Konyha

Krémek, káprázatok: a legfinomabb olcsó padlizsános receptek egy helyen

Zöldségek sülve, főve – ilyenkor tobzódhatunk a piaci választékban. A nap érlelte padlizsánból finom töltött, rakott ételeket vagy éppen krémeket készíthetünk.

Zöldségkaviár

Nem véletlen, hogy a padlizsánkrém francia neve: padlizsánkaviár. Az elnevezés jelzi, hogy nagyra tartják. Szinte minden országban népszerű. De melyikre mi jellemző? És hogyan kell elkészíteni? Ahány ház, annyi szokás. Van, ahol főzik, van, ahol sütik a padlizsánt, hagyma, fokhagyma, vaj vagy olaj mindenképpen van benne, mint ahogy só és bors is, a többi egyénenként és országonként változó. Lehet majonézzel, besamellel, mustárral elkeverni, fűszerként kerülhet bele csombor, kurkuma, gyömbér, majoránna, citromlé, balzsamecet, de még darált dió is.

Vinetta, zakuszka, ajvar

Bulgáriában kjopulu a neve, az arab országokban baba ghanoush, Erdélyben vinetta, illetve zakuszka – és akkor még ott van a szerb ajvar is. A francia padlizsánkrém olívaolajjal és paradicsommal készül. A bolgárok péppé keverik a sült padlizsánt, és bőven adnak hozzá fokhagymát. A baba ghanoush-ból nem maradhat ki a keleties aromájú római kömény és a szezámmagkrém, a tahini. A zakuszka szintén Erdélyben népszerű, a padlizsán mellett sült pritamin- vagy kápiapaprika kerül bele (olykor a padlizsánt babbal vagy erdei gombákkal helyettesítik), az ajvarban pedig sült paprika és sült padlizsán mennyei keveréke.

Fortélyok

Akkor vegyük meg a padlizsánt, ha szép fényes a héja, és ha ujjunkkal benyomjuk, akkor nem marad mélyedés a helyén. Nem a legnagyobbak a legjobbak, hanem a körülbelül 6-8 cm átmérőjű darabok. A túl nagy példányok húsa szivacsos lehet, sok maggal. A padlizsán szárát sütés előtt mindig vágjuk le. Ha egészben sütjük, szurkáljuk meg, mert felrobbanhat.

A sült padlizsánt lefagyaszthatjuk, és később felhasználhatjuk.

Padlizsános rakott tészta

Hozzávalók 6 főre:
■ 40 dkg darált sertés- és marhahús
■ 50 dkg orsótészta
■ 60 dkg padlizsán
■ 80 dkg paradicsom
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ friss bazsalikom
■ olívaolaj
■ só, frissen őrölt bors
■ napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez

A felkockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, megpirítjuk, majd beletesszük az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a hámozott, darabolt paradicsomokat. A szószt kb. 1 órán át főzzük, a végén sok friss bazsalikomot adunk hozzá. A hosszában félbevágott, felkarikázott padlizsánszeleteket olajban ropogósra sütjük, papírtörlőre szedjük. Lobogó sós vízben készre főzzük a tésztát, és leszűrjük. Elkeverjük a szósszal, majd teszünk belőle egy réteget egy hőálló tál aljára, és rárakjuk a sült padlizsán egyharmadát. Még egy ilyen réteget készítünk, a maradék tésztát elkeverjük a padlizsánnal, és azt is tálba szedjük. Fóliával lefedjük, majd 250 fokos sütőben 15-20 perc alatt összesütjük. Az utolsó 5 percre levesszük a fóliát.

Currys padlizsánkrém lepénykenyérrel

Hozzávalók:
■ 50 dkg padlizsán
■ 2 dl natúr görögjoghurt
■ 5 dkg vaj
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 evőkanál frissen tört római kömény
■ 1 evőkanál csípős curry fűszerkeverék
■ só, frissen őrölt bors
a lepénykenyérhez:
■ 30 dkg liszt
■ 10 dkg vaj
■ só
■ szemcsés tengeri só, tört római kömény

A padlizsánt héjastul gázlángon megsütjük, hogy a bőre fekete legyen, a belseje pedig puha. Meghámozzuk, a húsát keverőtálba szedjük. Puha vajjal elkeverjük. Beletesszük a felkockázott hagymát, az aprított fokhagymát, a joghurtot és a fűszereket. Villával simára törjük, vagy botmixerrel pürésítjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. 1-2 órán át állni hagyjuk.

A kenyerekhez a lisztet elkeverjük az olvasztott vajjal, sóval és annyi vízzel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett felületen 2 mm vékony lepényeket nyújtunk belőle, az egyik oldalukat meghintjük római köménnyel és szemcsés sóval, enyhén belelapítjuk a sodrófával. Forróra melegített palacsintasütőben, zsiradék nélkül a lepények mindkét oldalát hólyagosra sütjük.

Mentás-joghurtos padlizsánsaláta

Hozzávalók:
■ 60 dkg padlizsán
■ 3 dl natúr joghurt
■ 1 kis csokor friss menta
■ só
■ 3 gerezd fokhagyma
■ 1-1,5 dl olívaolaj

A padlizsánt nagyobb kockákra vágjuk. Forró teflonserpenyőben kevés olívaolajon több részletben puhára sütjük a kockákat. Nagy lángon sütjük, hogy a padlizsánkockák külseje kérget kapjon, belül pedig krémesre süljön. Az olajat folyamatosan pótoljuk. A kisült padlizsánokat keverőtálba szedjük. A joghurtot elkeverjük a felaprított mentával és fokhagymával, sóval, és a padlizsánokra öntjük. Hűtőben 1-2 órán át hagyjuk érni a salátát, de a legfinomabb, ha egész éjszakán át érleljük.

Még több padlizsános receptért kattints ide!

Fotó: archív