Élesztő helyett
Főleg húsvét előtt gyakori jelenség, hogy a boltok polcai kicsit kiürülnek – írja a Nosalty. Amennyiben idén véletlenül élesztő nélkül maradnál, és már nem tudsz, vagy nem akarsz többet vásárolni menni, átalakíthatod úgy a jól bevált receptjeidet, hogy működjenek így is. Mielőtt belekezdünk, azt mindenképpen le kell szögezni, hogy élesztő nélkül nem lehet hagyományos kelt kalácsot sütni. Az itt felsorolt cserékkel inkább süteményekhez hasonló állagot kapunk majd.
De apró trükkökkel elérhetjük, hogy a tészta hasonlóan levegős és puha legyen, ezért minimálisan be tudjuk csapni érzékeinket és talán a vendégeket is. Sovány vigasz ugyan, de élesztő nélkül legalább nem kell órákat várni a kelesztésre. Az itt felsorolt alapanyagok mindegyikével azonnal mehet minden a sütőbe.
- Sütőpor: A boltokban kapható sütőpor erejét rendszeresen láthatjuk, amikor egyszerű süteményeket készítünk. Hő hatására buborékok keletkeznek a tésztában, vagyis levegős és omlós lesz a végeredmény.
- Szódabikarbóna: Tulajdonképpen a sütőpor egyik hozzávalója, önmagában kevésbé aktív. Akkor érhetjük el vele a legjobb eredményt, ha valamilyen savas dologgal keverjük össze a tésztában. Ez lehet ecet, citromlé, joghurt vagy tej is. Működőképes kombináció lehet egy kanál szódabikarbóna, fél kanál ecet és fél kanál tej keveréke.
- Tojásfehérje: A felvert fehérje a sütőben szintén képes felfújni a sütemények tésztáját, mivel apró levegőbuborékokat keverünk bele. Ez a helyettesítés lágyabb állagú tésztáknál lehetséges. A kalács helyett süssünk ilyen módon piskótát (akár sósan is) vagy könnyű kenyeret a sonkatál mellé kísérőnek.

Ez is érdekelhet
Tojás helyett
- A liszt mellett az egyik fő összetevő, hiszen a tojás lazítja és összetartja a tésztát. Hasonló hatást érhetünk el, ha egy tojás helyett fél érett, pürésített banánt használunk.
- Jó megoldás lehet még az almapüré: 60-80 gramm almapürét vegyünk minden egyes tojás helyett. A legjobb, ha cukrozatlan almapürét használunk, vagy csökkentjük a hozzáadott cukor mennyiségét.
- A pikánsabb, fűszeresebb ételeknél lenmaggal és chiamaggal is helyettesíthetjük a tojást: egy evőkanál őrölt len- vagy chiamagot keverjünk össze 50 ml folyadékkal (vízzel vagy tejjel), és hagyjuk duzzadni 15 percig.
- Talán kicsit meglepő, de ecettel is pótolhatjuk a tojást: 2 evőkanál almaecetet keverjünk el kb. 1 teáskanál sütőporral, 1 evőkanál keményítővel és kevés liszttel, majd adjuk a tésztához.
Ha nincs otthon liszt
- Ha csak kevés liszt kell a recepthez, étkezési keményítőt is használhatunk, ez az alapanyag egyébként a pudingport is kiválóan helyettesítheti.
- Ötletes megoldás lehet, ha zabpelyhet darálunk finomra, és ezt használjuk.
- A teljes kiőrlésű lisztet gond nélkül alkalmazhatjuk a legtöbb esetben, arra azonban nem árt ügyelni, hogy a receptben használható folyadékmennyiséget (víz vagy tej) ebben az esetben meg kell emelni, hogy ne legyen nagyon száraz a tészta.
- Általánosságban elmondható, hogy minden 100 gramm teljes kiőrlésű liszt után 1-2 evőkanálnyival több folyadékra van szükség.
Nem elég a cukor?
