Egészség Lélek

Influenzaszerű tünetekkel kezdődik: kell-e félnünk a majomhimlőtől?

A koronavírus után a majomhimlő ütötte fel a fejét Európában, és néhány hete már Magyarországon is megjelent a ronda hólyagokkal járó betegség. Lesz-e újabb világjárvány?

Közös törölközővel is el lehet kapni

A betegség neve becsapós, hiszen az eredeti hordozók nem a majmok, hanem az egzotikus rágcsálók, például a kötélmókus vagy a gambiai hörcsögpatkány.

– Afrika egyes területein ezeknek az állatoknak a húsa a menü része, így nyúzás, darabolás közben kaphatják el az emberek a vírust – mondja dr. Rusvai Miklós vírusszakértő.

– A nevét arról kapta, hogy 1958-ban a majmokban mutatták ki először a kórokozót. Jó hír azonban, hogy közel sem olyan fertőző, mint a Covid–19. A majomhimlőt nem lehet elkapni, ha valaki tüsszent egyet a villamoson. A vírus testnedvekkel, illetve sebek érintkezésével terjed, így ahhoz, hogy megfertőződjünk, szoros testkontaktus szükséges, például szexuális együttlét, anya-gyermek kapcsolat vagy közös törölköző, illetve ágynemű használata. Ahhoz, hogy egy idegentől elkapjuk a betegséget, több órán át kellene egyméteres távolságon belül tartózkodni vele.

Ahogyan a Covid–19 esetében, a majomhimlőnél is vannak különböző variánsok, de szerencsére nem módosul olyan gyorsan, mint a koronavírus.

– Az Európában jelenlévő majomhimlő-variánsnál 1% a halálozás aránya, de vannak olyan változatok is, amelyek esetében akár 10-12%. Ám ehhez az is hozzájárulhat, hogy az afrikai országokban az egészségügyi ellátás lehetőségei korlátozottabbak.

Kik veszélyeztetettek, és hogyan lehet megelőzni?

A Covid–19-cel ellentétben a majomhimlőnél nem az idősek a legveszélyeztetettebb korosztály. Sőt, az 1979 előtt születettek még kaptak fekete himlő elleni védőoltást, ami a majomhimlő esetében is bizonyos szintű védelmet ad.

– Legutóbb 2003-ban, az Egyesült Államokban volt egy majomhimlőjárvány, amit az illegális rágcsálóimport okozott. Akkor negyvenhárman betegedtek meg, de szerencsére egyik esetben sem volt végzetes kimenetelű a fertőzés.

Most viszont egyszerre bukkant fel Európában, Amerikában és Ausztráliában.

– A legveszélyeztetettebbek azok, akik fertőzött területre utaznak, illetve akik nem tartják be a higiéniai szabályokat. A betegség ellen létezik speciális gyógyszer, de ez csak enyhíti a tüneteket. És vannak stratégiai készletek a fekete himlő elleni oltásból; ezekből azok kaphatnak a későbbiekben, akik kapcsolatba kerülnek majomhimlős betegekkel.

Dr. Rusvai Miklós szerint a virológusok leginkább attól tartanak, hogy idővel az európai vagy amerikai rágcsálókra is átterjed a betegség, és emiatt folyamatosan jelen lesz más kontinenseken is, bár a pozitívabb előrejelzések szerint a jelenlegi járványt egy-másfél hónap alatt meg lehet fékezni.

Mik a tünetek?

A jellegzetes bőrelváltozások csak két héttel a fertőzés után jelennek meg. Ezt megelőzően a tünetek alapján nem ismerhető fel a betegség, hiszen hasonló az influenza velejáróihoz; fejfájás, hőemelkedés, esetleg láz, izomfájdalom. Később megjelennek a bőrön a hólyagok, amelyek 2-3 milliméteres, csillagszerű hegekkel gyógyulnak, és ezek meg is maradnak, mint a fekete himlő esetében.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete