Otthon és Kert

Olyan keserű, hogy lenyelni is fáj: mit csináljunk a vadcitrom termésével?

Sokan undok növények tartják a tövisei miatt, pedig valódi különlegesség, mely az országban néhány védett helyen télállónak bizonyult.

Szeretném a tanácsát kérni. Van egy télálló vadcitromom, és az idén termett is. A növény nagyon dúsan hajt, csak metszéssel tudom kordában tartani. Azt szeretném kérdezni, hogy a termése ehető-e. Küldök mintát belőle, a termésből, az ágból és a leveléből. Válaszát előre is köszönöm! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Valóban a Poncirus trifoliatáról van szó, hiszen amint kinyitottam a dobozkát, beleállt a tüskéje az ujjamba. Éppen ezért, sokan undok növények tartják, pedig valódi különlegesség, mely az országban néhány védett helyen télállónak bizonyult. A Népligetben is van néhány többéves példány.

Metszéssel szinte bármi, még sövény is kialakítható belőle, amely a tüskék miatt áthatolhatatlan. Metszését a tavaszi virágzás után érdemes végezni, hiszen ezt a növényt valójában nem a termése miatt ültetik, hanem a díszítőértéke miatt. A termése fogyasztható, bár igen karcos íze van. Van egy kis fanyarkás-kesernyés íze, ami miatt sokan eldobálják. A terméshús fogyasztható, de a magját ne együk meg. A héjának a fehér részét szintén nem javasolják fogyasztásra, viszont a sárga külső része fűszerként használható. Birsalma és narancslekvár mellé keverhető, de maximum egyharmad mennyiségben. Számos hibridje készült már, mandarinnal, naranccsal, kumquattal, de ezek télállósága igen eltérő. Érdemes kísérletezni, hiszen például a narancsos hibrid termése már-már jóízű, igaz, ízlések és pofonok kategória ez a növény.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia