Az influenzajárvány idején gyakori takarítással csökkenthetjük a betegség átadásának, valamint a visszafertőződésnek az esélyét. Fertőtlenítő kendővel vagy nedves ruhára fújt fertőtlenítő spray-vel töröljük át naponta azokat a dolgokat, amelyeket a beteg gyakran megfog: a kilincseket, a szekrények fogantyúit, a távirányítót, az okostelefont, a vécét, a csaptelepeket, a zuhanyrózsát, valamint a konyhapultot, az ebédlőasztalt, a székeket is.
Mossuk ki alaposan az ágyneműt, a hálóruhát, az otthon viselt ruhadarabokat, az asztalterítőt. Amelyik textil nem bírja a magas hőmérsékletű (60 Celsius-fokos) mosást, ahhoz adagoljunk fertőtlenítő hatású mosószert.
Ha megszabadultunk a betegségtől, tervezzünk be egy alapos nagytakarítást az otthonunkban. Cseréljük le a fogkefét is.
Miket kerüljünk ilyenkor?

Sokszor érezhetünk kísértést betegen a gyorsételek iránt, de kétszer is gondoljuk meg, mielőtt pizzát vagy édességet majszolnánk. A fertőzések ugyanis átmeneti hiányt okozhatnak az alapvető tápanyagokban, különösen a fehérjében, a B-vitaminokban, a C-vitaminban, a réz-, a vas- és a cinkkészletben, ezek az ételek pedig még tovább ronthatnak az állapotunkon.
Gondoljunk csak arra, hogy a tápanyaghiány megnehezíti a fertőzések elleni küzdelmet, és növeli az olyan szövődmények kockázatát, mint mondjuk, a tüdőgyulladás. Szintén tilos az alkohol, a koffein, a zsíros étel és a magas rosttartalmú harapnivaló is. Az alkohol és a koffein elvonja a vizet a szervezetből, és gátolja az immunválaszt, míg az olajos és rostokban gazdag élelmiszerek nehezen emészthetők, ezáltal leterhelik a szervezetet.
Ez is érdekelhet: Influenzaszerű tünetekkel kezdődik: kell-e félnünk a majomhimlőtől?
Mit ajánlott fogyasztani?
Csirkehúsleves
Nem véletlenül adtak régen is a betegeknek egy jó erős húslevest. A csirkéből készült finomság nemcsak a vírusok elleni küzdelemhez szükséges folyadékot biztosítja, de csökkenti a gyulladást is. Kiváló nátrium- és káliumforrás, és tele van immunerősítő tápanyagokkal. A sárgarépa, a zeller és a hagyma A- és C-vitamint biztosít, míg a hús fehérjét és cinket tartalmaz. Plusz a meleg folyadék megnyugtatja a torkot, és segíthet az orrdugulás enyhítésében is.
Gyömbér
Ez a jellegzetes ízű fűszer- és gyógynövény a szeszkviterpének nevű vegyületnek köszönhetően győzi le a betegségekkel együtt járó kínzó tüneteket – különösen a rhinovírusokat, a megfázás leggyakoribb kórokozóit. Néhány evőkanálnyi aprított gyömbér hozzáadása a zöld teához megteszi a hatását, de vehetünk filteres gyömbérteát is. A zöld tea tele van antioxidánsokkal, és segíthet a vírusok szaporodásának elfojtásában. Nem rajongunk a kesernyés ízéért? Adjunk hozzá egy kanál jótékony hatású mézet.
Gomba
Bár a gombák régóta a kínai gyógyítás főszereplői, az elmúlt években a modern gyógyászat is előszeretettel használja. A kalaposok vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, és ez leginkább a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhető. Úgynevezett citokineket termelnek, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Lehet nyersen, párolva és megfőzve is fogyasztani a gombát – úgy együk, ahogy éppen kívánjuk.
Bárányhús
A csirke mellett a bárány fogyasztását is nagyon ajánlják a szakemberek az influenzaszezonban. Magas cinktartalma miatt ez a hús az egyik legjobb megfázás elleni étel. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a cink fogyasztása a megfázás kezdetén egy nappal lerövidíti a tüneteket. Szintén remek „cinkbomba” a tökmag és a csicseriborsó – ezeket már akkor érdemes fogyasztani, ha még csak a küszöbön van a betegség.
Saláta
A zöldlevelesek E-vitamin-forrásként rengeteg antioxidánst tartalmaznak. Bár az E-vitamin vírusellenes tulajdonságait vizsgáló tanulmányok többségét állatokon végezték, a Nutrition Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi 200 NE E-vitaminnal való étrend-kiegészítés jelentősen csökkentheti az alsó és felső légúti fertőzések gyakoriságát és súlyosságát.
Cékla
Sokan nem szeretik ezt a lila húsú zöldséget, de nagyon érdemes legalább egyszer enni belőle, ha betegek vagyunk. Ugyanis jelentősen csökkenti a fertőzések okozta gyulladást – párolva, salátában, savanyúság formájában is tökéletes, és akár egy jó adag mézzel is meglocsolhatjuk.
Méz
A mézet gyakran emlegetik úgy, mint életelixírt. Valaki esküszik rá, hogy enyhe égési sérülésre is remek, de többen vágásokra, horzsolásokra is bevetik. Az azonban teljesen biztos, hogy az egyik legjobb étel megfázás és torokfájás esetén. Természetes antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai támogatnak a vírusok, baktériumok és gombák okozta fertőzések leküzdésében. Sokat segíthet, ha nagyon köhögünk, sőt még az alvásminőséget is javíthatja, márpedig pihenésre betegként óriási szükségünk van.
Hagyma
Bármilyen csípős, szagos hagymaféle (vörös, lila, póré, metélő stb.) jöhet, ha megállíthatatlanul folyik az orrunk! A hagyma évszázadok óta a betegek fő támasza, nem véletlenül, hiszen nagyon hatékonyan képes visszaszorítani szervezetünk kellemetlen betolakodóit. A fokhagymát is érdemes betervezni a menübe, hiszen antibakteriális, gomba-, vírus-, parazitaellenes, és jelentős az antioxidáns-tartalma. Ezek az élelmiszerek remek C- vitamin-források is.
Brazil dió
Igaz, nem tartozik a mindennapi ételeink közé a brazil dió, de ha levert a lábunkról az influenza, érdemes beszerezni belőle néhány marékkal. Már 30 grammnyiban megvan az ajánlott napi szeléntartalom, és ez az ásványi anyag rengeteget segít az immunrendszer erősítésében. Ha elegendő szelént viszünk be, akkor az influenzavírust is könnyebben leküzdhetjük. Szintén sok szelén van a rákban és a tonhalban is.
Fotó: gettyimages