Konyha

Ez a szerb nagymamák három legjobb titkos receptje: hétvégi menünek is tökéletes

Minden családban vannak olyan ikonikus fogások, amelyek nagymama receptjeiből születtek, és amelyekhez különleges emlékek kötnek. A „menjünk át a nagyihoz enni” általában sosem egyszerű étkezést jelentett, hanem igazi eseményt – még akkor is, ha csak egy egyszerű kelkáposzta főzelék volt a menün. 
nagymama lányával tésztát keleszt

A szerbek köztudottan szenvedélyes, ízes és pikáns konyhát visznek, és hát mint minden népnél, náluk is egyértelműen a nagymamák főznek a legjobban. Ízes húsok, erősen édes sütemények jellemzik a főztjüket, amihez persze pálinka és jó bor dukál.

A szerb konyha ízvilága nagyon hasonlít a magyarra, erősen fűszeres és karakteres, balkáni jegyeket hordoz magán. Érdemes a szerb ételekkel kísérletezni otthon.

Szerb bableves

Ez a klasszikus, házias szerb bableves igazi téli melengető fogás.

Hozzávalók (6 adag)

  • 500 g fehér, szárított bab
  • 3 db cabanossi (enyhén füstölt, fűszeres, vékony, száraz kolbász)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 12 kisebb burgonya
  • 4 sárgarépa
  • 3 hagyma
  • 2 kaliforniai paprika
  • 3 liter zöldségalaplé (minimum)
  • 3 ek édesnemes pirospaprika
  • 6 ek olaj

Elkészítés

  1. A bab előkészítése: a babot áztasd be egy éjszakára.
  2. Főzés kezdete: másnap a babot tedd a zöldségalaplébe, adj hozzá 3 apróra vágott fokhagymagerezdet, és főzd körülbelül 60 percig.
    A kolbászt karikázd fel, a hagymákat hámozd meg, és egészben tedd a levesbe.
  3. Zöldségek hozzáadása: a burgonyát és a répát hámozd meg, vágd nagyobb darabokra. A paprikát tisztítsd meg és negyedeld. Minden zöldséget adj a leveshez, majd főzd további 20–30 percig, amíg megpuhulnak.
  4. A paprikás rántás elkészítése: egy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Pirítsd meg benne az utolsó gerezd apróra vágott fokhagymát — éppen addig, amíg aranyszínű nem lesz (vigyázat, ha túl sötét, keserű lesz).
    Ezután keverd hozzá a pirospaprikát, és az így kapott sűrű, illatos alapot öntsd a levesbe.
  5. Keverd át, kóstold meg, és ha minden megpuhult, ízesítsd ízlés szerint.
nagymama lányával tésztát keleszt
Régen egészen más illatok lengték be konyhát

Ez is érdekelhet

Nagyi krumplinudlija

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 750 g burgonya
  • 130 g liszt
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál só
  • Kevés zsiradék a sütéshez

Elkészítés

  1. Főzd meg a krumplit, majd melegen hámozd meg és nyomd át krumplinyomón.
    Ez adja azt a könnyű, levegős alapot, amit a nagymamák mindig olyan jól eltaláltak.
  2. Gyúrd össze a tésztát, add hozzá a lisztet, a tojást és a sót, majd dolgozd egységes, keményebb állagú tésztává.
  3. Formázd meg a nudlikat. Körülbelül 6 cm hosszú, 1 cm vastag rudacskákat formálj belőle – mintha kis krumplinudlikat sodornál.
  4. Süsd meg: kevés zsiradékon pirítsd aranybarnára minden oldalukat.
    Ha szeretnéd variálni, keverhetsz a tésztába aprított petrezselymet, snidlinget, paprikát vagy bármilyen zöldfűszert.

Orosz túrótorta

Hozzávalók

A tésztához:

  • 125 g puha vaj
  • 125 g cukor
  • 1 tojás
  • 250 g liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 25 g kakaópor

A töltelékhez:

  • 125 g vaj
  • 125 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 500 g túró
  • ½ csomag vaníliás pudingpor
nagymama készíti a tésztát a süteményhez
Egyszerű, házias és ellenállhatatlanul finom

Elkészítés

  1. Először készítsd el a tésztát: verd habosra a vajat, majd fokozatosan dolgozd bele a cukrot és a tojást. Ezután keverd hozzá a sütőporral és kakaóporral elvegyített lisztet.
    A tészta kicsit ragacsos lesz – ez így jó.
    A nagyobb részét nyomkodd a kapcsos tortaforma aljába perem nélkül.
  2. Jöhet a krémes töltelék: ismét habosítsd a vajat, majd add hozzá a cukrot, a tojásokat és a vaníliás cukrot.
    Ha szép sima, keverd bele a jól lecsepegtetett túrót, végül a pudingport.
  3. Simítsd a tölteléket a csokis alapra: a maradék tésztát tépkedd kisebb-nagyobb darabokra, és szórd a tetejére — ezek adják a jellegzetes foltokat.
  4. Süsd meg: előmelegített sütőben, 175 fokon (alsó-felső sütés) 60–70 percig süsd, amíg a teteje szépen megszilárdul és aranybarna lesz.

Forrás: chefkoch
Fotó: archív