Címlapsztori Konyha Sztárok

Nyári rizses csirke volt Németh Marika kedvence: itt az operettszínésznő titkos receptje

1983-ban készült egy csodálatos kiadvány, a Zenei ki mit főz? - Muzsikus szakácskönyv, amibe a kor legnagyobb sztárjai küldték be a receptjeiket. 

Németh Marika, operettszínésznő alig több, mint egy évtizeddel élte túl a szakácskönyvet, ám a benne található két receptje pontos képet ad arról, hogyan főzött akkoriban. Ma már szinte túl egyszerűnek tűnő receptjeiért biztosan odavoltak a vacsoravendégei.

A Zenei ki mit főz? 1983-ban készült. A címlapon Gregor József

Nyári rizses csirke (4 személyre)

1 konyhakész csirke, 1 csésze rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 erőleves kocka olaj, só.

A jól megmosott és feldarabolt csirkét gyengén sózzuk, olajban kissé megpirítjuk és hozzátesszük a megmosott rizst.

Kissé együtt pirítjuk, aztán feleresztjük egy csésze vízzel és félig megfőzzük. A rizsből kiszedjük a csirkét. Jénai tálba rakjuk: 1 sor rizs, rá a vékonyra karikázott hagyma, zöldpaprika, paradicsom, erre a csirke, majd ismét rizs, paprika, paradicsom s a tetejére hagyma. A rétegeket mindig sózzuk. A leveskockát fél csésze vízben feloldva a tetejére öntjük és közepesen forró sütőben kb. 15-20 percig lassan sütjük.

Egészben sült paprika (4 személyre)

8 db húsos zöldpaprika, 3 db kemény paradicsom, kevés olaj, só, bors, cukor.

A megmosott paprikát egészben hagyjuk, a szárakat sem vágjuk le. A paradicsomot cikkekre vágjuk. Kevés olajban csipet sóval és cukorral átsütjük a paprikákat, forgatva, hogy minden oldala süljön. Hozzáadjuk a paradicsomot, megborsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Melegen köretnek kitűnő. Hidegen is tálalhatjuk saláta gyanánt, s akkor kevés hígított ecettel vagy citromlével pikáns ízt adunk neki.

Fotó: Fortepan / Bauer Sándor, Zenei ki mit főz?  – Muzsikus szakácskönyv