Címlapsztori Sztárok

Béres Alexandra: „Mindig vágytam arra, hogy átöleljem apucit”

A fitneszvilágbajnok két férfit szeret a világon a legjobban. A férjét, Krisztiánt és az édesapját. Nagyon büszke a sportsebészként dolgozó Dr. Béres Györgyre, aki a kezdeti sportsikereiben is támogatta.

Szandrának könnyű volt megkérnie az édesapját a közös szereplésre, noha György nem keresi a nyilvánosságot, de a lánya kedvéért boldogan mondott igent. Ki ne lenne büszke egy olyan szerény és tehetséges gyermekre, mint Béres Alexandra? „Örülök, hogy a lányom eléri a céljait. Sikeres a munkájában és a magánéletében. Ő már gyerekként is szorgalmas és céltudatos volt. Nem kellett figyelmeztetni a feladataira, pontosan tudta, hogy mit szeretne kezdeni az életével. A 90-es évek közepén úttörő volt a fitneszben, és a mai napig hiteles a munkájában” – mondja az édesapa.

Pocakos kislány volt

„Szerencsésnek érzem magam – veszi át a szót Alexandra. – Apuci nem erőltette, hogy orvos legyek. Hagyta, hogy kibontakozzam, és azt csináljam, amihez kedvet érzek. Eleinte a ritmikus sportgimnasztika vonzott, később a fitnesz. Nagy hasú kislány voltam, apuci állította össze a fogyókúrás étrendemet. Az ő segítségével értem el a kezdeti sportsikereimet. Mindig támogatott, erős erkölcsi értéket adó és szeretetteljes családi légkörben nőttem fel. A húgommal, Rékával nagyon szép gyerek­korunk volt. Sokat kirándultunk, kempingeztünk, nyaranta a Balatonon strandoltunk, mások kertjében állítottuk fel a sátrunkat, mert nekünk nem volt saját víkendházunk. A 80-as években ez teljesen természetes volt. Aktív, sportos életet éltünk. Rendszeresen jártam apucival futni, hétvégenként pedig elkísértem azokra a cselgáncsversenyekre, ahol ő orvosként volt szolgálatban. Szerettem a közelében lenni, hozzábújni, az erős mellkasára tenni a fejem. Amikor kijöttem a Balatonból csuromvizesen, ő volt az én törölközöm. Mindig vágytam arra, hogy átöleljem” – teszi hozzá Szandi. Felnőtt nőként is tiszteli és csodálja a 76 éves édesapját, aki évente több mint négyszáz ortopédiai műtétet hajt végre.

A Béres család a 80-as években

„Apuci jelentős szaktekintély az orvostársadalomban. Nem tudok úgy végigsétálni vele az utcán, hogy valaki meg ne állítaná, megköszönve, hogy visszaadta a térdét és a szabad mozgását. Szerény férfi, ezért sosem dicsekedne azzal, hogy öt olimpián vett részt a magyar olimpiai csapat sportsebészeként. Már nyugdíjas, de nem akarja abbahagyni a munkát. A gyógyításra tette fel az életét.”

Elváltak a szülei

Szandrának két igazán nagy érzelmi megrázkódtatása volt. Az első, amikor 14 éves korában elváltak a szülei. „Akkoriban nagyon szomorú voltam, hogy az a két ember, akiket én imádok, külön képzeli el az életét. Persze apuci a válás után is folyamatosan figyelt ránk, rendszeresen találkoztunk, de már nem tudtam mindennap átölelni, megpuszilni, és ez fájdalmasan érintett. Fiatal lányként megfogadtam, hogy én csak egyszer megyek férjhez…” Szandra állta a szavát. Idestova 29 éve ugyanazt a férfit szereti, a gyermekei édesapját, Barna Krisztiánt.

„A lányom házassága példaértékű – mondja Dr. Béres György. – Boldog vagyok, hogy megtalálta azt a férfit, aki mellett kiegyensúlyozott érzelmi élete van. Amikor megkérdezik tőlem, hogy mi a hosszú és egészséges élet titka, orvosként mindig azt válaszolom: a genetika mellett nagyon fontos a mentális egészség, hogy szerető, támogató környezetben éljünk. A Szandiéktól kapott unokái­mon, Pannán (13) és Flórán (8) is azt látom, hogy boldogok, élvezik a gyerekkorukat, a biztonságot nyújtó családi hátteret megkapják a szüleiktől.”

A legfontosabb a család

A második nagy törés Szandra életében az imádott édesanyja, Magdolna elvesztése volt 2019-ben. „Anyukám másfél év küzdelmet követően három hét alatt ment el. Gyors lefolyású daganata volt. Mire kórházba került, már nem tudtak segíteni rajta. Az egész családot megviselte a tragédia. Apuci is mellettünk állt, érzelmileg támogatott minket, neki is nagyon fájdalmas volt elveszíteni a gyerekei anyukáját, a volt feleségét. A mai napig nem dolgoztam fel édesanyám halálát, és a tragédia óta még jobban kapaszkodom a szeretteimbe, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a holnap, mikor találkozunk újra.”

Szandi, a férje és a gyerekeik

Apa és lánya rendkívül szoros időbeosztás szerint él. Szandi online edzéseket vezet, sportrendezvényeken lép fel, egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat tart, illetve a közösségi oldalaira rendszeresen tölt fel motivációs videókat, míg az édesapja két helyen is praktizál, a tatai Kastélypark Klinikán és Budapesten.

„Telefonon szinte naponta beszélünk, és mindig várjuk a személyes találkozást. Nagy a rokonság is. Apuci második házasságából született testvéremmel, Barnabással és az unokatesóimmal is szoros a kapcsolatom. Szeretem, amikor együtt vagyunk, egymás tányérjából eszegetünk, nevetnek a gyerekek. Panna lányom születésekor lehalkítottam a telefonomat, próbálok a gyerekeimre figyelni, amikor velük vagyok. Az első a családom, és minden más csak utána következik” – árulja el Alexandra, az édesapja pedig ennyit fűz hozzá: „Öröm látni, hogy a lányom nemcsak kiváló anyuka, de az én életem meghatározó része is. Ennél többet szülőként nem kívánhatok.”

Szívesen vállalkozott volna még egy babára

Szandra imádja a gyerekeket. „Édesanyaként érzem teljesnek az életemet. Ha rajtam múlna, lenne még egy kisbabám, de a férjem és a lányaink leszavazták a családbővítést. Szerintük öten már sokan lennénk, nagyon megoszlana a figyelmem. El kellett fogadnom a véleményüket, így maradtam kétgyerekes anyuka” – árulja el.

Fotó: Rózsa Erika, Béres Alexandra instagram oldala, privát

Smink, haj: Rédli Ágnes • stylist: Bendes Bianka • Ruha: Reserved, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete