük a levest. Fokozatosan hozzákeverjük az írót, és újra megsózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

Paradicsomos-zöldséges raguleves

Hozzávalók:
30 dkg sertéshús
2 dl paradicsomszósz
20 dkg morzsolt kukorica
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg apró szemű csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt piros paprika
olaj

Az apróra kockázott hagymát és egy gerezd aprított fokhagymát az olajon megdinsztelünk. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és megpirítjuk. Beleszórjuk a pirospaprikát, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, öntünk alá egy kevés vizet, és lefedve majdnem puhára pároljuk a húst. Ha elpárolgott, a vizet pótoljuk. Beletesszük a tisztított, felezett gombát, a zöldborsót és a kukoricát, a másik gerezd aprított fokhagymát, felöntjük, és mindent puhára főzünk. Megsózzuk, megborsozzuk. Ha szeretjük a csípőset, ehhez a leveshez nagyon illik!

Fotók: Archív