- Egészségesebb és diétásabb lesz az édesség, ha cukor helyett a kalóriamentes változatokat használjuk: eritrit, sztívia, nyírfacukor, kókuszvirágcukor – arra azonban ügyeljünk, hogy a nyírfacukor például nem alkalmazható élesztős tésztánál.
- A méz, a juharszirup, az agáve és a gyümölcscukor szintén kiválthatja a cukrot. A mézből és a juharszirupból kevesebbre lesz szükségünk: 80 gramm felel meg 100 gramm cukor édesítőerejének.
- A gyümölcsök is segíthetnek az édesítésben: 100 gramm őrölt, asztalt gyümölccsel (érdemes a datolyát és a fügét rövid ideig vízben áztatni az őrölés előtt), illetve 4 db áttört banánnal is helyettesíthetjük a cukrot.
Diófélék helyettesítői
Dió helyett a mogyoró és a mandula éppen olyan jó. 100 gramm dió, mogyoró helyett 100 gramm kókuszolajon vagy vajon megpirított zabpelyhet is használhatunk.
Tejtermékek pótlása
- A tejet helyettesíthetjük növényi alternatívákkal, mint a szója-, zab-, rizs-, mandulatej.
- Ezeken kívül tej helyett a joghurt, a kefir és a tejföl is bevethető, akárcsak a tejszín.
- Ha írót, ivójoghurtot ír a recept, és az nincs otthon, akkor a tejet keverjük össze kevés citromlével, és ezt adjuk a tésztához.
- 100 gramm tejföl helyett pedig 80 gramm joghurt, 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál krémsajt elegyét használjuk.
Aszalványok nélkül
- A mazsolát kiválthatjuk fügével, datolyával vagy akár szilvával.
- Az aszalványok használatánál ügyeljünk az állagra: ha szükséges, áztassuk kevés ideig vízbe, tejbe vagy épp gyümölcslébe, majd öntsük le róla a folyadékot, illetve szükség esetén a nagyobb darabokat aprítsuk fel.
Ha elfogyott a vaj
- A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a vajat margarinnal vagy olajjal helyettesítjük. Nem árt azonban tudni, hogy a tészták esetében működik a csere, ám, ha a sütemény krémjébe tesszük, akkor az nem lesz olyan selymes, lágy, mintha vajat használnánk, és akár ki is csapódhat a margarin.
- A tésztában jól helyettesíthető a vaj: kevert tészták esetén 100 gramm vaj 100 gramm margarinnal vagy 80 gramm olajjal cserélhető.
- A túró és az almapüré is működőképes alternatíva lehet abban az esetben, ha a zsiradék egy részét helyettesítenénk így.
- Az omlós tésztába a zsiradék kb. 1/3 része helyett dolgozzunk zsírszegény túrót. 100 gramm vajat helyettesíthetünk 100 gramm pürésített avokádóval vagy 80 gramm almaszósszal, amelybe 2 evőkanál olajat tettünk.
A túróhoz hasonlóan joghurt és tejszín is kerülhet a tésztába, ám itt az állag egy kicsit megváltozhat.
Amikor a sütőpor hiányzik
- Nincs otthon sütőpor vagy szódabikarbóna? A magas alkoholtartalmú röviditalok, mint például a rum és a borpárlat (brandy) tökéletes választás, hatásukra ugyanis szépen feljön a sütemény. A szénsavas ásványvíz pedig hasonlóan lazává teszi a tésztát, mint a sütőpor.
- A legtöbb receptben a sütőport helyettesíthetjük szódabikarbónával és egy kis tejjel, valamint citrommal. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a szódabikarbónából kevesebb (kb. 2/3) mennyiségre van szükség, ugyanazért a hatásért. 42 gramm friss élesztőt pedig 1 csomag porélesztőre cserélhetünk.
Keksz vagy piskóta híján
Müzliből is készíthetünk tortalapot. A magos tortalap kiváló pl. almás-túrós krémmel töltve. Rendkívül finom lesz, ha a müzlit előzetesen serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, és utána dolgozzuk össze a megolvasztott vajjal.
Fotó: gettyimages