A házi húsleves igazi klasszikus a magyar konyhában. Bár elsőre egyszerűnek tűnhet az elkészítése, valójában rengeteg apróságon múlik, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Mutatjuk, milyen hibákat érdemes elkerülni, ha nem akarod, hogy a levesed zavaros, túl édes vagy akár kellemetlen szagú legyen.
Ne kísérletezz extra zöldségekkel
A húsleves egyik lelke a zöldség, de nem mindegy, hogy mit és mennyit teszünk bele. Sokan megpróbálják újragondolni a klasszikus ízvilágot egy kis brokkolival, cukkinivel vagy akár paprikával, de ez sajnos csak kárt okoz – írta az NLC.
- Paprika: elnyomja a hús és a többi zöldség ízét, ráadásul zavarossá is teheti a levest.
- Cukkini: nagyon sok vizet ereszt, amivel hígíthatja a levest.
- Brokkoli, karfiol, káposztafélék: túl karakteresek, és főzés közben kellemetlen szagokat engedhetnek ki.
- Cékla: édes ízt ad, valamint pirosra színezi a levest.
Maradj inkább a jól bevált gyökérzöldségeknél – sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma – de ezekből se használj túl sokat! Egy átlagos 4 literes adaghoz nagyjából 100-120 gramm zöldség (fajtánként) bőven elég. A mértékletesség nagy erény húsleves főzéskor is.
Nem mindegy, milyen hús kerül a levesbe

A legnépszerűbb húsleves az, ami marhahúsból készül: például marhalábszárból vagy velőscsontból! A marhahús ugyanis telt, intenzív ízt és színt kölcsönöz a levesnek, amely utánozhatatlan. A második legnépszerűbb viszont a csirkehúsleves, amely enyhébb és könnyebben emészthető, ezért gyakran választják betegségek vagy diéták esetén. Vannak azonban íratlan szabályok azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú húst ne tegyél soha a levesbe:
- Állatfej: erőteljes szaga és íze lehet, ami elnyomja a többi alapanyagot.
- Farok: csak az ökörfarkat ajánlott használni, mert más állatok farka olajos, íztelen levet adhat.
- Belsőségek: könnyen keserűvé változtathatják az egész fogást.
Ez is érdekelhet
Figyelj a zöldségek arányára és formájára
- A zöldségeket nagyobb darabokban tedd a levesbe, hogy ne főjenek szét.
- Ne reszeld őket bele, különben gyorsan szétfőnek, és zavarossá teszik a levet.
- A fagyasztott zöldségkeveréket csak az utolsó 30 percben add hozzá, így nem nyomják el az ízeket.
- A főzés végén mindig szűrd le a levest, és ne hagyd benne a zöldségeket órákig.
Tipp:
Van egy különleges fűszer, amitől bizony még szebb lesz a húsleves. Ha tehát szeretnél kicsit csalni a színnel – valamint egészségesebbé is tennéd a levest – adj hozzá egy csipet kurkumát a főzés elején! Csodás aranysárga árnyalatot kapsz majd, és a kurkuma a leves ízét sem nyomja el. Akár friss gyökér, akár őrölt formában használod, hidd el, izgalmas lesz a végeredmény.
Fotó: Getty Images