Kézzel vagy géppel?
A házi fagylaltban szabadon variálhatjuk a hozzávalókat, és mindenkire tekintettel lehetünk: arra is, aki a cukor helyett mézzel édesíti az ételeit, és arra is, aki allergiás a tojásra vagy a tejtermékekre. Ráadásul a saját fagyinkba biztos, hogy nem rakunk állományjavítót… Akár kézzel, akár géppel készítjük, mindegyik jó, bár a gépi krém levegősebb, ezért lágyabb lesz. A gép nélkül előállított fagylalthoz az edényt legalább egy éjszakára a fagyasztóban kell jegessé hűteni, ha már benne a massza, félóránként átkeverni, és lehet, hogy még így sem lesz olyan krémes, mint a gépi fagyi.
Növényi tejek?
A fagylalt alapreceptje szerint a tejet, tejszínt, tojássárgáját alacsony hőmérsékleten főzzük. A tojás kimaradhat, de akkor több lesz a jégkristály a masszában. Növényi tejek is használhatók, de mivel kisebb a zsírtartalmuk, nehezebb belőlük fagylaltot főzni. A főzésnél nagyon kell vigyázni, hogy ne csapódjon ki a tojás, ezért az alapot állandóan kevergetnünk kell. Cukorral, mézzel, barna cukorral, mesterséges édesítőkkel ízesíthetjük, fűszereket is tehetünk bele: vaníliát, gyümölcsöket, bazsalikomot, citromot, csokoládét, mentát.
Mit tud az önhűtő?
A gépek között óriási a választék. Az olcsóbb – tízezer forint körüli – változatokban a tartályt kell lefagyasztani (legjobb 24 órára betenni a mélyhűtőbe), majd beletölteni a fagylaltalapot. Hátránya, hogy kisebb adagokat készít, és csak egyféle fagyi mehet bele, utána ismét le kell fagyasztani a tartályt a második adaghoz. A drágább – több tízezer forintos – gépeknél nincs szükség külön hűtőre, mert a gép maga hűt és kavar, igaz, mindehhez a mérete is jóval nagyobb.
A legújabb trend
Akár tíz perc alatt is elkészíthetjük a legfinomabb fagylaltokat, úgy, hogy nem az eszközöket, hanem az alapanyagokat – leginkább gyümölcsöket – fagyasztjuk le, majd a jegessé vált epret, málnát, banánt tetszés szerinti ízesítőkkel (kakaóporral, csokikrémmel, citrommal, fűszerekkel) turmixgépben, aprítógépben krémessé őröljük. Az így készült fagyit azonnal meg lehet enni, de tovább is fagyasztható. A masszát jégkrémformákba is tölthetjük, így a gombócokkal sem kell bajlódnunk.
Keverem-kavarom
Ha megfőtt az alap, várjuk meg, amíg teljesen lehűl, és a többi hozzávaló is legyen hideg. Öntsük a gép tartályába, és legalább fél órán át krémesítsük a masszát. Ha kész, azonnal tálalhatjuk, vagy formákba is tehetjük. Jól zárjuk le műanyag fóliával vagy fedővel, másképp kristályok jelennek meg benne, és romlik az íze. Tálalás előtt egy órával vegyük ki a fagyasztóból, tegyük a hűtőbe, így finomabb lesz.
+1 Jó tanács
Legyen minél magasabb a tejtermékek (tej, joghurt, tejföl, tejszín) zsírtartalma, így lesz krémes a fagyink!
Kiemelt kép: AdobeStock