Nyár van és tombol a hőség, vagyis minden adott a beéréshez, ennek ellenére mégsem piroslanak a paradicsomok a kertben. Sok hobbikertésznek ismerős lehet ez a jelenség. A válasz egyáltalán nem egyszerű: 30 fok fölött sajnos lassulnak az élettani folyamatok – írta a Sokszínűvidék.hu.
Hőgutát kap a paradicsom
Bár a paradicsom meleg égövi növény, de csak egy bizonyos hőmérsékleti tartományban érzi jól magát. Mirkovszki-Lénárt Patrícia kertészmérnök szerint a 20–27 °C az ideális számára.
Amikor azonban a hőmérséklet tartósan 30-32 fok fölé emelkedik, a paradicsom élettani folyamatai – például az érés – lelassulnak, extrém kánikulában akár teljesen le is állhatnak. Ez az oka annak, hogy a zöld paradicsomok nem kezdenek el pirosodni, hiába süti őket a nap.
A likopin titka
A paradicsom piros színét a likopin és a karotin adja. A zöld termésekben még klorofil van, ahhoz pedig, hogy ez lebomoljon és a színváltás megtörténjen, stabil környezeti feltételek szükségesek.
„A likopin az, ami a sok pozitív beltartalmi értéket is adja”
– tette hozzá a szakértő.
Nem csak a meleg árthat

A szélsőséges időjárás – nagy meleg után érkező hirtelen lehűlés, akár esővel – szintén megakaszthatja az érési folyamatot. A talaj állapota, a vízellátás és a tápanyagok mennyisége mind befolyásolják a paradicsom fejlődését.
Mit tehetsz?
A sikeres termés kulcsa a kiegyensúlyozott gondozás. Mivel a természet kiszámíthatatlan, így néhány egyszerű trükkel máris újra élvezhetjük a saját paradicsomunk édes ízét.
- Csepegtető öntözés: egyenletes vízellátást biztosít, megelőzve az úgynevezett túlélő üzemmódot, amikor a növény minden energiáját a túlélésre fordítja.
- Árnyékolás: bár a paradicsom fényigényes, a tűző nap ellen érdemes valamilyen árnyékolást alkalmazni, különben elsárgulhatnak vagy elfehéredhetnek a bogyók.
- Tápanyagpótlás: a kálium segíti a színeződést, a hiánya azonban komoly problémákhoz vezethet, például csúcsrothadáshoz.
Ez is érdekelhet
Betegségek felismerése
Hiába a paradicsom az egyik legkedveltebb növény a kertekben, egyáltalán nem könnyű sikereket elérni a nevelésében. Valamilyen veszély szinte mindig leselkedik rá, például baktériumok, gombák, tetvek vagy poloskák. A betegségek korai felismerése kulcsfontosságú! Ha időben észrevesszük a leveleken megjelenő foltokat, a fonnyadást, vagy a termések elszíneződését, akkor még van esély a beavatkozásra.
Első a megelőzés: rendszeres növényvédelem, ültetési távolság megtartása, vetésforgó kialakítása. Ezek mind csökkentik a fertőzések kockázatát.
Amennyiben már beütött a baj, érdemes azonnal eltávolítani a beteg növényi részeket, szükség esetén pedig természetes vagy engedélyezett vegyszeres kezeléssel védekezni. Egy gyors reakció akár a teljes szezon termését is megmentheti.
Fotó: Getty Images