Konyha

Paradicsomtartósítás otthon: így tedd el télire a nyarat üvegekbe, aszalva – 10 tipp

A paradicsom az otthoni tartósítás igazi sztárja. Mutatjuk, mire figyelj, ha szeretnéd egész éveben biztonságosan elfogyasztani a finom alapanyagot.
fűszeres sűrített paradicsom befőttes üvegben

Mindenki kedvenc zöldsége

A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják számon. Ez a zöldség nemcsak a konyhák egyik kedvenc alapanyaga, hanem kiválóan alkalmas otthoni tartósításra is: legyen szó befőzésről, aszalásról vagy akár fagyasztásról.

A helyes módszerek alkalmazása elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság érdekében – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Paradicsomlé és paradicsompüré készítése

A klasszikus tartósítási módszerek közül a paradicsomlé és paradicsompüré készítése a legelterjedtebb.

  • A befőzéshez válassz érett, egészséges, sérülésmentes paradicsomot.
  • Az alaposan megmosott, lecsumázott, feldarabolt paradicsomot passzírozd le.
  • Főzd sűrű szósz vagy lé állagúra, ízlés szerint só vagy kevés cukor hozzáadásával.
  • A végeredményt töltsd sterilizált befőttesüvegekbe.
  • Az üvegeket zárd le légmentesen, majd vízfürdőben – legalább 80-90°C-on 30-40 percig – hőkezeld.

Hőkezeléskor elpusztulnak a mikroorganizmusok, így a késztermék hosszú ideig eltartható anélkül, hogy romlana a minősége vagy kockázatos lenne az elfogyasztása.

Tipp:

Paradicsompüréhez a kevés magot tartalmazó, alacsonyabb víztartalmú paradicsomok a legjobbak. Paradicsomlé vagy ivólé készítéséhez a nagy bogyójú húsparadicsomok vagy az ökörszív paradicsomok lehetnek alkalmasak.

Paradicsompüré egy befőttes üvegben, körülötte paradicsomok és fűszerek
Paradicsompüré a legelterjedtebb tartósítási módszer

Aszalt paradicsom

Az aszalt paradicsom készítésénél a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer a sütőben történő szárítás – 80-90°C-on, 10-12 óráig – majd légmentes edényben tárolás, hűvös és sötét helyen.

Népszerű változat az olajban eltett aszalt paradicsom, ami azonban fokozott figyelmet igényel: oxigénmentes környezetben ugyanis elszaporodhatnak a baktériumok. Fontos továbbá, hogy csak teljesen kiszárított paradicsomot használj, valamint a paradicsomot előzetesen savasítsd ecetes vízben.

Az elkészült terméket hűtőszekrényben tárold és 1-2 héten belül mindenképp fogyaszd el. Ne edd meg viszont, ha ezeket a gyanús jeleket észleled:

  • kellemetlen szag
  • buborékok
  • opálos olaj

Ez is érdekelhet

Első a biztonság

Az éretlen, még zöld paradicsomot nagy mennyiségben nem ajánlott nyersen elfogyasztani, mert szolanint – egy természetes, azonban nagy mennyiségben gyomorpanaszokat és fejfájást okozó toxint – tartalmaz.

Ugyanakkor fűszeres szószt vagy sült paradicsomot éretlen paradicsomból is készíthetünk, mert a hőkezelés megvéd minket.

Végső soron: bármilyen paradicsomfajtáról és tartósítási módról legyen szó, a helyes eljárás ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy egész évben megfelelő, vagyis biztonságos állapotban kerüljön a paradicsom az asztalra.

Fotó: archív