Címlapsztori Sztárok

Ritkán látott szerelméről mesélt Gundel Takács Gábor: „A feleségemmel sosem akartuk egymást megváltoztatni”

Az ország egyik legismertebb televíziós kvízmestereként soha életében nem nyert semmit, mégis hihetetlenül szerencsésnek érzi magát. Most elárulja, miért.

Ő maga a felkészültség, az összeszedettség és a rendezettség. 32 éve boldog házasságban él, feleségével, Ágotával felneveltek három gyereket, és soha nem voltak botrányai, amivel a magazinok címlapjára került volna. Az első kérdésem ebből fakadóan adta is magát: tett-e valaha Gundel Takács Gábor bármit, ami szabálytalan?

Elsunnyogta a reggeli tornát

„Annak idején én is megcsináltam a magam csibészségeit a suliban, a sportban és a katonaságnál. Nem passzoltam a néphadseregbe, és többször megfenyítettek kisebb vétségekért, pél­dául elsunnyogtam a reggeli tornát. Nekem nem számított, hogy a parancs az parancs, ha hülyeséget kértek tőlem, azt nem mindig bírtam ki szó nélkül, ez pedig nyilvánvalóan konfliktushoz vezetett. Fiatalon is megvolt már bennem a protestáns mentalitás, ami azt diktálta, ha valami nem visz előre, azt ne csináljuk pusztán azért, mert eddig így volt” – meséli Gábor.

Van, hogy egy ölelés többet ér

Kvízmester létére még soha életében nem nyert, ehhez képest igen szerencsés embernek tartja magát. Egyrészt a hivatása, másrészt a családja miatt. Ugyan a gyerekei már felnőttek és kirepültek, feleségével évtizedek múltán is nagyon jó a kapcsolata.

„Tudom, ma már ritka a harmonikus házasélet, de azért én látok szép példákat magam körül. Örülök, hogy nekem rendezett az életem, bár ezért mindent meg is teszek. Sok kapcsolatban gond a versengés. Ki az okosabb? Kinek az akarata érvényesül? Ki keres többet? Ahol egymás támogatása helyett megjelenik ez a negatív spirál, ott előbb-utóbb te jobbra, én balra. Olykor elolvasom az esküvőnkön, a templomban tett eskümet, és felülvizsgálom, vajon mindent betartok-e, amit annak idején megígértem. Ez nekem sokat segít – vallja be Gábor.

– Emellett a feleségemmel sosem akartuk egymást megváltoztatni. Meghagytuk egymás szabadságát, tiszteletben tartottuk a másik fél törekvéseit, és valahogy megéreztük, mikor kell inkább hallgatni, vagy veszekedés helyett egysze­rűen csak megölelni a másikat, és azt mondani neki: figyelj, látom, hogy nagyon rossz­ napod volt, és gondterhelt vagy, iszunk egy pohár bort? Az együtt töltött idő is nagyon fontos. Olykor igenis ott kell hagyni a gyerekeket a nagyszülőknél, és kettesben, párként közös élményeket szerezni. Ha ez nincs, miután felnőttek a gyerekek, csak pislog egymásra értetlenül a két ember, hogy és egyébként te ki vagy? Aztán jön a riadalom, hogy nem együtt, nem egy irányba fejlődtünk, és már semmi közös nincs bennünk. A kapcsolatot nemcsak szeretettel, hanem okosan is kell élni, és nem szabad ilyen hibákba belecsúszni.”

Gyógyulást hoz a válság

A műsorvezető pozitívan áll az élethez. A világban kialakult válsághelyzet őt is sokkolja, mégis úgy érzi, mi itt, Európa szívében jó helyen vagyunk. „A hivatásomnak köszönhetően sokat jártam a világot. Láttam Ázsia, Afrika és Dél-Amerika felfoghatatlan szegényégét, és állítom, a szerencsésebb réteghez tartozunk, akkor is, ha drágább a villany és a kenyér. Minden válság gyógyulást hoz, mert amíg tart, rájövünk arra, hogy eddig mit csináltunk rosszul. Gondolok itt akár az élelmiszerek vagy a nyersanyag, az energia pazarlására. A bajban észrevétlenül tudatosabbá válunk, ami egész biztos, hogy hosszú távon kifizetődik. Most jön el az összekapaszkodás ideje, amikor igazán felértékelődnek az emberi kapcsolatok, a közösségek.

Újra itt a Géniusz!

„Azt még mindig nem sikerült megfejtenem, miért jelentkezik a műveltségi vetélkedőkre több férfi játékos, mint nő. Pedig nagyon élvezem, amikor egy okos nő ül velem szemben a stúdióban, és hatalmas öröm számomra, ha nagy nyereménnyel távozik. Arra biztatom a hölgyeket, bátran jelentkezzenek” – mondja a kvízmester. A Géniusz szep­tember 18-tól látható újra az ATV képernyőjén, vasárnap este, a Heti Napló Sváby Andrással című műsor után.

Kiemelt kép: Saját

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete