Egészség

45 éves kortól érdemes fogyasztanod ez a koleszterin-csökkentő ételt: a szíved hálás lesz érte

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet egyensúlyának fenntartásában, különösen 45 éves kor felett. Bizonyos élelmiszerek kiemelkedően gazdagok olyan tápanyagokban, amelyek kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre, a csontok egészségére, az emésztésre vagy a vércukorszint szabályozására. Ezeket az összetett, tápanyagban gazdag élelmiszereket gyakran „szuperélelmiszereknek” is nevezik.
aszalványok

Az egyik ilyen kiemelkedő szuperélelmiszer az aszalt szilva, amelynek rendszeres fogyasztását különösen 45 éves kortól ajánlják. A Journal of Medicinal Food című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az aszalt szilva fogyasztása segít javítani az összkoleszterinszintet, fokozza az antioxidáns-kapacitást, valamint csökkenti a gyulladást, különösen egészséges, posztmenopauzában lévő nőknél.

aszalványok
Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú

A koleszterinnek két fajtája létezik: az LDL és a HDL. Ezek egyensúlya jelenti az egészséges koleszterinszintet. A laborleletünkben látható össz-koleszterinszint mellett nagyon fontos a „rossz” LDL-koleszterin, a triglicerid és a „jó” HDL-koleszterinszint meghatározása is. A HDL-koleszterin szállítja vérünkben a sejtektől a májba, eltávolításra a „fölös” koleszterint, míg az LDL koleszterin a máj által szintetizált koleszterin, mely sejtjeink felé utazik, hogy ott sejtfalalkotó vagy egyéb fontos hormon készüljön belőle. Ha azonban túl magas ez utóbbi szintje az erek falában lerakódva érelmeszesedést okozhat.

Az aszalt szilva jótékony hatásai:

  1. Segít a koleszterinszint csökkentésében
    Az aszalt szilvában található C-vitamin támogatja az érfalak egészségét, a K-vitamin pedig hozzájárul az artériák meszesedésének megelőzéséhez. Emellett a benne lévő pektin csökkenti a zsírok felszívódását, ezáltal mérsékelve a koleszterinszintet. Ezek az összetevők együtt segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
  2. Enyhíti a székrekedést
    Az aszalt szilva jelentős mennyiségű rostot tartalmaz: oldható (pl. pektin) és oldhatatlan (pl. cellulóz, hemicellulóz) formában is. Ezek a rostok vizet szívnak fel az emésztőrendszerből, gélt képeznek, és elősegítik a rendszeres bélmozgást. Ez nemcsak a székrekedés enyhítésében segít, hanem csökkenti az aranyér kialakulásának esélyét is.
  3. Szabályozza a vércukorszintet
    A pektin lassítja a glükóz felszívódását, ezáltal mérsékli a vércukorszint emelkedését, és javítja a szervezet inzulinérzékenységét. Az aszalt szilva így hasznos lehet a vércukorszint stabilan tartásában is.
  4. Támogatja a csontok egészségét
    Az aszalt szilva gazdag olyan csontvédő tápanyagokban, mint a bór, a K-vitamin és a kalcium. Ezek hozzájárulnak a csontsejtek képződéséhez és fenntartásához, ezáltal segítik megelőzni az életkorral járó csontvesztést.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: kirsche
Fotó: pexels