Divat

Egy hajgumi is elég a bajhoz: nyáron, tiszta hajon is támad a fejtetű

A tetvesség a gyerekközösségek réme. Nemcsak iskolaidőben támad, hanem a nyári táborban, a játszótéren, az öltözőkben is. Az is tévhit, hogy leginkább az fertőződik meg vele, aki mosdatlan – sajnos bárki elkaphatja.

Ez a kellemetlen rovar, amelytől mindannyiunknak borsódzik a háta, nem válogat. Mindegy, hogy a hajunk göndör vagy sima, tiszta vagy ritkábban mosott – ha egyszer belekerül, petéket rak, és szaporodni kezd. A peték, más néven serkék, hozzátapadnak a hajszálakhoz, és 7-12 nap alatt kelnek ki. A rovarok 12-14 nap alatt érik el a felnőttkort, egy nőstény tetű pedig akár napi 6 petét is rakhat.

Egy hajgumi is elég a bajhoz

A kifejlett fejtetvek emberi vérrel táplálkoznak, csípéseik kellemetlen viszketést okoznak. Egy gyerekközösségben, de akár a felnőttek között is

villámgyorsan képesek elterjedni. Ehhez elég annyi, hogy az érintettek beszélgetés, sport vagy játék közben szorosan egymás mellett legyenek. De közösen használt fésűvel, törölközővel, egy kölcsönadott plüssállattal, ruhadarabbal vagy a nyári tábor, szálláshely ágyneműhuzatával is átkerülhet a rovar egyik emberről a másikra. A kislányok azért is vannak ebből a szempontból valamivel nagyobb veszélyben, mert ők azok, akik szeretnek csoportosan, összedugott fejjel beszélgetni, és a hajcsatokat, hajgumikat is sokszor cserélgetik egymás között.

Sampon és fésű

A fertőzés a legtöbbször viszketéssel hívja fel magára a figyelmet, de a serkék, sőt a kifejlett rovarok is jól láthatók a hajban. Amennyiben a családban valaki elkapta, az nem túl szívderítő hír, de szerencsére sokféle módon megszabadulhatunk a kellemetlen élősködőktől.

A patikában többféle tetűirtó szer, sampon, hajszesz, spray és oldat kapható, amelyek kémiai és fizikai hatóanyagaikkal rövid időn belül képesek kiirtani a tetveket és a serkéket. Ezek használatánál a legfontosabb, hogy mindig a csomagoláson szereplő utasítások szerint járjunk el, így tudják a legjobban kifejteni a hatásukat. Ajánlatos az egy háztartásban élőket mind kezelni. Ezután a serkéket sűrű fogazatú tetűfésűvel le kell húzni a hajszálakról. A fésűt minden húzás után öblítsük le forró vízzel, ecettel vagy alkohollal. Bevethetünk elektromos tetűfésűt is. A peték eltávolítása meglehetősen sziszifuszi feladat, de muszáj alaposnak lennünk, hogy egyetlen serke se maradjon a hajban. A hajat nem kell feltétlenül rövidre vágni, de ha a gyerek nem tiltakozik ellene, ezzel is segíthetjük az élősködőktől való megszabadulást.

Alapos takarítás

Ezzel egy időben minden olyan ruhadarabot és használati tárgyat – például ruhákat, sapkákat, ágyneműket, törölközőket, plüssállatokat – mossunk ki magas hőmérsékleten, amelyeken a serkék esetleg túlélhetnek. A hajráfokat, fésűket, hajgumikat mártsuk forró vízbe, vagy akár cseréljük is le őket. Ami nem mosható, például az ágy matraca, a bútor- és autókárpit, azt alaposan ki kell porszívózni, ahogy a padlót is porszívóval kell feltakarítani. 7-10 nap múlva érdemes az egész procedúrát a fej kezelésétől a fertőtlenítő mosáson át a takarításig megismételni. Ha a gyerekközösségben fejtetűfertőzésről hallunk, érdemes a megelőzésre ajánlott gyógyszertári szereket, samponokat vagy spray-ket is bevetni.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete