Több vizsgálat igazolta, hogy a közvetlenül étkezés után fogyasztott kávé vagy tea gátolhatja az ételek vastartalmának felszívódását. Ez különösen a termékeny korú nők számára káros, akiket egyébként is fenyeget a vashiányos vérszegénység. Egyes vizsgálatok szerint 30, de akár 90 százalékkal kevesebb vas is hasznosulhat az ételből, ha közvetlenül utána iszunk egy csésze koffeintartalmú italt. Minél erősebb a teánk vagy a kávénk, annál kevesebb.
Ebből azt gondolhatnánk, hogy a jelenségért a koffein a felelős. Ám ez a vegyület mindössze a vas hat százalékát köti meg. Sokkal nagyobb a teában és a kávéban található polifenolok szerepe. Ezek az erős antioxidáns hatással bíró vegyületek egyébként nagyon hasznosak a szervezet számára. Ebből a szempontból mégis károsak lehetnek.
A kávé is ludas
A teában és a kávéban lévő savak, például a tannin, azaz csersav és az oxálsav is képes megkötni a vasat. Különösen annak a növényi eredetű formáját, amelyiknek egyébként is rosszabb a hasznosulása, mint az állati eredetűé. Érdemes egy óra szünetet tartani az étkezés és a koffeines ital fogyasztása között. És ekkor se igyuk hétköznapi serkentőnket túl erősre főzve. Az ételeinkhez adjunk C-vitamin-tartalmú élelmiszert, például paprikát, citromlevet. Ez a vitamin segíti a vas felszívódását, ezzel kissé ellensúlyozva a kávé és a tea hatását.
Fotó: pexels