Otthon

Datolyapálma magról: fog teremni valaha a pompás növény?

A növény igen sokára fordul termőre, de nem lehetetlen otthon is datolyát termeszteni. Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Van nekem egy magról ültetett, háromesztendős datolyám, egy cserépben öt tő található belőle. Kérdésem az lenne, számíthatok-e arra, hogy valaha teremni fog, és ha igen, mikorra lehet ebből valami? A cserép, amiben tartom, úgy húsz centis átmérőjű. Esetleg ültessem szét őket? És ha igen, mekkora cserép volna ideális? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A datolya valójában nem fa, hanem egy pálma. Ez a növény képes törzset nevelni, és fa méretűvé nőni ki magát. Amennyiben Ön ezt a datolyát termő koráig szeretné nevelni, akkor szüksége lesz egy kisebb fóliaházra vagy legalább egy télikertre. A növény ugyanis igen sokára fordul termőre. Ahhoz, hogy ezt megtegye, elég nagyra kell hogy nőjön, és egy olyan méretű dézsára lesz szükség hozzá, amit gyakorlatilag kézzel mozgatni már lehetetlen.

Mivel a növény nem télálló, így maradal a teleltetés, mely egy bizonyos méret felett már szinte kivitelezhetetlen. Tudom, hiszen minden évben küzdök négy ilyen pálma teleltetésével – arról nem beszélve, hogy a mozgatásánál nagyon kell vigyázni, gyilkosak a tüskéi! Az én kezemet egyszer meg is operálták, mert óvatlan voltam. Legyen hát körültekintő! Termést egyelőre ne várjon tőle! Az öt növény pedig egy cserépben bizony igen sok. Amennyiben nem nőttek túlságosan össze, tavasszal szétültethetőek, de ha szorosan összefonódtak, akkor jobb nem bántani őket. A cserépméretet fokozatosan kell növelni, évről évre az átültetésekkor. A növény neveléséhez használjon pálmaföldet! A teleltetéshez világos, 5-8 fokos helyiség szükséges, és mérsékelt öntözés.

Kiszel Péter további növényápolási tanácsait ide kattintva olvashatja.

fotó: pexels