Otthon és Kert

Mosogatószivacs vagy -kefe: melyik a jobb? Az egyik igazi baktériumtenyészet és veszélyes

Akinek nincs mosogatógépe, vagy nem akarja állandóan bekapcsolni, gyakran a régi, bevált mosogatószivacsot használja. De vigyázat: a mosogatószivacs könnyen baktériumtenyészetté válhat.
mosogatás

Ha kézzel mosogatsz, biztos te is gondolkoztál már rajta, hogy a szivacsot kefére cseréld, vagy éppen fordítva, attól függően, hogy melyiket szoktad meg és használod gyakrabban. Ha eddig csak a megszokás alapján választottál, lehet, hogy érdemes tudnod róla, melyikkel tisztább és higiénikusabb a mosogatás

A konyhában a higiénia szempontjából ugyanis a döntés egyértelmű, a kefe nyer.

Miért jobb a kefe?

A kutatások szerint a mosogatókefén kevesebb baktérium szaporodik el, mint a szivacson, ezt számos tanulmány is alátámasztja. A szivacsok ugyan népszerűek, de a szakemberek egyre inkabb arra hajlanak, hogy egészségügyi szempontból egyáltalán nem ajánlottak.

A sok baci felszaporodásának oka épp az, ami miatt szeretjük használni őket, vagyis a szivacsok porózus szerkezete. A sok lyuk amellett, hogy segíti, hogy sok hab képződjön, a pórusok ételmaradékot és nedvességet fognak meg, ami ideális feltételeket teremt a baktériumoknak.

Ezzel szemben a mosogatókefék sörtéi simák, így kevésbé alkalmasak a baktériumok megtelepedésére. Ha jól tároljuk őket (szabadon lógatva), gyorsabban megszáradnak, ami szintén nem kedvez a bacik szaporodásának.

Mennyire veszélyes valójában a mosogatószivacs?

A baktériumok kevésbé szaporodnak a mosogatókeféken, mint a mosogatószivacsokon. Ezt igazolta például egy 2021-ben az International Journal of Food Microbiology című folyóiratban megjelent portugál-norvég tanulmány is.

A tanulmány szerint a háztartási mosogatószivacsok és kefék jelentős baktériumterhelést hordozhatnak, ami komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A kutatás több mint kilencezer európai fogyasztó szokásait vizsgálta, majd laboratóriumi kísérletekkel elemezte, hogyan szaporodnak és maradnak életben különböző baktériumok ezekben az eszközökben.

„A szivacsokban a nem patogén baktériumok száma elérte a 9 log CFU-t, és kimutattuk, hogy a Campylobacter akár egy napig, a Salmonella pedig hét napnál tovább is túlélhet, különösen lassan száradó szivacsokban. Ezzel szemben a kefékben a baktériumok gyorsabban elpusztultak, a Salmonella három nap alatt a kimutatható szint alá csökkent” – írták a tanulmány szerzői.

A mikrobiális összetétel vizsgálata azt mutatta, hogy a Gram-negatív baktériumok, különösen a Pseudomonas fajok dominálnak.

„A tisztítási módszerek – például klóros fertőtlenítés, forralás vagy mosogatógépben való tisztítás – hatékonyan csökkentették a kórokozók számát, de a szivacsok továbbra is magas kockázatot jelentettek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kefék használata biztonságosabb alternatíva lehet, mivel kevésbé kedvez a baktériumok túlélésének” – tanácsolták a szakemberek.

mosogatás
A mosogatószivacs könnyen baktériumtenyészetté válhat

Más helyszínt keresel nyaraláshoz?

A kefék karbantartása

Azért a kefe sem antibakteriális csodatalálmány: ezt is rendszeresen tisztítani kell. De megoldhatod egyszerűen a mosogatógépben, ecetes vízben vagy szódabikarbónás oldatban, a lényeg, hogy rendszeresen csináld.

A kefét mindenképp ki kell dobni, ha kellemetlen a szaga vagy nyálkás réteg képződik rajta.

Alternatívák szilikonból vagy textilből

Ha nem kedveled a kefét, a műanyag szivacs helyett használhatsz pamut- vagy mikroszálas mosogatókendőt, amelyek gyorsabban száradnak és higiénikusabbak.

A szilikonszivacsok szintén jók: antibakteriálisak, penészállóak, és nem tapad meg rajtuk az ételmaradék. Hátrányuk, hogy nem szívják fel a folyadékot, és előállításuk energiaigényes, valamint nem biológiailag lebomló.

Praktikus tippek a szivacsokhoz

  1. Cseréld hetente a szivacsot: Hetente dobd ki, és vegyél elő egy újat. Egy többdarabos csomag pár száz forint, de nagyon megéri kifizetni ezt az árat  az egészségedért.
  2. Használj szárítóállványt vagy jól szellőző tartót: Ez segít abban, hogy gyorsabban kiszáradjon, és ne álljon a szivacsban a nedvesség.
  3. Csavard ki minden használat után: Alaposan nyomd ki a vizet minden egyes mosogatás után a szivacsból. Ez a legegyszerűbb dolog, amit megtehetsz.
  4. A szakértők szerint a mosogatásnál érdemes a lehető legmelegebb vizet használni, és a edényeket először durván megtisztítani, így csökkenthető a baktériumok száma.

Forrás: bunte
Fotó: archív

A videó AI alapú programmal készült.