Lélek

A mai világban nem jár már nekünk udvariasság? Ezt tegyünk, hogy igenis megkapjuk!

Míg korábban természetes volt, hogy egy férfi kinyitja az ajtót egy nő előtt, ma már annak is örülhetünk, ha az erősebbik nem képviselője nem lök fel minket, miközben elénk vág a bejáratnál.

Bezzeg a mi időnkben…

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy egy férfi ne segítse fel a kabátot egy hölgyre, vagy ne köszönjön előre. Ma viszont már szinte zavarba jövünk, ha „véletlenül” egy úriember előzékenyen viselkedik. „Mivel manapság az emancipációnak köszönhetően összemosódtak a női és férfi szerepek, a nemek egyenrangúvá váltak, és emiatt egyfajta zavar lépett fel az udvariasság terén. A férfiak sokszor nem tudják helyesen kezelni az előzékenységet, mivel ma már szinte több nő dolgozik vezető beosztásban, magasabb pozícióban. Emiatt megszűnt a nőkről az a kép, hogy ők gyengék, gyámoltalanok, segítségre szorulnak. De ettől még igenis fontos, hogy az erősebbik nem tisztában legyen az udvariasság alapvető szabályaival és azokat alkalmazza is az élet minden területén. A nők legnagyobb és legvonzóbb erényei ugyanis éppen a gyöngédség és a báj. Ha viszont egy férfi nem képes a nagyvonalúságra, a jó modorra, akkor ez a báj el fog veszni a nőkből” – mondta illemtanár, akinek legfontosabb életcélja, hogy a kamaszokat megtanítsa az udvarias viselkedésre.

A modern világ átka

„Az is sokat ront a helyzeten, hogy a személyes beszélgetéseket felváltották az elektronikus levelezések, a közösségi oldalakon való csevegés. Ezeken a helyeken viszont hihetetlenül leegyszerűsítjük a kommunikációt. Az esetek többségében nincs megszólítás, nincs lezárása a levélnek vagy a beszélgetésnek, nincsenek gesztusok vagy előzékeny viselkedés. Emellett ma már a különböző hírportálok is olyan szabadosan fogalmaznak, még akkor is, ha egy lányt bántalmaznak, hogy szinte már természetessé válik az, hogy egy nőről bárhogy lehet beszélni, bármilyen jelzőkkel lehet illetni. Pedig nem!” – hangsúlyozta a szakértő.

Merjünk udvariasak lenni!

Sajnos nem lehet törvénnyel szabályozni, hogy a férfiaknak kötelességük tisztelni a nőket. Régebben a tánc és illemtanoktatáson tanulták meg a fiatalok ezeket a dolgokat, sajnos ez ma már nincs. Szerencsére az iskolákban próbálnak erről beszélgetni osztályfőnöki órán, de nekünk szülőknek is igyekeznünk kell jó modorra okítani gyermekünket. Amit otthon látnak, azt a mintát követik az esetek többségében. Célravezető az is, ha egy kívülálló magyarázza el nekik, hogyan kellene viselkedni. A legideálisabb célcsoport a 20 évesnél fiatalabb korosztály. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy gyakran cikinek érzik a fiatalok, ha előzékenyek, főleg ha egy lánnyal teszik azt. És így van ez velünk, felnőttekkel a munkahelyünkön is. Ha egy férfi mosolyogva, udvariasan viselkedik egy kolléganőjével, akkor szinte biztos, hogy azonnal kezdetét veszi a folyosói pletyka, hogy vajon mire ez a nagy kedvesség?!

Mit tegyünk nőként?

Szinte biztos, hogy az nem segít, ha pimaszul rápirítunk az udvariatlanul viselkedő férfira. Tuti, hogy nem fogja azt mondani az illető, aki elénk vág a pénztárnál, hogy „hölgyem, önnek igaza van, tényleg rettenetesen bunkó vagyok! Bocsánatot kérek, a jövőben erre jobban ügyelek majd!” Sőt, sokkal valószínűbb, hogy még sértő, modortalan megjegyzésekkel is fokozza a helyzetet, hiszen legjobb védekezés a támadás. Viszont ha kívülállóként végignézünk egy ilyen jelenetet, és udvariasan figyelmeztetjük az úriembert, hogy a viselkedése nem volt szép, akkor talán az illető eltöpreng a dolgon.

Fogadni is tudni kell

Amíg megkaptuk az udvarias gesztust, addig természetes volt ez számunkra. Ma már sokan zavarba jövünk, ha egy férfi a segítségünkre siet, elszoktunk tőle, nem nagyon tudunk mit kezdeni a szituval. Pedig nem kell mást tennünk, csak kedvesen, mosolyogva megköszönni a figyelmességet. Így a férfiak kedve sem megy el az előzékeny viselkedéstől, és mi is igazán nőnek érezhetjük magunkat még a mai világban is.

Egy kis illemtan férfiaknak

– Az ajtónál való előzékenység alapfeladat, kivétel persze a vendéglátóhelyre való érkezés esete. Ott a férfinak kell előre menni.

– Mindig a férfinak kell előre köszönnie.

– Vendégségben, szórakozóhelyen illik le,- és felsegíteni a kabátot egy nőről.

– Benzinkútnál ildomos segíteni a tankolásban, a kerékfelfújásban, olaj vagy szélvédőmosó folyadék utántöltésénél.

– Liftnél, lépcsőnél – kiváltképp idősebbeknél – a segítség felajánlása, csomagok cipelése kedves gesztus.

– Utazás: A kismamákat kínáljuk ülőhellyel, ezt akkor is megtehetjük, ha “pusztán” több gyermekkel “küzd” az illető, de bátran átadhatják a helyet egy nőnek, főleg ha az tűsarkúban van, vagy sok csomagot cipel.

– Semmibe nem kerül egy frizura, szoknya megdicsérése sem!

– Egy férfi vegye észre, ha egy nőnek segítségre van szüksége egy fizikai munka elvégzéséhez, akár otthon, akár a szomszédról, akár a kolléganőről van szó.

Fotó: Pexels