Copfocska (csavarhúzó) fánk (40 Ft egy darab)
Hozzávalók (20 fánkhoz)
50 dkg liszt
kb. 3 dl tej
2 evőkanál porcukor
2 db tojás
5 dkg vaj
1 tasak porélesztő
egy csipet só
napra-forgóolaj
a sütéshez
porcukor és lekvár
a tálaláshoz
1. A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel és a csipet sóval. Hozzáadjuk a langyos tejet, a tojásokat és a lágy vajat. Simára dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
2. Húsz részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Kettéhajtjuk a rudacskákat, és összesodorva megformázzuk a fánkokat. Lisztezett deszkára helyezve, konyharuhával lefedve újabb 40 percig kelesztjük sütés előtt. Minél tovább kel, annál könnyebb lesz a tészta.
3. Közepesen forró, bő olajban kb. egy-másfél perc alatt kisütjük a fánkok mindkét oldalát. Konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük őket. Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.
Olasz rózsafánk (cartellate) (15 Ft egy darab)
Hozzávalók 25 darabhoz:
30 dkg liszt
3 evőkanál olívaolaj
kb. 1,5 dl fehérbor
1 teáskanál porcukor
egy csipet só
olaj a sütéshez
1. A lisztet egy tálba mérjük. Elkeverjük az olajjal, 1 teáskanál porcukorral és egy csipet sóval. Gyúrás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a bort, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
2. Lisztezett felületen vagy tésztagéppel 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd derelyevágóval 4 cm széles metélteket vágunk belőle. A hosszanti oldaluknál fogva kettéhajtjuk a tésztacsíkokat. 3-4 helyen összenyomjuk, majd lazán összetekerjük őket.
3. Bő, forró olajban hirtelen pirosra sütjük mindkét oldalukat, mint a csörögefánkot. Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat. Porcukorral megszórjuk. Olaszországban sűrű, sziruposra főzött musttal (vino cotto) csurgatva tálalják ezt az édességet. Mi lekvárral vagy kávéval és megolvasztott étcsokoládéval megcsurgatva kínálhatjuk.
Kókuszos túrófánk (60 Ft egy darab)
Hozzávalók kb. 20 db fánkhoz:
25 dkg túró
1 dl natúr joghurt
7,5 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál
sütőpor
15 dkg liszt
2 db tojás
1 citrom reszelt héja
2 tasak vaníliás cukor
egy csipet só
olaj a sütéshez
1. A túrót elkeverjük a joghurttal, és botmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a kókuszreszelékkel és a sütőporral összekevert lisztet, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, az egyik tasak vaníliás cukrot és a csipet sót.
2. Összekeverjük a sűrű tésztát, negyedóráig pihentetjük, majd nedves kézzel diónyi gömböket formázunk.
3. Közepesen forró olajban, lassan, hogy a belseje is átsüljön, forgatva készre sütjük a fánkokat. A felesleges olajat konyhai papírtörlővel felitatjuk róluk. Vaníliás cukorba forgatva kínáljuk őket.
Fotó: Vrábel Kriszta