Konyha

Régen csak a szegények ették, ma a legkedveltebb csemege a nagyitól ez az olcsó étel

A krumplinudli évszázadok óta a magyar konyha egyik legkedveltebb fogása. Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz otthon finom, ropogós és laktató nudlikat.
Nudli

A nudli eredete

A nudli a közép-európai konyha egyik legkedveltebb tésztás fogása, mivel gyors és nagyon egyszerű alapanyagokból készül. Ráadásul rendkívül sokféleképpen fogyasztható. Idehaza már a 19. században is elterjedt étel volt, főként a paraszti háztartásokban, hiszen a burgonya és a liszt egy könnyen beszerezhető alapanyagnak számítatott. Ugyanakkor laktató fogásokat lehetett belőlük készíteni. A nudli rokonságban áll a német „schupfnudel” és az olasz „gnocchi” ízvilágával, mégis sikeresen megőrizte magyaros karakterét.

Bármihez jól illik

Nudli
A nudli egy olcsó és nagyon laktató fogás

Sok gyermek kedvence volt az ikonikus fahéjas-cukros vagy épp a mákos nudli, míg mások inkább sósan szerették elfogyasztani. A nudli sokoldalúsága a krumpliból készült tésztában rejlik, ami sütve és főzve is egyformán jól működik, így szinte bármilyen étkezéshez – valamint ízléshez – igazítható.

Készíts otthon nudlit!

A krumplinudlit vízben is meg lehet főzni, de olajban sütve is elkészíthető. Ha édesen szeretnéd elfogyasztani, akkor ízesítheted lekvárral vagy mondjuk porcukorral. Viszont, ha sósra vágysz, akkor egy kevés borssal és jó sok savanyú káposztával tökéletes főétel lehet.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál olaj
  • 1 darab tojás
  • 50 dkg krumpli
  • 40 dkg liszt

ELKÉSZÍTÉS:

Először hámozd meg a burgonyát, vágd kockákra, és főzd puhára. Ha elkészült, akkor szűrd le, sózd meg, majd még mielőtt kihűlne nyomkodd krémesre. Amint úgy érzed, hogy a krumpli már hideg, add hozzá az olajat és a tojást, valamint a lisztet, hogy jól kezelhető, sima állagú tésztád legyen. A liszt mennyiségét a burgonya fajtája határozza meg. Sodorj hosszú rudakat a tésztából, és vágd fel ezeket kis nudlikra. Sütsd meg forró olajban pár perc alatt. Figyelj az adagolásra, a serpenyőben a nudlik férjenek el kényelmesen. Akkor van kész, ha ropogós lett. Vedd ki őket egy papírtörlőre, hogy a felesleges olaj felszívódjon. Jó étvágyat!

Ezeket olvastad már?

Krumplinudli paradicsomszaftban

HOZZÁVALÓK:

  • 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS:

Recés deszkán meghempergetjük a nudlikat vagy villa segítségével barázdákat húzunk rájuk, ezekben ugyanis jobban megül a szaft. A paradicsomszószhoz takarékon feltesszük főni a hámozott paradicsomot a félbevágott vöröshagymát, az aprított fokhagymát, sót és borsot. Ezt összes 30 percig forralva főzzük, ekkor hozzáadjuk a bazsalikomot is. Ezt követően egy nagy fazék vizet felteszünk forrni a nudliknak. Ha készre főztük, akkor kiszedjük egy hőálló tálba és ráöntjük a szószt. Garantáltan a család kedvence lesz!

Forrás: Lender

Fotó: Getty Images