Barackos gombóc
HOZZÁVALÓK:
- 70 dkg főtt burgonya
- 2 tojás
- 20-25 dkg liszt
- liszt a nyújtáshoz
- 1 kisüveg házi darabos baracklekvár
- só
- 14 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- A főtt burgonyát leszűrjük, összetörjük, majd kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, sodrófával félujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiskéssel 8×8 centis kockákra daraboljuk.
- Mindegyik közepére egy-egy jó kiskanál darabos baracklekvárt kanalazunk, a négy sarkát összefogjuk, óvatosan összenyomjuk, és kigömbölygetjük.
- A kész gombócokat, sós forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A darált mákot a porcukorral elkeverjük, és rászedjük a jól lecsepegtetett forró gombócokat. Végül laza rázogatással összeforgatjuk, úgy hogy ne törjenek szét, és tálaláskor porcukorral megszórva kínáljuk.
Ezeket olvastad már?
Kukoricagombóc
HOZZÁVALÓK:
- 6 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 20 dkg kukoricadara
- 3 dkg vaj
- 1 kis csomag vegyes aszalt gyümölcs
- 1 dl édes fehérbor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg darált dió
- porcukor a tálaláshoz
- A tejet a cukorral felforraljuk, majd keverve beleszórjuk a kukoricadarát, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Mielőtt lehúznánk a tűzről, belekeverjük a vajat, és langyosra hűtjük. Közben az aszalt gyümölcsöket kis kockákra daraboljuk, meglocsoljuk fehérborral, megszórjuk fahéjjal, és fél óráig állni hagyjuk.
- A kukoricamasszából nagyobb diónyi nagyságú darabokat szaggatunk, a tenyerünkkel lelapítjuk, majd egy-egy kiskanál aszalt gyümölcsöt teszünk a közepére, és a széleit összefogva kigömbölygetjük.
- Ha mindegyik gombóc elkészült, megszórjuk darált dióval, és finoman rázogatva összeforgatjuk, hogy ne törjenek szét. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
Aludttejes grízgombóc
HOZZÁVALÓK:
- 6 dl aludttej
- 8 dkg cukor
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 22 dkg búzadara
- 3 dkg vaj
- 1 kisüveg feketeribizli-lekvár
- 0,7 dl Triple sec likőr
- porcukor a tálaláshoz
- friss menta a díszítéshez
- Az aludttejet fazékba öntjük, majd a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és kevergetve beleöntjük a búzadarát. Lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik, és mielőtt lehúznánk a tűzről, lazításnak belekeverjük az olvasztott vajat.
- Ha langyosra hűlt, vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk belőle. A feketeribizli-lekvárt keverőtálba öntjük, és a likőrrel simára keverjük.
- Ha gyerekek is esznek belőle, likőr helyett aromával ízesíthetjük. Az aludttejes daragombócot tányérra tesszük, meglocsoljuk a likőrös feketeribizli-lekvárral, megszórjuk porcukorral, és friss mentalevelekkel díszítjük.
Csokoládés rizsgombóc

HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg kerek szemű rizs
- víz, tej
- 1 mokkáskanál só
- 12 dkg cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg vaj
- 20 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 0,5 dl rum
- A kerek szemű rizst hideg vízben megmossuk, majd leszűrjük, fazékba tesszük, és felöntjük a rizshez képest egyszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lassú tűzön fedővel letakarva főzzük.
- Ha felvette a vizet, hozzáöntjük a rizshez képest két és félszeres mennyiségű meleg tejet, és fedővel letakarva, néha megkeverve puhára főzzük. Mielőtt lehúznánk a tűzről, belekeverjük a cukrot, majd az őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk az olvasztott vajat.
- Hűtjük, és vizes kézzel nagyobb gombócokat formálunk belőle. A csokoládés öntethez az étcsokoládét vízgőzfürdő felett felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, 2-3 percig főzzük, és a rummal ízesítjük.
- A meleg rizsgombócokat tányérra tesszük, és meglocsoljuk a rumos csokoládéöntettel.
Fotó: Vrábel Kriszta


