Riport

Iskolai menza: diétás menüt kérnél a gyereknek? Így igényelhető a speciális étrend

Az ételallergiák, intoleranciák és a speciális igények egyre több családban jelentenek napi szintű kihívást. Jogos a szülői aggodalom, hogy amikor a gyerek óvodába, iskolába kerül, garantálható-e a biztonságos étkezése.
iskolai menzán áll sorba a kisfiú

A különböző diétáknak megfelelő étkezés biztosításának alapfeltétele, hogy az iskola vagy óvoda olyan közétkeztetővel álljon szerződésben, amely rendelkezik a szükséges kapacitással és szakértelemmel. Szakértők segítenek eligazodni a legfontosabb tudnivalókban.

A közétkeztetési szolgáltatóknak ma már rendkívül sokféle és egyre összetettebb igénnyel kell szembenézniük. A speciális étrendeknek megfelelő menü kialakításának alapfeltétele az intézmény, a szülő és közétkeztető közötti hatékony és zökkenőmentes együttműködés.

„Mielőtt a szolgáltató elkészíthetné a speciális menüt, a szülőknek egy jogszabály által előírt, hivatalos folyamatot kell végig járniuk” – hívta fel a figyelmet a Julienne Kft. dietetikusa.

A diétás étkeztetés alapja minden esetben a pontos és hivatalos szakorvosi igazolás. Ez nem egy felesleges adminisztrációs teher, hanem a gyermek biztonságának és egészségének legfőbb garanciája” – hangsúlyozta Hornyák Emese.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Táplálék intoleranciák már gyermekkorban

A BNO-kód egyértelműen azonosítja a diagnózist, ami a közétkeztető dietetikusa számára elengedhetetlen a biztonságos étrend összeállításához. A leggyakoribb speciális igény a menzákon

  • a glutén-,
  • laktóz-,
  • tejfehérje-
  • és tojásérzékenység,
  • de egyre több a szója-
  • és különböző magvakra való allergia is.

„A gluténmentes diétát is egyre több cöliákiás és nem gluténérzékeny gyermek szülei is igénylik. Ez az egyik legszigorúbb protokollt igénylő diéta, ahol a konyhai folyamatok teljes szétválasztása elengedhetetlen a keresztszennyeződés elkerülése érdekében. Mi, a Julienne Kft.-nél saját gluténmentes pékséggel is rendelkezünk, ahol speciális, gluténmentes pékárukat készítünk, garantálva a teljes folyamat ellenőrzését” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A minőségi étkezés alapjait gyerekkorban kell lefektetni

iskolai menzás kaja
Nagyon nem mindegy, mit eszik az iskolában a gyerek

Az egészséges táplálkozási szokások korai kialakítása a közétkeztetés egyik legfontosabb feladata.

„A gyermekétkeztetés a szívügyünk, fontos, hogy már gyermekkorban segítsük a megfelelő táplálkozási szokások kialakítását azzal, hogy nemcsak otthon, hanem az intézményekben is megfelelő minőségű, korszerű technológiával elkészített, egészséges ételeket kínálunk” – hangsúlyozta Escusol Szőcs Julianna Julienne Kft. kereskedelmi igazgatója.

Hornyák Emese dietetikus szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a minőségi diétás étkeztetés komoly szakértelmet igényel.

„A speciális étrend összeállítása komplex feladat. Nem elég csupán elhagyni egy allergént, gondoskodni kell arról is, hogy a gyermek étrendje teljes értékű és tápláló maradjon. Ezért elengedhetetlen a dietetikus szakember bevonása, aki biztosítja, hogy a menü a korosztályi igényeknek megfelelően, kiegyensúlyozott legyen, és pótolja a kieső alapanyagok tápanyagait.”

A tápanyagok megőrzésének kulcsa a modern technológia.

„Nem mindegy, hogy egy zöldséget szétfőzünk a vízben, amivel a vitaminok nagy részét kiöntjük, vagy egy modern kombisütőben megpároljuk, megőrizve annak értékes tartalmát” – mondja Escusol Szőcs Julianna.

„Mi a nyílt kommunikációban hiszünk. Konyhalátogatás keretében a szülők is bejöhetnek a konyhára, megnézhetik a raktárainkat, a friss alapanyagokat, a modern főzési technológiát és a dietetikusunktól is minden kérdésükre választ kapnak” – tette hozzá.

„Mit mondanak a többiek”

A diétát tartó gyermekeknek nemcsak a megfelelő ételre van szükségük, hanem társas támogatásra is.

„Különösen kamaszkorban jellemző, hogy a gyerekek egymás étkezési szokásait befolyásolják. A „jaj, ez zöld, ezt nem eszem meg” típusú megjegyzések elbizonytalaníthatják a diétázó gyerekeket” – mutatott rá Hornyák Emese.

„Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy beszélgessünk az érintett kisgyerekkel arról, miért fontos a diéta. Az iskolai edukáció és a pozitív példamutatás szintén sokat segíthet abban, hogy a többi gyerek is elfogadóbb legyen.”

A szakértők szerint a speciális étrend biztosítása a közoktatásban egy jól szabályozott, folyamat. A siker három alappillére a pontos orvosi dokumentáció, a szülő, az intézmény és a szolgáltató közötti együttműködés, valamint egy olyan felkészült, szakértő közétkeztető partner kiválasztása, amely a minőséget, a biztonságot és a gyermekek igényeit helyezi előtérbe.

Fotó: Escusol Szőcs Julianna; Julienne Kft.