Otthon

Citromfa nevelése otthon: hogyan döntsünk el, melyik lesz a termő ág?

A citrusokat muszáj metszeni, hogy teremjenek, de nagyon nem mindegy, hogy melyik ágakat nyisszantjuk le.

Édesanyám a télikertjében citromfát nevel, melynek ágain most termés és virág is van. Szeretné tudni, mikor lehet metszeni az ágakat? Az elmúlt évben kétszer is vásároltam eukaliptuszbokrocskát, mely két hétig szépen fejlődött, majd elkezdtek száradni a levelei, és csak száraz kóró maradt a cserépben. Szeretném tudni, mit rontottam el. Rendesen öntöztem, azonban sem az árnyékos, sem a napos helyen nem volt jó neki a környezet – írta korábban egy lelkesen kertészkedő olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A citrusokat mi akkor szoktuk metszeni, amikor a teleltetőhelyükről a szabadba kerülnek. Ekkorra a termések nagy része általában megérik, a vesszőkön már látszik, melyiket viselte meg a tél, ha mondjuk szárad, barnul, esetleg a kártevőktől deformálódott. Így könnyebb eldönteni, melyiket hagyjuk meg, melyiket vágjuk le.

Gyakran előfordul, hogy a citrusok egy évben 3-4 alkalommal is hajtanak, így lehet, hogy egy évben többször van szükség metszésre. Mindig mérlegeljünk, hogy az általunk kívánt koronaforma megtartásához mely ágak szükségesek, és melyek azok, amik azt teljesen megbontják, tehát lemetszendőek.

Számtalanféle eukaliptusz létezik. Szinte mindegyikre igaz, hogy télen 12-16 fok körül kell tartani őket, igen mérsékelt öntözés mellett, nyáron pedig szabadban, tűző napon. Csak így színeződnek szép ezüstös kékre, bővebb öntözés mellett.

A pangó vizet nem tűrik. Igen erőteljes növekedésűek, 40–60 méteres fává képesek nőni, így a rendszeres átültetés erősen javasolt. Nyáron a zárt helyiséget, szobát, üvegezett teraszt nem tűrik. Igénylik, hogy járjon körülöttük a levegő. Ha sikerül megtartanunk, ügyeljünk a metszésre, mert könnyen a fejünkre nőhet.

Fotó: shutterstock