Lélek

Csak úgy megtörtént… Miért lépnek félre a pasik és hogyan lehet túlélni a megcsalást?

Vajon túlélheti a hűtlenséget egy kapcsolat? Aki megcsalja a másikat, az már nem is szerelmes? Mit tegyünk, ha megszakad a szívünk a fájdalomtól?

Elárulva

A hűtlenséget a legtöbben árulásként éljük meg. Úgy érezzük, egyik percről a másikra minden közös pillanat, az együtt átélt örömök, bánatok, a forró éjszakák, minden csak hazugság volt. Gyötör a gondolat, hogy a kedves szavak, az érintések nem csak minket illetnek. Kérdések sokaságától zsong a fejünk: Miért tette? Már nem szeret? Mit kapott meg tőle, amit tőlem nem? Én rontottam el valamit? Vajon újra megteszi?

Nincs minden veszve?!

„Attól, hogy valaki megcsal minket, az nem azt jelenti, hogy nem szeret” – nyugtat minket Piczkó Katalin pszichiáter. A hűtlenség lehet pusztán pillanatnyi gyengeség, de ha szeretjük egymást, akkor nem kell, hogy ez tönkretegye a kapcsolatunkat, sőt, bizonyos esetekben akár meg is erősítheti a közöttünk lévő köteléket.”

Miért lépnek félre a pasik?

  1. Ego-tuning
    A férfiak általában még a nőknél is hiúbbak. Egy idő után már nem érzik, hogy vonzóak lennének a másik nem számára, ezért ha egy nő érdeklődést mutat irántuk, ez simogatja egójukat, és belemennek egy akkor és ott ártatlannak tűnő
    játékba.
  2. Nem bírják a kritikát
    A férfiak néha azért csalják meg párjukat, mert nehezen viselik a kritikát. Ilyenkor inkább érzik magukat rendetlen gyereknek, mint erőteljes férfinek. Ebben a helyzetben könnyebben elcsábulnak.
  3. Nem kap elegendő figyelmet
    Talán a leggyakrabban akkor kacsint félre egy férfi, ha a problémáival magára marad, és otthon nem hallgatja meg őt a szerelme. Ilyenkor rettenetesen veszélyes, ha akad egy másik nő a környezetében, aki érdeklődve, még inkább sajnálkozva hallgatja meg a férfi számára aggasztó gondokat.
  4. Csak úgy… véletlenül…
    Akad olyan eset, hogy az illető egyszerűen nem gondolkodik, csak megy az ösztönei után, és fel sem merül benne, hogy lebukásával milyen iszonyatos fájdalmat okoz annak, akit szeret. Általában ezt óriási bűntudat követi.

Hogyan dolgozzuk fel?

1. lépés: Mindenképpen beszéljük át kedvesünkkel a miérteket, hiszen ameddig ezekre nem kapunk választ, mindig ott fog motoszkálni bennünk.

2. lépés: Tudatosítsuk magunkban, hogy a történteken már senki nem tud változtatni, és ilyen esetben a hozzáállásunkat kell megváltoztatni.

3. lépés: Ne emlegessük fel a történteket. Azzal, hogy állandóan a fejére olvassuk kedvesünknek a félrelépését, tovább mérgezzük a kapcsolatot mi magunk is, ráadásul az esetek többségében ez újabb félrelépéshez vezet.

4. lépés: Az sem jó, ha állandóan erre gondolunk, fáj, de nem mondjuk ki, hanem magunkba gyűrjük. Ez akkor is érezhető kifelé, ha egy szót sem szólunk. Vannak olyan események az életünkben, amelyekkel nem tudunk egyedül megbirkózni. Lehet, hogy ez is olyan. Van, akinek ilyenkor a testvérére, szülőjére, barátjára van szüksége, vagy kineziológusra, pszichiáterre, bárkire, akiben bízik, és aki kívülről látja a dolgokat.

5. lépés: A társunk a legnagyobb segítség, és egyben válasz a kérdéseinkre. A bennünk eluralkodó bizonytalanságon csak a párunk tud segíteni. Ha ő türelmes velünk, és kimondja a pozitív érzéseit, többször elmondja, hogy nagyon szeret minket, fontosak vagyunk neki, és nem szeretne soha többé megbántani minket, azzal újra megteremtheti a biztonságérzetet, amire a legnagyobb szükségünk van egy kapcsolatban.

6. lépés: A kapcsolatunk olyan, mint a közös gyermekünk. Gondozni, ápolni, nevelgetni kell. Találjunk ki programokat, utazzunk el kettesben, keressünk magunknak egy új, közös hobbit. Ne feledjük! Ez azért is jó, mert ha elfoglaljuk magunkat, kevesebb időnk marad arra, hogy a történteken rágódjunk!

Fotó: shutterstock