Bedugod a csap alá, éppen, amilyen (hideg vagy meleg) víz folyik, átdörgölöd alatta, megszárítod és már eszed is? ha eddig te is így mostad meg a zöldségeket és gyümölcsöket, meg fogsz lepődni, hogy eddig mi mindent ettél meg vele. Főleg, ha a világ más tájairól érkezett a boltba, ahonnan hazavitted.
Igaz, hogy az Európai Unióban a legtöbb ilyen terméket betiltották, vagy jelentősen csökkentették a a felhasználhatóságukat annak érdekében, hogy csökkentsék a növényvédő szerek jelenlétét az élelmiszereken, de még mindig nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség érkezik hozzánk a világ más tájairól, ahol nincs ilyen szigorú szabályozás.
Káros növényvédőszerek külföldről
sokunk számára csak ennyi a rutin ha a gyümölcsök megtisztításáról van szó, így azonban valójában semmilyen káros anyagot, példéul a növényvédőszereket nem lehet róla eltávolítani. Míg olyan pucolós gyümcsről vagy zöldségről van szó, mint a narancs, a mandarin, a mangó vagy az avokádó, ez talán nem is akkora gond, de amikor körtét, szőlőt, más egzotikus finomságot eszel, már nagyon is baj lehet. Bár egyébként a pucolós finomságokat is illene megmosni, hiszen ahogy kézzel hámozod, a kezedről is bekerül a gyümölcshúsra a vegyszer.
De hogyan lehet tényleg hatásosan lemosni ezeket a terményeket, hogy ne legyenek károsak az egészségedre?
Ez is érdekelhet
A távoli országokban a zöldségek és gyümölcsök gyors növénynövekedésre és a magas termelési hatékonyságra összpontosítanak, ezért a termesztés során peszticideket használnak. Ez egy rovarölőszer, ami segít a gazdáknak, hogy minél több egészséges terményt tudjanak előállítani. Csakhogy, mire a boltba kerülnek, még mindig vannak rajtuk ilyen vegyszer.
A Massachusettsi Egyetem kutatói szerint pusztán vízzel lemosni ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem elég, mivel a legtöbb ilyen típusú vegyület felszívódik és a héjban raktározódik.
Hogyan kell megmosni az egzotikus gyümölcsöket?

Az egyetem kutatói szerint először savas, majd lúgos öblítést kell alkalmazni, így a peszticidek jó része eltávolítható.
- Először engedj egy nagy tál vizet, tegyél bele fél pohár almaecetet és ebben áztasd a terményeket 2-3 percig. Alternatív megoldásként az ecetet 2 evőkanál citromsavval is helyettesítheted.
- A nemkívánatos anyagok teljes eltávolításához eztán szódabikarbónás oldaltban is meg kell mosni a zöldségeket és gyümölcsöket. Ehhez 1 liter vízben keverj el 1 evőkanál szódabikarbónát.
- A legvégén folyó víz alatt öblítsd le a zöldeket.
Többféle módszer is létezik a mosásra:
Egy másik módszer szerinz az is hatásos, ha a gyümölcsöket és zöldségeket 10 percig áztatod egy tál vízben citromlével és 3 evőkanál tengeri sóval.
Esküsznek az 1 dl víz, 1 dl ecet, 1 evőkanál szódabikarbóna keverékére is, amihez 10 csepp grapefruitmag-kivonatot is adnak. Ebben nem mosni kell a gyümölcsöket és zöldségeket, hanem lepermetezni őket vele, majd hagyni egy órát hagyni, végül leöblíteni.
Fotó: gettyimages


