Paradicsomos rozmaringos minestrone
HOZZÁVALÓK:
30 dkg szárazbab (beáztatva)
15 dkg húsos füstölt szalonna
1 közepes cukkini, 1 fej hagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 karalábé
1 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott paradicsom
(konzerv) vagy 5 dl paradicsomlé
4 ág friss rozmaring
só, bors
Olívaolajon megpároljuk a felkockázott hagymát és a felkockázott szalonnát a rozmaringágakkal együtt. Hozzáadjuk az előző éjszaka beáztatott babot, a fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 2 óra). Mikor már puha, beletesszük a konzervparadicsomot, a felkockázott répákat, karalábét, 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, és a levest további 20 percig főzzük. Végül sózzuk, borsozzuk.
Gyors csípős kukoricás
HOZZÁVALÓK:
40 dkg vörösbab (konzerv)
40 dkg kukorica (konzerv)
1 piros, húsos,
édes paprika
1 szárított erős paprika
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
5 dl paradicsomlé
4 evőkanál olívaolaj
A paprikát felcsíkozzuk, és a felaprított hagymával, fokhagymával együtt az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot és kukoricát, a paradicsomlevet, és 4-5 dl vizet. Beletesszük a csípős paprikát, megsózzuk, borsozzuk, és még 15 percig főzzük.
390 kcal/adag
Kelkáposztával, húsgombóccal
HOZZÁVALÓK:
30 dkg száraz májbab vagy
fehérbab (beáztatva)
20 dkg kelkáposzta
20 dkg darált sertéshús
1 csokor petrezselyem
1 zsemle
1 tojás
só, bors
2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
A babot bő lében feltesszük főni. Hozzáadjuk a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Közben elkészítjük a húsgombócot: a húst összekeverjük a beáztatott, kifacsart zsemlével, a felaprított petrezselyemmel, tojással, sóval, borssal. Egy kevés ideig pihentetjük a masszát. Mikor a bab megpuhult, beletesszük a levesbe a csíkokra vágott kelkáposztát és a húsgombócokat. További 20 percig főzzük.
Tésztás szalonnás
HOZZÁVALÓK:
30 dkg szárazbab (beáztatva)
15 dkg húsos füstölt szalonna (pl. kolozsvári)
1 fej hagyma, 1 szál fehérrépa
2 sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál konzerv
sűrített paradicsom
2 evőkanál szárított zsályalevél
1 tojás, 10 dkg durumliszt
só, bors, olívaolaj
Megpároljuk a hagymát és a szalonnát. Hozzáadjuk a babot, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Beletesszük a répákat, a zsályalevelet. Sózzuk, borsozzuk, főzzük, amíg a bab megpuhul. A lisztből, tojásból sóból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, szélesmetéltnek felcsíkozzuk. Mikor puha a bab, kivesszük a répákat, a paradicsomot a leveshez adjuk, beletesszük a fokhagymát, 3-4 percig forraljuk, 1-2 perc alatt belefőzzük a tésztát, és tálaljuk.
Fotó: pexels