Konyha

Sült sajtok, jó társaságban: próbáljuk ki a raclette-et, szerelem lesz első ízlelésre

Odakinn zord hideg és januári szürkeség, bent kellemes meleg és vidám családi, baráti társaság. Az asztal közepén egy érdekes szerkezet, amelyből isteni illatok szálldosnak. Ez a raclette, a svájci pásztorok másik nagy találmánya a fondü mellett, amelyen az alpesi konyha hagyományos finomságát készíthetjük el.
raclette recept

Lehet feta, gouda, cheddar és mozarella is

A pásztorok régen – mint nálunk a szalonnát – nagy darab sajtot tartottak a tűz fölé, megolvadó részét pedig ropogós kenyérre csöpögtették, vagy rákaparták. A racler szó azt is jelenti: lekaparni – innen származik az étel neve. Később, amikor a sajtsütők beköltöztek a házba, és „feltalálták” az erre a célra használható edényt, az eszköz és a benne készülő étel is ugyanazt a nevet kapta.

A raclette-étel másik főszereplője a sajt, amelyből szülőhazájában, Svájcban, de más alpesi országokban is kapható kifejezetten erre a célra szánt változat. Nálunk is megvásárolható ilyen, de ha mégsem találunk a boltokban, vagy nagyon drágának ítéljük, bármilyen jó minőségű, legalább 30 százalékos zsírtartalmú félkemény, sima vagy krémes állagú sajtot használhatunk. Lehet akár feta, gouda, cheddar, de még mozzarella is.

Az „igazi” raclette-sajt belseje halványsárga, ehető héja narancssárga. Íze fűszeres, vajas és tejes. Tehéntejből készül, három-hat hónapig érlelik pincében, vörösfenyő polcokon, közben rendszeresen mossák és forgatják.

Hagyományos alapok

A raclette-sütő kerek, kétszintes, általában elektromos alkalmatosság, amelynek a teteje is felforrósodik, ugyanúgy, ahogy az alsó szintjén elhelyezkedő nyolc kisebb, tapadásmentes anyagból készült, rövid nyelű lapát. A bevonat fontos, mivel a nem tapadásmentes bevonatú eszközökre könnyen ráragad a sajt, és nehéz levakarni róla. Ha megnézzük az interneten, láthatunk téglalap alakú, kevesebb személyre méretezett sütőket is. A tetejük lehet kőből is, az utóbbi évtizedben pedig egyre jobban terjednek az egyszemélyes, négyzet alakú, gyertyával „fűthető” változatok is.

A klasszikus alap raclette elkészítéséhez ma sem kell több, mint héjában főtt, vékony héjú salátaburgonya, amelyet a sütő felső részén sütünk meg, és a kb. félcentis szeletekre vágott sajt, amelyet a kis lapátokban olvasztunk, majd a még meleg krumplira öntjük.

Franciás változat

Hozzávalók 8 személyre:

1,5 kg sajt, 16 szelet fekete-erdei sonka, 16 szelet szalámi, 16 szelet nyers sonka, 10 dkg kolbász, 10 dkg gyöngyhagyma, 2 kg krumpli, 10 dkg kicsi csemege uborka

A krumplikat megtisztítjuk, és egy nagy fazékban, enyhén sós vízben héjastól megfőzzük. Közben a sonkákat, a szalámit, a kolbászkarikákat tányérra rakjuk, és hűtőbe tesszük. A sajtot felszeleteljük, és a raclette-sütő lapátjaira helyezzük. Amikor a krumpli már puha, kiszedjük a vízből, félbevágjuk, a tányérra tesszük, és ráöntjük a sütőben megolvadt sajtot. A raclette-hez gyümölcsös, könnyű fehérbort ajánlott fogyasztani.

Hússal, zöldséggel, gyümölccsel

Már ennyitől is jóllakhatunk, de a mai raclette-ek ennél jóval gazdagabbak is lehetnek. Kevés alapszabály megtartásával ugyanis a többszemélyes sütők mellett szinte teljes szabadságot élvezhetünk. Az alapanyagokból mindenki az ízlése szerint állíthatja össze a saját tányérjára a finomságokat.

raclette recept
Ha több minden sül a raclette-n, mindenki magának állíthatja össze a menüt

A raclette-vacsora úgy kezdődik, hogy a tányérunkat körberakjuk az általunk kiválasztott kiegészítőkkel: szalámival, főtt vagy nyers sonkával, kolbászkarikákkal, virslivel, csemege uborkával, gyöngyhagymával, koktélparadicsommal, olajbogyóval, kapribogyóval. A gyümölcsök különleges aromákkal gazdagíthatják az ételeket. A darabokra vágott almát, körtét, szőlőt, fügét, mangót kevés olívaolajban megpárolva helyezzük ugyancsak a tányér szélére, majd a jól megsült, félbevágott krumplikat középre tesszük, és ráfolyatjuk vagy rákanalazzuk a tálkákban megolvadt sajtot.

A krumplit a sütő tetején megpirított kenyérszeletekkel is helyettesíthetjük. Zöldségek, hagyma, párolt vagy sült gomba, zöldbab, cukkini, karfiol, sárgarépa, padlizsán is kerülhetnek a tányérokra, de tálalhatjuk őket külön, kis tálkákban is. Csirkehúst, halat, lazacot, pisztrángot, garnélát is süthetünk a raclette felső részén, de a húst érdemes előbb bepácolni, a zöldségeket előfőzni. Tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha mediterrán zöldfűszereket, snidlinget is szórunk rá, vagy szószt kínálunk mellé, majonézt, mustáros vagy paradicsomos mártást.

Mit tegyünk a maradékkal?

Ha nincs raclette-sütőnk, akkor is készíthetünk hasonló ételt, hiszen a főtt krumplira öntött olvasztott sajt nem konyhaművészeti bravúr. A raclette-et a finom ízeken túl a közösségi élmény teszi igazán különlegessé. Ha pedig másnapra is marad a hozzávalókból, akkor egy nagyobb jénai tálba rakhatjuk a főtt krumplit, a darabokra vágott sonkákat, a megsütött húsokat, zöldségeket, és a sajtot ráhelyezve a sütőben remek egytálételt készíthetünk.

Fotó: Adobestock