Konyha

Mikuláscsomag adalékanyagok nélkül: 3 házi készítésű édesség recept a legkisebbeknek

A mikuláscsomagokba nemcsak bolti csokoládé és cukorka kerülhet, hanem otthon készített finomságok is. Így egyedibb és takarékosabb lesz az ajándék, sőt az adalékanyagok használatát is mellőzhetjük.
mikulás keksz recept

Aszalt szilvás, fahéjas sütinyalóka

  • 20 dkg puha, magozott aszalt szilva
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 3-4 dkg vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • kb. 0,5 dl narancslé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál étolaj
  • 8 db nyalókapálcika

aszalt szilvás fahéjas étcsokis sütinyalóka

1. Az aszalt szilvát késsel egészen apróra vágjuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat, a darált kekszet, avajat és hozzáöntjük a narancslevet is.

2. Kézzel összegyúrjuk a masszát, ha túl ragacsos, adunk még hozzá egy kis kekszet. 8 golyót formázunk, pálcikára húzzuk őket, majd 2-3 órán vagy egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.

3. A vízgőz felett megolvasztott csokoládét simára keverjük az olajjal. A pálcikára húzott kekszes-szilvás gömböket egyesével, megforgatjuk az olvasztott csokoládéban, hogy vékony bevonat kerüljön rájuk. A nyalókákat egy pohárba állítjuk, hogy ne tapadjanak össze, és a csokoládé megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.

Kókuszos-citrusos pöfeteg keksz

Hozzávalók 16 nagyobb darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1-1 db kezeletlen héjú narancs és citrom
  • 2 db L-es tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg margarin
  • 2 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • kristálycukor és porcukor a forgatáshoz

kókuszos citromos pöfeteg1

1. A lisztet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a narancs és a citrom héját és a csipet sót összekeverjük egy tálban. A lágy margarint a 15 dkg porcukorral együtt felhabosítjuk. Elvegyítjük vele a tojásokat, majd a lisztes keveréket és fél citrom kifacsart levét is. A massza kicsit lágy, egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A masszát 16 részre osztjuk (ha kisebb kekszeket szeretnénk, akkor többre), és ezeket golyóvá formázzuk. Előbb kristálycukorban, majd porcukorban forgatjuk meg őket.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a gömböket. Egymástól kis távolságra tegyük őket, mert szét fognak terülni. A nagyobb kekszeket 15 percig, ha pedig kisebbeket készítettünk, akkor 12 percig sütjük az előmelegített sütőben.

Ez is érdekelhet

Fehércsokis hóember-linzer

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás sárgája
  • egy csipet só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • pár kocka étcsokoládé
  • narancs színű ételfesték, szörp

mikulás keksz recept

1. A lisztet, a porcukrot és a sütőport morzsásra keverjük a hideg, kockázott margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját is, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.

2. Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és kerek kiszúróval páros számú kekszet szaggatunk belőle. A kekszek felét egy habrolóforma két végével (a kisebb és nagyobb körrel) is kiszúrjuk, így alakítjuk ki a hóember alakot.

3. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a kekszeket, és az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük őket. Megvárjuk, míg kihűlnek, majd vízgőz felett, a tejszínnel együtt megolvasztott fehércsokoládéval párosával összefogatjuk a darabokat. Hűtőszekrénybe tesszük, amíg a fehér csoki teljesen megszilárdul.

4. Olvasztott étcsokoládéból pöttyözve díszítjük a kekszeket: gombokat, kalapot, szemet, szájat formázunk. A maradék fehér csokit narancsszínűre színezzük, és a répa­orrot is elkészítjük.

Fotó: Vrábel Kriszta