A tepsi ferde oldala nem véletlen
A ferde oldal egyik előnye nyilvánvaló: a lapos élén keresztül könnyedén le tudod húzni a sült zöldséget, kekszet vagy más apró süteményt egy tányérra. Emellett azonban a sütő levegőkeringésében is szerepet játszik.
A ferde él segíti a levegő áramlását
Néhány tepsinél a ferde él kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy javítsa a légáramlást a forrólevegős vagy légkeveréses sütés során. A legtöbb sütő ugyanis nem egyenletesen melegszik – hátul általában melegebb, mint elöl. Ez ahhoz vezethet, hogy főleg a kisebb sütemények, például a kekszek, egyenetlenül pirulnak meg. Ennek elkerülése érdekében
érdemes a tepsit a ferde oldalával hátrafelé betolni a sütőbe, vagyis ez az oldala nézzen a sütő hárulja felé.
Forrólevegős sütésnél a sütő hátsó részében melegszik fel a levegő, amit a ventilátor keringet a térben. A tepsi ferde oldala segíti a levegő áramlását, így egyenletesebben oszlik el a hő a sütőben. Légkeveréses sütésnél a fűtőspirálok melegítik a levegőt, a ventilátor pedig hátulról egyenletesen szétfújja azt. Ezért ilyenkor is ajánlott, hogy a tepsit a ferde élével hátrafelé told be.
Ez is érdekelhet
Tipp az egyenletes sütéshez

Ha azt szeretnéd, hogy a kekszek és sütemények egyenletesen süljenek, alkalmazhatsz egy egyszerű trükköt:
A sütési idő felénél fordítsd meg a tepsit 180 fokkal. Felső- és alsó sütésnél (amikor felül és alul fűt a sütő) a hő ugyan mindkét irányból érkezik, de a sütő hátulja ekkor is rendszerint melegebb, mint az eleje. Ilyenkor is hasznos lehet félidőben megforgatni a tepsit.
Figyelem: bizonyos ételeknél – például túrótortánál vagy sajttortánál – fontos, hogy a sütőajtó a teljes sütési idő alatt zárva maradjon, mert a gőz és az egyenletes hőmérséklet elengedhetetlen. Ha kinyitod a sütőt, az ronthat az eredményen. Ilyen esetekben különösen előnyös, ha már az elején a tepsit a ferde oldalával hátrafelé helyezed be.
Forrás: utopia
Fotó: archív