Konyha

Hó végi takarékos vacsorák: 4 olcsó és kiadós kaja az egész családnak

Hó végén nem mindig könnyű egy teljes menüt összerakni kevés pénzből. 4 fogást is mutatunk, amivel jól lehet lakatni a családot.

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók:
✔ 2 fej fokhagyma
✔ 3 dkg vaj
✔ 1 közepes fej vöröshagyma
✔ 1 liter zöldség vagy húslé
✔ 2 tojás sárgája
✔ 1 dl tejszín
✔ só, bors
✔ 2 szárazabb kifli
✔ 2 evőkanál olívaolaj
✔ 1-1 teáskanál szárított oregánó, bazsalikom, kakukkfű, tengeri só

A fokhagymákat nagyjából megpucoljuk, egészben hagyjuk, és vajon, takaréklángon 10 percig fonnyasztjuk a felaprított hagymával együtt. Felöntjük a zöldséglével, és lefedve 30 percig főzzük. A levest levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel, majd 2-3 evőkanál levest adunk hozzá, és fokozatosan a meleg leveshez keverjük a tojást (ne legyen nagyon forró, mert akkor összekapja). A levesbetéthez egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, beleszórjuk a szárított zöldfűszereket, megsózzuk, és a fűszeres olajban ropogósra sütjük a vékonyra szelt kiflikarikákat.

Krumplinudli paradicsomszaftban

Hozzávalók:
✔ 60 dkg sütni való krumpli
✔ kb. 30 dkg liszt + liszt a gyúráshoz, formázáshoz
✔ 1 tojás
✔ só
✔ 40 dkg-s hámozott paradicsom (konzerv)
✔ 1 vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ bazsalikom, olívaolaj
✔ só, frissen őrölt bors

Héjában megfőzzük a krumplit (sokáig, hogy kicsit szétmenjen). Megvárjuk, amíg majdnem kihűl, ekkor megpucoljuk, villával széttörjük, hozzákeverjük a tojást, és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz. Megsózzuk, és kicsit hagyjuk pihenni, majd bőven lisztezett felületen kígyókat formázunk, ezekből villával leszaggatjuk a nudlikat. Recés deszkán végighempergetve vagy villa segítségével a nudlikra barázdákat húzunk, ezekben ugyanis jobban megül a szaft. A paradicsomszószhoz takarékon feltesszük főni a hámozott paradicsomot a megpucolt, félbevágott vöröshagymával, az aprított fokhagymával, sóval és borssal. 30 percig forralva főzzük a szószt, ekkor hozzáadjuk a bazsalikomot is. Egy nagy fazéknyi vizet felteszünk forralni a gnocchinak.
Ha felforrt, megsózzuk, és készre főzzük a nudlikat. A kifőtt gnocchit tűzálló tálba szedjük,

Mázas csirkeszárny káposztás krumplipürével

Hozzávalók:
✔ 1 kg csirkeszárny
✔ 1 kg krumpli
✔ 80 dkg fehér káposzta
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 4 dkg vaj
✔ kb. 1,5 dl tej
✔ 1 mokkáskanál mustár
✔ étolaj
✔ 2 evőkanál 10%-os ecet
✔ 1 teáskanál cukor
a BBQ-mázhoz:
✔ 2 evőkanál ketchup
✔ 1 evőkanál méz
✔ 1 evőkanál Worcester-szósz
✔ só, bors
✔ 1 evőkanál olívaolaj
✔ 1 gerezd fokhagyma

A megtisztított csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, olajjal enyhén megkenjük, tepsibe tesszük, és alufóliával lefedve 180 fokon 50 percig sütjük. Közben hagyományos módon krumplipürét készítünk, és kevés mustárral pikánsra ízesítjük. A káposztát vékonyan legyaluljuk, a hagymát vékonyra szeleteljük, és az olajon elkezdjük párolni. Sózzuk, bőségesen borsozzuk, ecettel és kevés cukorral ízesítjük. Egészen lassan, kevergetve készre pároljuk. Mikor kész, összeforgatjuk a pürével. A ketchupot elkeverjük a mézzel, az olívaolajjal, a Worcester-szósszal, az aprított fokhagymával, sóval és borssal. Kenőtoll segítségével megkenjük a csirkéket a mázzal, a sütő hőfokát maximumra vagy grillfokozatra növeljük, és a szárnyakra rápirítjuk a mázat.

Karamelles sült puding

Hozzávalók 6-8 főre:
✔ 5 dl tej
✔ 3 egész tojás
✔ 2 tojás sárgája
✔ 10 dkg kristálycukor
✔ 1 tasak vaníliás cukor

A cukorból pár csepp víz hozzáadásával karamellt készítünk. Amíg még forró, egyenletesen eloszlatjuk egy 7 dl-es fém- vagy szilikon-, vagy kerámiaforma alján. A tojásokat (egészeket és a sárgákat) simára keverjük a vaníliás cukorral, és fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet. A teljesen folyékony tejes krémet a megszilárdult karamellre öntjük. A formát lefedjük fóliával, vízfürdőbe ültetjük, és először 150-160 fokon 40 percig, majd a hőfokot 170-180 fokra növelve kocsonyásra sütjük a pudingot. Megvárjuk, amíg kihűl, majd kiborítjuk, és először szobahőmérsékleten, aztán hűtőben hűtjük.

Fotó: Vrábel Kriszta