Címlapsztori Sztárok

Básti Juli: A férjemmel kiegyensúlyozott életet élünk – otthon is veszekszünk, meg a próbán is

Feleség és háromgyerekes édesanya, miközben évtizedek óta az ország egyik vezető színésznője. Munkabírása legendás, hírből sem ismeri a semmittevést. Básti Juli a fiaival, Marcival, Samuval és Dáviddal töltötte a nyár egy részét.

Végigdolgozta a nyarat, és a következő hetek is nagyon pörgősek lesznek. „Júniusban leköltöztünk a Káli-medencében lévő tanyánkra, onnan szervezem az életem. Csak elszórtan jut időm pihenésre, mert sok a munkám, többek között Dés Lászlóval turnézok. Nem panaszként mondom, de idén nyáron a napjaimat többnyire utazással, belföldi ingázással töltöm. A járvány óta nem is nyaraltunk külföldön, ha jól számolom, ennek már harmadik éve” – mondja Básti Juli, akinek tökéletes feltöltődést jelent, ha a reggeli kávéját a kertjében fogyaszthatja el. „Ezer szállal kötődöm a Balatonhoz. Gyerekként itt töltöttem a nyarakat, itt mentem férjhez a szigligeti kis kápolnában, és itt kereszteltük meg a fiaimat. Szeretem a tavat, a közeli erdőket, az illatokat, a vihar utáni hosszú csendek megnyugtatnak. Bár a fiaim már felnőtt emberek, szeretnek velünk lenni. Gyakran jönnek, sokat hülyéskedünk, nevetgélünk, beszélgetünk a világ dolgairól. Mindig törekedtem arra, hogy sok időt töltsünk együtt, hogy közel legyek a lelkükhöz.”

Nem szól bele a fiai életébe

A színésznő első házasságából született gyereke, Gothár Márton 40 éves, sikeres vágó. Puskás Tamástól született fiai, Samu (25) és Dávid (23) is művészi pályára léptek. „Mindketten külföldön tanultak filmszínészetet, és ezt szeretnék csinálni. De persze jobb, ha az ember több lábon áll. Én csak a színészethez értek, hiszen sosem csináltam mást, de szerencsére a fiaim sokoldalúak: Samu Londonban diplomázott dizájnerként, és online marketinggel foglalkozik, Dávid pedig egyre sikeresebb zeneszerző. A kulisszák mögött nőttek fel, megfertőződtek a színházi világgal, mint én annak idején Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa lányaként. Aggódom értük, hogy boldogulnak majd, manapság színésznek lenni nem könnyű, de nem szólok bele az életükbe, hagyom, hogy a saját elhatározásuk szerint alakítsák a sorsukat. Klassz srácok, nagyon büszke vagyok rájuk.”

A családja jelenti a boldogságot

Alig két hete volt a 65. szüle­tésnapja. Az évek múlása nem viseli meg. „Rendben vagyok magammal. A korom jön velem, együtt menetelünk – mondja nevetve. – Semmi extra dolgot nem teszek azért, hogy fittebbnek, fiatalabbnak látszódjam. Néha elmegyek kozmetikushoz, és jó minőségű krémeket használok. Nagyjából ennyi. A jó közérzet is segít, az én boldogságomat a családom adja. Szeretet vesz körül, nincs időm a koromon keseregni. Mázlistának érzem magam, mert sok mindent elértem a pályámon, nincs hiányérzetem.”

Akár nyugdíjba is mehetne, de Básti Juliról nem tudom elképzelni, hogy egy karosszékben ülve kötöget. „Hát, az tényleg nem én vagyok! Utoljára gyerekként volt időm kötögetni, egy sálat készítettem – mondja. – A mi generációnk, ha a sors is úgy akarja, élete végéig játszik. Száz évvel ezelőtt a színésznő dívák 45 évesen visszavonultak a villájukba, és a teraszukon üldögélve merengtek a múlt sikerein, miközben személyzet leste minden óhajukat. Mi már keményen dolgozó nők vagyunk, gyakran két-három gyerekkel.”

Kíváncsi szomszéd

Augusztus 25-től a Szia, Életem! című vígjátékban egy kicsi, de karakteres szerepben tűnik fel. „Én vagyok a kíváncsi szomszéd­asszony. Remek stáb és színészgárda jött össze. Rengeteget nevettünk a forgatás alatt, ami egy vígjáték esetében jó előjel. A történet fordulatos, vidám és érzelmes. Thuróczy Szabolccsal, Mucsi Zoltánnal korábban már dolgoztam, de a hatéves Pásztor-Várady Mórral most először. Rendkívül tehetséges kisfiú. Érdemes elmenni a moziba, és megnézni a filmet.”

A férje egyben a főnöke is

Az ország egyik leghíresebb színésznőjét is foglalkoztatják az olyan hétköznapi dolgok, mint az infláció, a fűtés, a megemelkedett kiadások. „Rendszeresen járok közértbe, háztartást vezetek. Augusztus végétől újra a fővárosban leszünk, ahol Samu és Dávid is velünk lakik. Egyik fiamnak sem tudtam még lakást venni, és ilyen ingatlanárak mellett valószínű, hogy már nem is fogok. Talán most először aggódva nézek a jövőbe. Én ki tudom fizetni a megemelkedett gáz- és villanyszámlákat, de nagyon sokan már nem biztos. Családok százezrei kerülhetnek bajba, velük mi lesz? Fogalmam sincs, milyen világ vár ránk. Meg kell tanulnunk újra spórolni, és ahol tudunk, segíteni egymásnak.”

Juli számára nem újdonság, hogy szűkebb keretből kell gazdálkodnia. Fiatalon átélt már hasonlót. „A 90-es évek közepén, amikor a férjem eljött a Madách Színházból, én pedig Samu fiamat vártam, bizony hamar kifutottunk a pénzből, hónap közepén már kölcsön kellett kérnünk. Ez két hosszú éven át tartott. Szeretném hinni, hogy most nem kerülök ilyen helyzetbe.”

Juli idestova 35 éve Puskás Tamás felesége. Már a színművészetin közelebb kerültek egymáshoz, de a diploma után a színésznő Kaposvárra szerződött, és a távkapcsolat nem működött. Juli férjhez ment, gyereket szült, Tamás is megnősült. Amikor a színésznő visszakerült Budapestre, akkor kerültek ismét össze. Azóta egy párt alkotnak. Nemcsak a magánéletben, a munkában is hatékonyak együtt. „Kiegyensúlyozott életet élünk: otthon is veszekszünk, meg a próbán is – viccel Juli. – Velem érezhetően szigorúbb, mint a többi színészével, de nem bánom, legalább kihozza belőlem a maximumot. A férjem a Centrál Színház igazgatója, így hivatalosan a főnököm, de ez valójában inkább együttműködés. Én megmondom neki, amit gondolok, segítünk egymásnak. Elfogadja a tanácsai­mat, mert bízik bennem és az ízlésemben, és ez fordítva is igaz. Szerencsések vagyunk, hogy egymásra találtunk.”

Kiemelt kép: Sárosi Zoltán

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete