Otthon

Virág a tengerpartról: nem jó ötlet mindenféle növényt hazahozni – meg is mondjuk, hogy miért!

Külföldön egy-egy csodás növényt látva gyakran esünk kísértésbe: milyen jó lenne hazahozni egy hajtást, és itthon, a kertben nevelgetni! Ez az ártatlannak tűnő gondolat azonban nem mindig olyan jó ötlet, mint amilyennek tűnik. Eláruljuk, hogy miért.

Súlyos gond lehet belőle

Alapszabály, hogy séta közben levágni egy hajtást és magunkkal hozni tilos! Ennek a legfontosabb oka, hogy pontos fajismeret hiányában nem tudhatjuk, hogy az adott növény ott, az eredeti élőhelyén védettség alá esik-e, vagy épp veszélyeztetett példány. Ha így van, akár büntetés is lehet abból, ha magunkkal visszük, hiszen az bűncselekmény. A másik komoly gond az önkényesen behurcolt növényekkel, hogy számos olyan betegséget hordozhatnak, amit mi nem ismerünk fel, a hazai élővilágra viszont komoly veszélyt jelenthet. Jó példa erre a Kínából érkező, kezeletlen fa raklapokban tanyázó kőrisbogárlárva: az áruval együtt bejut az országba, és itt kikelve komplett erdőket pusztít el.

Létezik törvényes útja is

Ha mégis szeretnénk behozni magot, hajtást vagy cserepes növényt, be kell szereznünk hozzá a szükséges engedélyeket. A vásárlás helyén mindenképpen kérjünk számlát. Ezzel tudjuk igazolni, hogy a növényhez legálisan jutottunk hozzá, és nem egy természetvédelmi területen gyűjtöttük. Kérnünk kell továbbá egy növény-egészségügyi bizonyítványt is, amely igazolja, hogy az adott tétel nem hordoz semmiféle kártevőt, kórokozót, így biztonságosan szállítható. Ha komoly növénygyűjtőként arra adjuk a fejünket, hogy védett fajhoz tartozó növényt vásárolunk külföldön, behozatali engedélyre lesz szükségünk. Ez az irat a veszélyeztetett fajok legális nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény hatálya alá eső, úgynevezett CITES-es növények elengedhetetlen melléklete. Ne gondoljuk azt, hogy minket mint kézipoggyászos turistát úgysem választanak majd ki ellenőrzésre! A budapesti Füvészkertnek egy komplett üvegháza van tele a Vám- és Pénzügyőrség által lefoglalt, illegálisan behozni kívánt növényekkel, amelyek miatt természetesen eljárások is indultak.

Hozzánk kell szoknia

Amennyiben minden előírásnak megfelelve hazahoztuk a növényt a nyaralásról, fontos, hogy azt hozzá kell szoktatnunk a helyi körülményekhez. Félárnyékban „eddzük hozzá” a kinti napsütéshez, öntözzük mérsékelten. Mivel valószínűleg nem télálló növény érkezett velünk a mediterrán vagy trópusi helyszínről, gondoskodjunk a teleltetéséről is. Sikeresen hazahozhatjuk a frangipánikat, az oltott avokádó- és mangócsemetét, azzal azonban legyünk tisztában, hogy ezek a növények idővel képesek akár fává is cseperedni, így hosszabb távon nehezen tarthatók majd dézsában.

Ha kiszárad, nem éli túl

Nem érdemes próbálkozni olyan dugványok szedésével, amelyek aztán hosszú órákon át az autóban vagy a repülőn utaznak. Ekkor ugyanis a  növény jó eséllyel kiszárad, és soha többé nem kel életre. A kaktusz ugyanígy nem szereti, ha feltépik, és a gyökere sérül. Hiába képes vízraktározásra, a gyökérsérülés annyira megviseli, hogy amikor itthon elültetjük, tönkremegy.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértője

Fotó: gettyimages