Otthon

Fehér foltok a fügén: súlyos fertőzés jele lehet – így szünteteheti meg

Ha csak egy-két ilyen szövedékes levél jelenik meg jövőre, akkor azokat szedjék le, és semmisítsék meg! Ha azonban tömegesen ellepik az apró kártevők a növényt, akkor érdemes permetezni.

Nagy érdeklődéssel olvasom minden héten az ön kertészeti tanácsait. Most én is szeretném a segítségét kérni. Nyár végén eddig még nem látott kórokozó támadta meg a kertünkben levő, több mint húsz éves fügebokrot. Egyik oldalon fehér foltok lepték el, mintha mésszel meglocsolták volna, később pedig a foltok helyén rágási lyukak keletkeztek. Sajnos nem tudjuk, mivel lehetne megszüntetni a fertőzést. Kérem, ajánljon valamilyen megoldást! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Valóban valamilyen gomba- vagy baktérium-kártevő támadta meg a növényét. Legalábbis e mellett szól – amit írt –, hogy a fonákon fehér, mésszerű szövedék jelent meg. Ez szerintem lepke szövedéke lehetett. Védekezni csak akkor érdemes ellene, ha a belőle kifejlődő hernyókat is látják már. Ha csak egy-két ilyen szövedékes levél jelenik meg jövőre, akkor azokat szedjék le, és semmisítsék meg! Ha azonban tömegesen ellepik az apró kártevők a növényt, akkor érdemes permetezni.

Erre a decis nevű növényvédő teljesen megfelel, azonban mivel nem lehet tudni a szer élelmezésügyi-várakozási idejét fügén, így érdemes érés környékén mellőzni a permetezést! Érdekességképpen: forró, nyári napokon a fröccsenő öntözővíz is okozhat ilyen tüneteket, ott, ahol a vízcsepp a levélen megmaradt. Azon a ponton a levél egyszerűen kiég.

Kiszel Péter további növényápolási jótanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: shutterstock