Divat

Dúsabb haj természetes módszerekkel: a rozmaring az igazi sztár a hajdúsításban

A profi hajápolók mellett (vagy akár helyett) egyszerű, házi praktikákat is bevethetünk, ha a vékony szálú, lelapuló vagy épp ritkás frizuránkat szeretnénk szebbé, sűrűbbé, egészségesebbé varázsolni.

A szépségápolásban, sminkelésben gyakran mondják, hogy a kevesebb sokszor több, de a haj esetén ez nem állja meg a helyét. A legtöbben dús, sűrű, erős tincsekre vágyunk, és akinek ritka vagy ritkuló, vékony szálú, tartás nélküli a haja, az általában keresi azokat a módszereket, amelyekkel volument adhat a frizurájának. Aki pedig olyan szerencsés, hogy sűrű, egészséges, erős haja van, az szeretné ezt hosszú távon is megőrizni. Ebben nagyon sokat segíthetnek a megfelelő hajápoló termékek, a kímélő formázás és a haj megóvása.
Hasznos és egyszerű tippeket gyűjtöttünk össze ahhoz, hogy a hajunk a lehető legjobb állapotba kerülhessen.

Olajban az erő

A hajápoló olajok nagyon látványosan javíthatják mind a haj­hossz, mind a fejbőr állapotát. Ezek a leghatékonyabban használható úgynevezett bázisolajok, ha dús hajra vágyunk.

  • Jojobaolaj: Puhító hatású, hajhullás kezelésére is gyakran ajánlják. Szabályozza a faggyúmirigyek működését és javítja a fejbőr vízmegkötő képességét.
  • Mandulaolaj: Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van, és serkenti a sejtmegújulást. Hidratálja a száraz, fénytelen hajat és a fejbőrt is, puhaságot és csillogást ad a szálaknak.
  • Ricinusolaj: Sok hajerősítő, hajsűrűséget növelő hajápolóban megtalálhatjuk, de önmagában is bevethetjük. Száraz bőrre és hajra való termékekben is gyakori és nem véletlenül kedvelt összetevő. Hidratál, serkenti a hajnövekedést és enyhíti a száraz fejbőr viszketését.

Az olajokat mindig hosszan, bő, langyos vízzel öblítsük ki a hajból, és még véletlenül se használjunk nagyon meleg vagy forró vizet, mert erősebben tapad tőle az olaj a szálakhoz.

Illókat bele!

A fenti bázisolajokat hatékonyabbá tehetjük, ha pár csepp, jól megválasztott illóolajat adunk hozzájuk – 1 evőkanálnyi olajhoz maximum kétfélét, mindegyikből maximum 2 cseppet.

  • Borsmenta: Stimuláló, keringésserkentő hatása miatt jót tesz a fejbőrnek, emellett baktérium- és vírusölő, valamint a fejfájásra is jótékonyan hathat.
  • Muskotályzsálya: Segít megállítani a hajhullást és stimulálja az új szálak növekedését. Egyensúlyban tartja a faggyúmirigyek működését, korpásodás esetén is bevethető.
  • Geránium: Regeneráló hatása van, serkenti a sejtek megújulását és a hajnövekedést, fokozza a vérkeringést.
  • Levendula: Nyugtató, gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő, valamint bőrregeneráló hatása is van.

A rozmaring igazi sztár

A rozmaring rendkívül népszerű manapság a közösségi oldalakon, rengeteg videót láthatunk, amelyben a hajnövekedést serkentő, a haj állapotát javító hatását dicsérik és mutatják meg előtte-utána képekkel. Kétféleképpen ajánlják: használhatjuk a főzetét hajtonikként vagy -öblítőként, a fejbőrbe masszírozva, kis ideig rajta hagyva, majd leöblítve. De készíthetünk rozmaringolajat is, az ágacskákat olíva- vagy mandulaolajban óvatosan melegítve, majd lehűtve, és ezt masszírozva rendszeresen és alaposan a fejbőrbe. Ha nem akarunk főzőcskézéssel pepecselni, cseppenthetjük a rozmaring illóolajat is a bázisolajba.

Serkentő fejmasszázs

Nemcsak az számít, mit kenünk a hajunkra, hanem az is, hogyan tesszük azt. Az olajok akkor fejtik ki leginkább a hatásukat, ha hagyunk nekik időt beszívódni, és gyengéden be is masszírozzuk őket. Nem kell túl sok olajat használni, az a fontos, hogy jusson mindenhová. Akkor jó a mennyiség, ha finoman csúszik az ujjunk a fejbőrön, de nem „tocsog” az olajban. Gyengéd dörzsöléssel, ujjbeggyel (és sosem körömmel) körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át az egész fejbőrt. Kapható praktikus, vastag szilikon- vagy gumitüskés fejbőrmasszírozó eszköz, aki szeretne, ilyet is kipróbálhat, de az ujjainkkal végzett masszázs is tökéletes. Úgy dolgozzunk, hogy a fejbőrt és valamennyire az alatta lévő izmokat is átmozgassuk, hogy ellazítsuk és stimuláljuk őket.

Trükkök, hogy többnek tűnjön

A növekedés serkentése mellett a hajtömeg ügyes növelése is segít, hogy többnek tűnjön a hajunk.

✔ Szárításnál vastag körkefével emeljük meg a hajat a tőnél.

✔ Száríthatjuk a hajunkat előre hajtott fejjel, hogy megemeltebb legyen.

✔ Használjunk dúsító, tőemelő habot vagy spray-t szárítás előtt.

✔ A végek ápolására is figyeljünk oda, és vágassuk is rendszeresen.

✔ A száraz sampon segíthet, hogy ne essen össze a frizuránk, tupírozni és lakkozni viszont nem ajánlott.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete